Σε επικίνδυνες τεχνικές περιπέτειες φαίνεται να έχει εισέλθει το χρηματιστήριο Αθηνών μετά και το διήμερο sell off που προηγήθηκε, απογοητεύοντας κυρίως τους εγχώριους επενδυτές που ήλπιζαν ότι η επενδυτική βαθμίδα θα άλλαζε επίπεδο και για την ελληνική αγορά. Μια αγορά όμως που παραμένει στις αναδυόμενες, με την προοπτική της αναβάθμισής της να μην τοποθετείται το επόμενο 18μηνο τουλάχιστον.

Επενδυτική βαθμίδα: Στο μυαλό της Moody’s

Οι απώλειες

Από τις 11 Σεπτεμβρίου όμως που η Ελλάδα έλαβε την «ετικέτα» της επενδυτικής βαθμίδας από τον καναδικό οίκο DBRS, η διορθωτική πορεία που άρχισε στα τέλη Αυγούστου, μετά την πλάγια κίνηση αρκετών εβδομάδων (υψηλό 27/7, 1351 μονάδες), εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες, εξανεμίζοντας την επίδραση των αναβαθμίσεων. Από τις 11/9 λοιπόν ο γενικός δείκτης χάνει 4%, ενώ εάν προστεθούν στις απώλειες του Σεπτεμβρίου, τότε το αρνητικός απολογισμός ξεπερνά το 8,5%.

Οι τράπεζες

Μάλιστα, ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος παίρνει τις θετικές συστάσεις από πλήθος ξένων αναλυτών, χάνει τον Σεπτέμβριο σχεδόν 14% και μπαίνει πλέον σε έντονα διορθωτικά μονοπάτια. Η εικόνα αυτή είναι έτι χειρότερη από τις επιδόσεις της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο σύνολο της, οι σχετικοί δείκτες των οποίων έχουν ανάλογες με τον γενικό δείκτη απώλειες.

Οι αναλυτές

Πάντως, οι εγχώριοι αναλυτές φαίνεται να είναι καθησυχαστικοί, τουλάχιστον κοιτώντας την αγορά μακροπρόθεσμα. Εκτιμούν δε ότι το επόμενο διάστημα η αγορά θα αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον μιας και πολλοί θεσμικοί περιμένουν πως και πώς να βγουν τα τραπεζικά και όχι μόνο πακέτα για να τοποθετηθούν. Βέβαια, θα πρέπει οι επενδυτές να βρουν τις άμυνες τους και τα stop losses, μέχρι να πιστοποιηθούν νέα αγοραστικά σήματα. Η ενδεχόμενη απώλεια των στηρίξεων θα απαιτήσει ισχυρά αντανακλαστικά, καθώς η σοβαρή στήριξη φαίνεται στη ζώνη των 1.200 (ΓΔ) και 2.850 (ftse25).

Η Θεσσαλία

Σχολιάζοντας την εικόνα της αγοράς, ο Συμεών Μαυρουδής της Fast Finance, και στον λόγο για τον οποίον κινείται έτσι μετά τις αναβαθμίσεις, ένα μέρος της «έκπληξης» που ήρθε από τους Οίκους έχει ήδη αποτυπωθεί στο ταμπλό, και προφανώς τιμολογηθεί. Εξάλλου, η τραγική συγκυρία στη Θεσσαλία χάλασε το κλίμα, με την ενδεχόμενη επιβάρυνση στην ψυχολογία, όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών