Στις αγορές βγαίνει σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής του ικανότητας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένη δημοπρασία για την επανέκδοση Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, σταθερού επιτοκίου 4,25%, λήξης 15 Ιουνίου 2033, σε άυλη μορφή,

Σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.

Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 200 εκατομμύρια ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 (Τ+5).

Στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν μόνον Βασικοί Διαπραγματευτές (Β.Δ.) με υποβολή, μέσω της ΗΔΑΤ, αποκλειστικά μέχρι 5 ανταγωνιστικών προσφορών έκαστος, που θα πρέπει να υποβληθούν έως τη 12:00 μεσημβρινή (μ.μ.), τοπική ώρα, της 20ης Σεπτεμβρίου 2023 και οι οποίες ικανοποιούνται μέχρι του ύψους του δημοπρατούμενου ποσού, στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut off τιμή).

Πόσα θα αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές το 2024

Την ίδια ώρα, έως και 7 δισ. ευρώ σκοπεύει να αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές χρέους το 2024 μέσω νέων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εκδόσεων ομολόγων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Reuters. Στο ίδιο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα θα επιτρέψει στους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν σε δημοπρασίες γραμματίων του Δημοσίου.

«Η χώρα, η οποία πρόσφατα ανέκτησε πιστοληπτική ικανότητα επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια, σχεδιάζει επίσης να συνεχίσει το άνοιγμα ομολόγων μέσω δημοπρασιών έως 500 εκατ. ευρώ το καθένα, για να προσθέσει ρευστότητα σε συγκεκριμένα σημεία της καμπύλης αποδόσεων, εάν χρειαστεί», σημειώνεται.

«Το ποσό των περίπου 7 δισεκατομμυρίων ευρώ που σκοπεύουμε να αντλήσουμε από τις αγορές μπορεί να αυξηθεί λίγο, εάν μειώσουμε το (εκκρεμές) ποσό των ομολόγων που κυκλοφορούν», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Το ανεξόφλητο ποσό των γραμματίων είναι περίπου 11,5 δισ. ευρώ και θα μπορούσε να μειωθεί κατά 1,5-2 δισ. ευρώ το 2024.

Η Ελλάδα έχει αντλήσει περίπου 9 δισ. ευρώ από τις αγορές χρέους μέχρι στιγμής φέτος. Το 2022 συγκέντρωσε 8,3 δισ. ευρώ.

Ο ΟΔΔΗΧ δημοπράτησε έντοκα γραμμάτια ενός έτους την περασμένη εβδομάδα, δεχόμενος προσφορές από αποταμιευτές για πρώτη φορά μετά από χρόνια, με απόδοση 3,81%, σχεδόν διπλάσια από το επιτόκιο που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες στους καταθέτες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Χατζηγεωργίου (ΕΤΑΔ): Η αξιοποίηση των ακινήτων μέσω συνεργειών κλειδί για τη δημιουργία υπεραξίας
Οικονομία |

Χατζηγεωργίου (ΕΤΑΔ): Η αξιοποίηση των ακινήτων μέσω συνεργειών κλειδί για τη δημιουργία υπεραξίας

Με την ενεργή συμμετοχή της ΕΤΑΔ, η οποία παρουσίασε την προσέγγιση της για την αξιοποίηση των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της, έλαβε χώρα το 1ο Συνέδριο για τη Δημόσια Ακίνητη Περιουσία, την Πέμπτη 23 Μαΐου στην Αθήνα. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία ΚΑΠΠΑ, άνοιξε με την εναρκτήρια ομιλία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστή […]