Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές, καθώς οι προσδοκίες για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων αντιστάθμισαν τον αντίκτυπο της μείωσης των αμερικανικών αποθεμάτων αργού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για παράδοση Νοεμβρίου σημείωναν πτώση 71 σεντς ή 0,76% στα 92,82 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε κατά 70 σεντς ή 0,78% στα 88,96 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Σεπτεμβρίου.

Δολάριο: Νέα υψηλά επίπεδα-Υποχωρεί το γεν

«Η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στη χθεσινή συνεδρίαση της FOMC, όπως αναμενόταν ευρέως. Ωστόσο, εξακολουθούσε να θεωρείται μια γερακίσια παύση, γεγονός που άσκησε πίεση στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, όπως το πετρέλαιο» αναφέρουν οι αναλυτές της ING.

Η απόφαση της Fed

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), αλλά σκλήρυνε τη γερακίσια στάση της με μια αύξηση των επιτοκίων που προβλέπεται μέχρι το τέλος του έτους, η οποία θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και τη συνολική ζήτηση καυσίμων.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed εξακολουθούν να βλέπουν ότι το εύρος του βασικού επιτοκίου μίας ημέρας της τράπεζας να κορυφώνεται φέτος στο 5,50% έως 5,75%, ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας πάνω από το τρέχον εύρος.

Η «γερακίσια» στάση οδήγησε επίσης το αμερικανικό δολάριο να εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδό του από τις αρχές Μαρτίου, ασκώντας καθοδικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου. Ένα ισχυρότερο δολάριο συνήθως καθιστά τα εμπορεύματα, όπως το πετρέλαιο, ακριβότερα για τους αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.

Οι αγορές ενέργειας αντέδρασαν ελάχιστα στα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA) την Τετάρτη που έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν σύμφωνα με τις προσδοκίες την περασμένη εβδομάδα, με ορισμένους αναλυτές να λένε ότι η μείωση ήταν μικρότερη από ό,τι ανέμεναν.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Αναλυτές εξακολουθούν να αναμένουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν υποστηριζόμενες βραχυπρόθεσμα. «Μερικές ακόμη μειώσεις θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τις συζητήσεις για την επίτευξη του ελάχιστου επιχειρησιακού επιπέδου των δεξαμενών… Με τις περικοπές παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και την ευρύτερη συμμαχία ΟΠΕΚ+ να αναμένεται να παραμείνουν για το υπόλοιπο του έτους, τα αποθέματα πιθανότατα θα αγγίξουν χαμηλά επίπεδα ρεκόρ», αναφέρουν οι αναλυτές της ANZ.

«Το ισοζύγιό μας δείχνει έλλειμμα άνω των 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους»,τονίζει ο αναλυτής της ING Warren Patterson. «Αυτή η στενότητα, σε συνδυασμό με τα ισχυρά περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων (σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της στενότητας στα μεσαία αποστάγματα) υποδηλώνει ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να σημειώσουν περαιτέρω ενίσχυση βραχυπρόθεσμα» κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities