Ο κ. Κ. Σκρέκας

Δεν γνωρίζω αν θα ήταν καλύτερο για τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα να μην ήταν στην κυβέρνηση – όπως ήταν και ο αρχικός σχεδιασμός του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν έχω τίποτα με τον άνθρωπο που συνεχίζει να απολαμβάνει τον … «μύθο» ως μέλος του υπουργικού συμβουλίου, που είναι χρήσιμη παράμετρος για την … «έξυπνη πόλη» των Τρικάλων – αλλά…. Αλλά να έχει βρεθεί στην «πρώτη γραμμή» για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια με … «γυμνά χέρια», δεν είναι και ότι καλύτερο. Χίλιες φορές στο καφενείο της Βουλής να γνωρίσει και κανένα άνθρωπο – που λέει ο λόγος!

Ψηλά

Κι όχι μόνο αυτό αλλά ο ό ίδιος ο πρωθυπουργός έβαλε και τον πύχη ψηλά για τον περιορισμό της ακρίβειας. Πρόκειται για τον ίδιο πρωθυπουργό που ήθελε να τον καρατομήσει, αλλά τελικώς τον κράτησε, γιατί ήθελε να έχει δύο υπουργούς από τα Τρίκαλα, έλεγχο θα του κάνουμε, δική του είναι η κυβέρνηση ότι θέλει κάνει!

5%!

Ετσι λοιπόν ανακοίνωσε χθες τέσσερα μέτρα. Ένα εξ αυτών κάνει λόγο για μείωση 5% της τιμής και η εταιρεία που θα κάνει την μείωση θα πάρει … bonus ένα ειδικό καρτελάκι στο ράφι με το προϊόν της, για να χτυπάει στο μάτι! Μόνο που η έκπτωση θα πρέπει να έχει μία διάρκεια, τουλάχιστον 6 μήνες. Μόλις το έμαθαν οι επιχειρηματίες βγήκαν στους δρόμους και … πανηγύριζαν.

«Δεν θα πάρουμε»

Αφού τελείωσαν οι πανηγυρισμοί το ξανασκέφτηκαν και είπαν «δεν θα πάρουμε»! Οπότε δεν το βλέπω να περπατάει το συγκεκριμένο μέτρο. Ανθρωπος μου που είναι βαθιά μέσα στην αγορά μου έλεγε ότι το πιο πιθανό είναι ορισμένες επιχειρήσεις σε 1 – 2 κωδικούς να το εφαρμόσουν. Όχι γιατί το θέλουν, αλλά γιατί θα αρχίσει τα τηλέφωνα ο κ. Σκρέκας, ε, και δεν θα θέλουν να του χαλάσουν το χατήρι. Υπουργός είναι κι αυτός, ψυχή έχει, δεν πρέπει να είναι σκληροί οι άνθρωποι….

——

ΔΕΠΑ Εμπορίας – ELFE

Η πολυαναμενόμενη απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μακροχρόνια δικαστική διένεξη ΔΕΠΑ Εμπορίας – ELFE εκδόθηκε, αλλά χωρίς να δίνει ένα οριστικό τέλος.

Ο Άρειος Πάγος ζήτησε να επιστρέψει στο Εφετείο Αθηνών η υπόθεση καθώς, όπως πληροφορείται η στήλη, δεν ελήφθη κατάθεση από μάρτυρα στέλεχος της πρώην βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων.

Ανεπίλυτη

Έτσι παραμένει ανεπίλυτη η διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών που αφορά στον τρόπο τιμολόγησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου της περιόδου 2010 – 2015 που αγόραζε η ELFE από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η έκβαση της υπόθεσης θα ξεκαθάριζε αν τελικά η βιομηχανία θα έπρεπε να καταβάλλει ληξιπρόθεσμες οφειλές στην επιχείρηση αερίου ή αν η τελευταία θα έπρεπε να αποζημιώσει την πρώτη.

Φρένο

Σε ένα δεύτερο ενδεχόμενο θα άνοιγε ο δρόμος και για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων και από άλλους πελάτες της εταιρείας.

Το αγκάθι αυτό – παραμένει όρθιο εδώ και οκτώ χρόνια – φρενάρει τα όποια σχέδια αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας…

Όπως και τα πλέον πρόσφατα που θέλουν την είσοδο μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

—-

Attica Bank

H αναβάθμιση της Attica Bank από τον οίκο Moody’s προκάλεσε χαμόγελα ικανοποίησης στη διοίκηση και τους μετόχους της τράπεζας. Αναμενόμενο.

Αλλά και η αγορά σχολιάζει πως η αξιολόγηση του χρηματοοικονομικού οίκου αποτελεί και μία επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων της στρατηγικής που ακολούθησε η Thrivest Holdings συμφερόντων των κ..κ. Αλ. Εξάρχου, Δημ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη – με την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου – αλλά και της εφαρμογής του σχεδίου της ανασυγκρότησης της τράπεζας υπό τη διοίκηση της κυρίας Ελένης Βρεττού.

Πέμπτος πυλώνας

Η αγορά σημειώνει επίσης και την αναβάθμιση της Παγκρήτιας Τράπεζας από τη Moody’s γεγονός που δείχνει και τη θετική στάση των αναλυτών και επενδυτών απέναντι στο σχέδιο της δημιουργίας του πέμπτου πυλώνα του τραπεζικού συστήματος. Υπενθυμίζεται η συνένωση της Attica Bank με την Παγκρήτια που στοχεύει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Ελίν

Ένα από τα εμβληματικά πρόσωπα της ΕΛΙΝΟΙΛ – Ελίν είναι ο κ. Χαράλαμπος Κυνηγός.

Επί σειρά ετών πρόεδρος της εταιρείας πετρελαιοειδών, ξεκίνησε την καριέρα του το 1958 ως υπάλληλος, δέκα χρόνια μετά αναβαθμίστηκε σε γενικός διευθυντής και στη συνέχεια ορίστηκε διευθύνων σύμβουλος μέχρι και το 2005.

Ασχολήθηκε ενεργά με θέματα του κλάδου των εταιρειών πετρελαίου και συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαίου (ΣΕΕΠΕ), στον οποίο εξελέγη επανειλημμένα Πρόεδρος αλλά και Συντονιστής Πετρελαϊκής Πολιτικής.

Σκυτάλη

Μία σελίδα λοιπόν, κλείνει στην Ελίν και ανοίγει μία νέα.

Ο κ. Κυνηγός για συνταξιοδοτικούς λόγους αποχωρεί από την εταιρεία και πλέον για τη θέση και  του προέδρου της εταιρείας αποφασίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γιάννης Αληγιζάκης.

Δυναμικό στέλεχος της Ελιν κι επίσης δραστήριος από τη θέση του προέδρου του ΣΕΕΠΕ και ιδίως στα θέματα κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories