Για όγδοη συνεχή φορά αύξησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο στο 4%, καθώς προσπαθεί να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Η αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο δομικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον περασμένο μήνα, φθάνοντας στο 7,2% για τον μήνα Αύγουστο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας, χαμηλότερα από τον ετήσιο ρυθμό 8% που καταγράφηκε τον Ιούλιο.

Fed: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια σε υψηλό 22 ετών

Η σκανδιναβική χώρα αγωνίζεται με ένα αδύναμο νόμισμα, καθώς η κορώνα σημείωσε χαμηλά ρεκόρ έναντι του ευρώ τους τελευταίους δύο μήνες. Εν τω μεταξύ, η αγορά ακινήτων έχει αισθανθεί τον πλήρη αντίκτυπο των απροσδόκητων και επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων.

Η Riksbank αυξάνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση, αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2022.

Ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Στήβεν Ίγκβες, προειδοποίησε τον Ιανουάριο ότι η Σουηδία αντιμετώπιζε την «ημέρα της κρίσης», καθώς οι τιμές των κατοικιών έπεσαν κατακόρυφα και η ευρύτερη οικονομία επιβραδύνεται. «Έχω πει επίμονα ξανά και ξανά ότι το επίπεδο του χρέους στον τομέα των νοικοκυριών είναι απλά πάρα πολύ υψηλό και ότι θα έρθει η μέρα του λογαριασμού και τελικά τα επιτόκια θα αυξηθούν, και τώρα τα επιτόκια έχουν αυξηθεί» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ουκρανία: Ο πόλεμος στερεί άντρες από το εργατικό δυναμικό – Περιζήτητες οι γυναίκες από τα εργοστάσια
Διεθνή |

Γυναίκες στη χαλυβουργία - Περιζήτητες οι εργαζόμενες στα ουκρανικά εργοστάσια

Η στρατηγική προσλήψεων γυναικών στοχεύει στην αντικατάσταση των ανδρών που πάνε στον πόλεμο, αλλά και των χιλιάδων εργαζομένων που έχουν μετακομίσει σε ασφαλέστερες περιοχές της χώρας