Στη σκιά των αλλαγών στις νομισματικές πολιτικές παγκοσμίως κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες δέχονται πιέσεις, εν αναμονή των συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών σε Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία, Σουηδία, Ελβετία και Νορβηγία.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,6%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να χάνει 1,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,64% στις 7.682 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,73% στις 15.666 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 1,14% στις 7.247 μονάδες.

Οι αγορές επίσης αντιδρούν αρνητικά στην τελευταία απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά. Η κίνηση ήταν ευρέως αναμενόμενη, αλλά η κεντρική τράπεζα είπε ότι εξακολουθεί να αναμένει μια ακόμη αύξηση πριν από το τέλος του έτους και λιγότερες περικοπές από ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί.

Η Fed

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της Fed δεν μετέβαλε τα επιτόκια, διατηρώντας τα στο εύρος μεταξύ 5,25-5,5%, αλλά ο πρόεδρος, Τζερόμ Πάουελ, υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν είναι ακόμη πλήρως πεπεισμένη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται στο σωστό δρόμο: «Θέλουμε να δούμε πειστικά στοιχεία ότι έχουμε φτάσει στο κατάλληλο επίπεδο», είπε ο Πάουελ. Αλλά η φράση κλειδί ήταν ότι έχουν περισσότερη δουλειά να κάνουν στη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Άλλες κεντρικές τράπεζες

Την ίδια ώρα, μια σειρά από αποφάσεις επιτοκίων θα ανακοινωθούν σήμερα από τις κεντρικές τράπεζες της Αγγλίας, της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας, θολώνοντας το τοπίο των προοπτικών σε αρκετές οικονομίες που “φλερτάρουν” με την ύφεση.

Λίγο νωρίτερα, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) ανακοίνωσε την απόφασή της να αφήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 1,75%. Ωστόσο, παρά την απόφαση, η τράπεζα τόνισε ότι είναι ακόμα πιθανές πρόσθετες αυξήσεις στα επιτόκια, εάν καταστεί σαφές ότι είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές