Ακρίβεια

Η ακρίβεια επιμένει. Και ροκανίζει φυσικά το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα και επικεντρώνει πια τις προσπάθειες της στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων αισχροκέρδειας. Πόσο αποτελεσματικά; Ε, δεν θα έλεγα και τόσο πολύ….

Σκληρός

«Θα τους τσακίσουμε»! Ήταν σκληρός ο πρόεδρος στη καθιερωμένη του συνέντευξη στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Σε ποιους αναφερόταν; Σ΄ αυτούς που θα τολμήσουν να πουλήσουν τα οπωροκηπευτικά σε τιμές αισχροκέρδειας, εκμεταλλευόμενοι τις καταστροφές στη Θεσσαλία. Μία μικρή λεπτομέρεια: Έχουν αρχίσει να πωλούν σε τιμές … όσο θέλουν!

Άρχισε

Μία βόλτα στις λαϊκές και στα μανάβικα είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς τι συμβαίνει. Όχι πως φταίνε οι μανάβηδες ή οι «λαϊκατζήδες», αλλά οι πριν από αυτούς κάνουν το παιχνίδι. Και δεν είναι μικρό. Κι είναι μόνο η αρχή. Σας το είπα ο χειμώνας θα είναι σκληρός….

Σωστός

Εν πάση περιπτώσει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αξιολόγησε -το λέει όλος ο κόσμος, κι οι δημοσκοπήσεις επίσης- την ακρίβεια ως το σημαντικότερο πρόβλημα. Μέχρι εδώ καλά. Και τι σκοπεύει να κάνει; Τίποτ΄ άλλο από το προφανές. Ελέγχους με την ΔΙΜΕΑ και ελέγχους για υπερβολική κερδοφορία στις επιχειρήσεις. Ξέρετε με τη ρύθμιση που ορίζει το περιθώριο κέρδους να μην είναι υψηλότερο από τα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2021.

—–

Αλληλογραφία

Εκεί, λοιπόν, έχουν εντοπιστεί ορισμένες περιπτώσεις που βρίσκονται στη διαδικασία της αλληλογραφίας, πριν από την επιβολή προστίμου, αν οι εξηγήσεις των εταιρειών δεν κριθούν επαρκείς.

Οι πολυεθνικές;

Όμως το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στις πολυεθνικές επιχειρήσεις. Γιατί; Διότι αυτές ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς! Τις οποίες δεν νομίζω ότι το υπουργείο Ανάπτυξης σκοπεύει να τις βάλει στο χέρι! Βλέπετε πίσω από τους πολυεθνικούς ομίλους βρίσκονται οι πρεσβείες των χωρών, από τις οποίες προέρχονται αυτοί οι όμιλοι. Και μιλάμε για χώρες ισχυρές. Που μπορεί ενίοτε και να τις έχουμε ανάγκη. Τελικώς διαπιστώνω ότι δεν … τετραγωνίζεται εύκολα ο κύκλος….

—-

Ο κ. Κ. Σκρέκας

Πάντως από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο ΟΤ FORUM στην 87η ΔΕΘ ήταν ειλικρινής. Είπε συγκεκριμένα ότι «δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία του δείκτη τιμών στα τρόφιμα».

Πρόστιμα

Και ανήγγειλε νέο γύρο προστίμων. Μάλιστα αυτά που θα ανακοινώσει σύντομα θα αφορούν καταστήματα τροφίμων στη Θεσσαλία που επιδίωξαν να αισχροκερδήσουν με πρόσχημα την κακοκαιρία και τις ελλείψεις.

Κι επιπλέον ανακοίνωσε και πρόστιμα και σε εταιρείες πώλησης σχολικών ειδών, σημειώνοντας ότι εντοπίστηκαν επιχειρήσεις να παραβιάζουν τις διατάξεις περί συγκεκριμένου περιθωρίου κέρδους.

Πλαφόν

Ο κ. Σκρέκας, όμως, είχε κι άλλη μία είδηση από τη συνέντευξη του στο στούντιο του ΟΤ. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, ο νόμος που ορίζει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους βασικών αγαθών να συνεχιστεί να εφαρμόζεται και μετά το τέλος του 2023, οπότε και λήγει. Σε σχετική ερώτηση μάλιστα απάντησε: «Όσο χρειαστεί θα υπάρχει αυτός ο νόμος…

—–

Η δικαίωση

Η επενδυτική βαθμίδα ήρθε την περασμένη Παρασκευή και από τον οίκο Moody’s.

Η κυβέρνηση, βέβαια, δεν μπόρεσε να το πανηγυρίσει… εξαιτίας των βιβλικών καταστροφών στη Θεσσαλία που προκάλεσε ο Daniel.

Με μία ανακοίνωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη την περασμένη Παρασκευή αλλά και με δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στη συνέντευξη τύπου της 87ης ΔΕΘ τονίστηκε η σημασία της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο κ. Χρ. Σταϊκούρας

Η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας βέβαια δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Η δουλειά είχε ξεκινήσει από τον προκάτοχό του κ. Χατζηδάκη, τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Τα του Καίσαρος….

Σεμνότης;

Ο σημερινός υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, είπε στη διάρκεια του ΟΤ FORUM στην 87η ΔΕΘ, όταν ρωτήθηκε αν «έσκασε χαμόγελο ικανοποίησης όταν έμαθε την είδηση».

Ο κ. Σταϊκούρας κράτησε χαμηλά τη μπάλα… Όπως δήλωσε οι αναβαθμίσεις δεν προκύπτουν από την ενέργεια μόνο ενός προσώπου. Είναι αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας και των θυσιών της ελληνικής κοινωνίας. Θα σα πω λοιπόν», συνέχισε, «ότι ναι για τους λόγους αυτούς έσκασα ένα χαμόγελο ικανοποίησης».

Στρασβούργο

Μάλιστα ο υπουργός προχώρησε κι ένα βήμα παραπέρα ως προς τα πρώτα αποτελέσματα της επενδυτικής βαθμίδας. Σημείωσε πως η ευελιξία που πέτυχε η Ελλάδα ως προς τη διαχείριση κοινοτικών πόρων για τις αποζημιώσεις από τις φυσικές καταστροφές «δεν είναι πράγματα αυτονόητα αν η χώρα δεν είχε επιδείξει πρόοδο. Η Ευρώπη την αναγνώρισε όπως και αναγνώρισε και τις θυσίες της ελληνικής κοινωνίας».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories