Αν θέλει να αποτρέψει την πολιτική μετατόπιση στα δεξιά η Γερμανία πρέπει να προχωρήσει διαρθρωτικές αλλαγές υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank, Μάνφρεντ Κνοφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC κατά τη διάρκεια του Handelsblatt Banking Summit 2023.

Όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί ότι η άνοδος των δεξιών κομμάτων στη Γερμανία αποτελεί πιθανή απειλή για τη γερμανική οικονομία ο Κνοφ  είπε ότι ο πληθυσμός είναι δυσαρεστημένος και μπορεί να δει ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα δεν επιλύονται. «Για μεγάλο χρονικό διάστημα ήμασταν λίγο πολύ σε καλή κατάσταση και ίσως κοιμόμασταν και δεν ήμασταν έτοιμοι να εκσυγχρονιστούμε και να αντιμετωπίσουμε τις διαρθρωτικές αναγκαίες αλλαγές και εκσυγχρονισμούς» επισημαίνει και προσθέτει ότι «η δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη και πρέπει να αγωνιστούμε γι’ αυτήν και να την υπερασπιστούμε»

Deutsche Bank: Η Γερμανία μπορεί να γίνει ο ασθενής της Ευρώπης

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το δεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία κέρδισε για πρώτη φορά τις εκλογές σε περιφερειακό συμβούλιο τον Ιούνιο και πολλοί περιμένουν να δουν τα ποσοστά που θα λάβει στις επερχόμενες τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Βαυαρίας.

Ο Κνοφ εξήγησε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Γερμανίας, γνωστές ως Mittelstand, διστάζουν να επενδύσουν στη χώρα τους λόγω των διαρθρωτικών ζητημάτων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. «Η κατάσταση είναι δύσκολη μπροστά και αυτό βλέπουμε και στις γερμανικές ΜμΕ, είναι ανθεκτικές, αλλά απρόθυμες για επενδύσεις και αυτό θα πρέπει να μας ανησυχήσει στο μέλλο. Χρειαζόμαστε περισσότερες δραστηριότητες και … [ένα] καλύτερο πλαίσιο για τις γερμανικές ΜΜΕ να επενδύσουν στη χώρα αυτή» πρόσθεσε.

Οι απόψεις του συγκλίνουν με τις παρατηρήσεις του επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδίας Βιομηχανία, Ζίγκριντ Ρουζβουρν, που υποστήριξε ότι οι τιμές της ενέργειας οδηγούν τις εταιρείες να μετακινηθούν αλλού. «Πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις … έχουν λειτουργικά σχέδια μετεγκατάστασης» είχε σχολιάσει στις αρχές του καλοκαιριού, προσθέτοντας ότι οι τρέχουσες επιχειρηματικές συνθήκες στη Γερμανία έχουν δημιουργήσει ένα «κοκτέιλ» εμποδίων για τις εταιρείες.

Η Γερμανία προσπαθεί να εφαρμόσει τη Στρατηγική της για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα 2050, η οποία περιλαμβάνει τη μείωση της χρήσης πρωτογενούς ενέργειας έως το 2030, αλλά η κίνηση αυτή έχει συγκεντρώσει επικρίσεις, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε υψηλά τις τιμές της ενέργειας σε όλη την Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή