Την επενδυτική… «μανία» για νέα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ο ΕΦΚΑ, αξιοποιώντας τα ακίνητα φιλέτα που έχει στο χαρτοφυλάκιο του. Ο ΕΦΚΑ στο κέντρο της πρωτεύουσας διαθέτει μια σειρά από κτήρια που στεγάζουν μεταξύ άλλων γραφεία, υπηρεσίες και ξενοδοχεία ενώ και κατέχει και οικόπεδα συνολικής επιφάνειας περίπου 17,5 χιλιάδες τετραγωνικών μέτρων.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η Αθήνα μπορεί να πετύχει τον στόχο των 10 εκατ. ξένων επισκεπτών τον χρόνο. Ήδη, υπάρχει αυξημένο τουριστικό ρεύμα και δεν είναι τυχαίο ότι έχουν πολλαπλασιαστεί οι αεροπορικές εταιρείες που ενισχύουν το πτητικό τους έργο προς το Ελ. Βενιζέλος. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του ΕΦΚΑ εμφανίζεται αποφασισμένος να αξιοποιήσει είτε μέσω πώλησης είτε μέσω προσέλκυσης εκμισθωτών – επενδυτών με επίκεντρο την τουριστική χρήση.

Το Μέγαρο Σλήμαν

Η αρχή έγινε με την παραχώρηση του Μεγάρου Σλήμαν, του ιστορικού ακινήτου στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη. Πρόκειται για ακίνητο που κατασκευάστηκε τη δεκαετία 1880-1890 από τον Ερρίκο Σλήμαν, αποτελώντας μέρος του συμπλέγματος τεσσάρων κατοικιών που είχε ανεγείρει ο ίδιος στην οδό Πανεπιστημίου.

Το συγκρότημα των 7.115 τ.μ. φιλοξενεί τον κινηματογράφο Ιντεάλ στον προαύλιο χώρο του, ενώ σε έτερο τμήμα προς την οδό Φειδίου 3 στεγάζει το Παλαιό Ωδείο κι έχει παραχωρηθεί στο υπουργείο Πολιτισμού. Το ιστορικό πλέον κτίριο έχει παραχωρηθεί (μετά από διαγωνισμό) από τον Ιανουάριο μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης (μηνιαίο μίσθωμα 70.000 ευρώ, διάρκεια σύμβασης τα 35 χρόνια και δυνατότητα παράτασης επιπλέον 10 ετών) στον όμιλο Mitsis Hotels ο οποίος σχεδιάζει τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων.

Στην Πλατεία Κλαυθμώνος

Ακόμη ένα διατηρητέο κτήριο του Οργανισμού που γειτνιάζει με την Πλατεία Κλαυθμώνος ετοιμάζεται να μετατραπεί σε τουριστική μονάδα. Ο λόγος για ακίνητο στη συμβολή των οδών Πραξιτέλους 16 και Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 2 που αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα, για το οποίο έχει προκηρυχθεί ήδη διαγωνισμός για την μακροχρόνια εκμίσθωσή του.

Ο επενδυτής που θα επιλεγεί με το νέο δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό εκμίσθωσης θα πρέπει να υλοποιήσει και επενδυτικό πρόγραμμα αξίας τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του ακινήτου. Η ημερομηνία λήξης του διαγωνισμού  είναι στις 18 Οκτωβρίου 2023.

Το «Αμπασαντέρ»

Στο μεταξύ, χθες έληγε η ημερομηνία υποβολής προσφορών για άλλο ένα κτίριο που βρίσκεται στον έλεγχο του ΕΦΚΑ. Πρόκειται για το 8όροφο ακίνητο στην οδό Σωκράτους 65-67 του γνωστού αρχιτέκτονα Σπύρου Στάικου, όπου για 30 χρόνια στεγαζόταν το πολυτελές ξενοδοχείο «Αμπασαντέρ» και μετά το Εφετείο.Για το συγκεκριμένο ακίνητο υπήρξαν ξανά και άλλοι διαγωνισμοί ωστόσο  οι προηγούμενες προσπάθειες απέβησαν άκαρπες.

Προϋπόθεση του διαγωνισμού είναι η υλοποίηση από την πλευρά του μισθωτή επενδυτικού προγράμματος ύψους 18 εκατ. ευρώ, για την εκτέλεση εργασιών αναβάθμισης, με στόχο τη λειτουργία του ως ξενοδοχείου με προδιαγραφές τουλάχιστον 4 αστέρων.

Η διάρκεια μίσθωσης του ακινήτου, συνολικής επιφάνειας 10.247 τ.μ., θα είναι 30 έτη, με δυνατότητα παράτασης 10 ακόμη ετών.

Την ίδια στιγμή, αναμένεται η επαναπροκήρυξη ακόμη ενός διαγωνισμού για το κτίριο των οδών Σωκράτους 53 και Ζήνωνος, έκτασης 6.880 τ.μ., το οποίο προβλέπεται να μετατραπεί σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων. Ο προηγούμενος διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί κατέστη άγονος. Το συγκεκριμένο ακίνητο στέγαζε επί χρόνια το Ταμείο Νομικών. Το κτίριο, συνολικής επιφάνειας 6.878,37τ.μ., εγκαινιάστηκε ως Μέγαρο του Ταμείου Συντάξεων Νομικών, πριν από 70 χρόνια ενώ έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο .

1 εκατ. ευρώ μηνιαίως σε ενοίκια

Tην αξιοποίηση του «θησαυρού» του ΕΦΚΑ έχει αναλάβει πλέον η νέα εταιρεία ακινήτων, η οποία απέκτησε προίκα τουλάχιστον 400 ακινήτων σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ.

Απώτερος στόχος η ενίσχυση των εσόδων του Οργανισμού, ώστε μην εξαρτάται αποκλειστικά από την κρατική χρηματοδότηση και από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Ο ΕΦΚΑ επιδιώκει επίσης να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του σε ιδιόκτητα κτίρια, προκειμένου να εξοικονομήσει πόρους.

Πολλές από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αυτή τη στιγμή στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ ο φορέας πληρώνει 1.000.000 ευρώ μηνιαίως σε ενοίκια, που σημαίνει 12.000.000 το χρόνο. Έτσι, η στέγαση όλων των υπηρεσιών σε ιδιόκτητα κτίρια του ΕΦΚΑ θα μειώσει τα λειτουργικά έξοδα του Εθνικού Ασφαλιστικού Φορέα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων
Ακίνητα |

Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων

Παρά τις σύγχρονες επενδυτικές προκλήσεις (ενδεικτικά αύξηση κατασκευαστικού κόστους, αύξηση επιτοκίων, πράσινη μετάβαση), η  διατήρηση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης καθιστά αναγκαία τη σταθερότητα του νομοθετικού και εν γένει επενδυτικού πλαισίου