![Αγορά ακινήτων: Καίνε οι τιμές κατοικιών στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/zurich.jpg)
Ποσά που δεν έχουν προηγούμενο και φτάνουν ακόμη και τις 18.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο πληρώνουν όσοι θέλουν να αποκτήσουν κατοικία σε μερικά από τα κεντρικά σημεία ευρωπαϊκών πόλεων όπως είναι η Ζυρίχη, το Παρίσι και το Λονδίνο.
Οι τιμές στην ελβετική πόλη έχουν φτάσει τα 18.100 ευρώ, στο Παρίσι καθώς φτάνουν τα 10.000 ευρώ ανά τετραγωνικό και ακολουθούν Λονδίνο με 8.500 ευρώ, Βιέννη με 7.750, Στοκχόλμη με 6.700, Δουβλίνο με 5.550, Μιλάνο με 5.300, Βερολίνο με 5.000 και Μαδρίτη με 4.000 ευρώ περίπου σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από νέα έρευνα του Bloomberg.
Ακίνητα: Πλήγμα στην αγορά πολυτελών κατοικιών από την εκτόξευση των επιτοκίων
Ειδικά στη Ζυρίχη, η ζήτηση αυξάνεται λόγω συνεχώς προσλήψεων από εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Google, αναφέρει το δημοσίευμα. Τα διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης πωλούνται σε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ, σε τιμές πάνω από το διπλάσιο του Λονδίνου, ενώ ακόμη και στο υπόλοιπο Καντόνι της Ζυρίχης, το οποίο περιλαμβάνει απομακρυσμένα ορεινά χωριά, οι ζητούμενες τιμές είναι σχεδόν στο επίπεδο αυτών του Παρισιού. Οι τιμές αυτές αυξήθηκαν κατά 5,8% τον Αύγουστο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 16 μηνών.
Η Ζυρίχη είναι χωριστή περίπτωση και για αυτό η UBS Group AG, η οποία σημεωτέων εδρεύει στην πόλη, την κατέταξε ως την πόλη με τον υψηλότερο κίνδυνο στον κόσμο να υποστεί φούσκα ακινήτων. Τα σπίτια στη συγκεκριμένη ελβετική πόλη κοστίζουν 50% περισσότερο από όσο πριν από μια δεκαετία. Αυξανόμενος αριθμός κατοίκων με υψηλό εισόδημα έχει βοηθήσει στην άνοδο των τιμών.
Η έκθεση της UBS
Σύμφωνα με τη φετινή έκδοση UBS Global Real Estate Bubble Index (Παγκόσμιος Δείκτης Φούσκας Ακινήτων της UBS), οι ανισορροπίες στις αγορές ακινήτων μειώθηκαν σημαντικά, αλλά η Ζυρίχη μαζί με το Τόκιο παραμένουν στην κατηγορία κινδύνου για φούσκα. Για τη συγκεκριμένη μελέτη, η UBS ανέλυσε τις τιμές των κατοικιών σε 25 μεγαλουπόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στη φετινή μελέτη μόνο αυτές οι δύο πόλεις παραμένουν στην κατηγορία κινδύνου φούσκας, αντί για εννέα πόλεις πριν από έναν χρόνο. Το Τορόντο, η Φρανκφούρτη, το Μόναχο, το Χονγκ Κονγκ, το Βανκούβερ, το Άμστερνταμ και το Τελ Αβίβ που προηγουμένως ανήκαν στη ζώνη κινδύνου, βρίσκονται τώρα στην αποκαλούμενη υπερτιμημένη ζώνη. Αμετάβλητες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οι αγορές κατοικιών στο Μαϊάμι, τη Γενεύη, το Λος Άντζελες, το Λονδίνο, τη Στοκχόλμη, το Παρίσι και το Σίδνεϊ, οι οποίες εξακολουθούν επίσης να χαρακτηρίζονται από την UBS ως υπερτιμημένες.
Μικρή ανάσα για Παρίσι, Βιέννη και Βερολίνο
Σε πόλεις όπως το Παρίσι, η Βιέννη και το Βερολίνο καταγράφηκε πτώση στις πολύ υψηλές τιμές σε ετήσια βάση σύμφωνα με τον ξεχωριστό δείκτη τιμών πόλεων Bloomberg City Tracker.
Σύμφωνα με την ανάλυση, οι αυξήσεις υποδηλώνουν ότι οι καταναλωτές ενδέχεται να προσαρμόζονται σταδιακά σε υψηλότερα επιτόκια, καθώς οι αγορές κατοικιών όπου η ζήτηση είναι μεγάλη και η προσφορά πιο περιορισμένη συμβάλλουν στη διατήρηση κατώτατου ορίου στις τιμές το οποίο δεν μεταβάλλεται εύκολα. Προς το παρόν φαίνεται ότι δεν έχουν επιδράσει πλήρως στην αγορά οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή από άλλες κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης όπως η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας και η Τράπεζα της Αγγλίας.


Latest News
Οι 17 μέρες – φωτιά για κυβέρνηση, η χαμένη ευκαιρία για 5G και τα εμπόδια για προσλήψεις στον ΑΔΜΗΕ

Η Γερμανία τα έκανε θάλασσα - Πώς θα διορθώσει το δημοσιονομικό χάλι της
Ποια είναι τα τρία βήματα που πρέπει να κάνει για να διαφύγει του δημοσιονομικού πανικού που την κατακλύζει

Ανατροπή από Goldman: Η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει... σύντομα τα επιτόκια
Η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων στο 4% μέσω δέκα συνεχόμενων κινήσεων μέχρι τον Σεπτέμβριο

Τι θα έκανε ο Ντίμον της JPMorgan αν γινόταν προέδρος των ΗΠΑ
Ο ισχυρός άντρας της JP Morgan παραδίδει μαθήματα οικονομικής πολιτικής

«Τρενάκι του τρόμου» η αγορά πετρελαίου - Ποιοι έχουν πάρει τον έλεγχο
Η ιστορία των CTAs από το 1984 και η επικράτησή τους μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία - Απώλειες για τους παραδοσιακούς «παίχτες»

Πώς οι ΗΠΑ θα μπλοκάρουν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας
Οι ΗΠΑ στοχεύουν να μειώσουν στο μισό τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας έως το 2030 - Η Ρωσία συνέχισε να εξάγει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία

Λίγο πάνω από την ύφεση η καναδική οικονομία
Τα στοχεία για την ανάπτυξη ήταν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών

Συναγερμός Ντράγκι για την Ευρώπη: «Το μοντέλο ανάπτυξής της διαλύθηκε»
Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε: «Υπάρχει παράλυση στη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ, χρειαζόμαστε πολιτική ολοκλήρωση»

Οι πολιτικές επιστροφής στο γραφείο προκαλούν εντάσεις και στα αφεντικά
Οι πολιτικές επιστροφής στο γραφείο θα προκαλέσουν ρήγματα σε εταιρικές διοικήσεις καθώς η προσέλευση είναι αργή και οι επικεφαλής διαφωνούν ως προς το τι πρέπει να γίνει

Ομαλή προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας το 2023 - Με αστερίσκους η ανάπτυξη το 2024
Μπορεί η οικονομία να συνεχίσει να διατηρείται ανθεκτική, σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων;

«Τρώνε» μερίδιο από τις τράπεζες οι fintech; - Τι δείχνει μελέτη του ΔΝΤ
Οι ψηφιακές τεχνολογίες συνεχίζουν να διαμορφώνουν το τοπίο στις τραπεζικές συναλλαγές