Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ), συντηρώντας την χαλαρή νομισματική πολιτική της, καθως επικεντρώνεται στις «εξαιρετικά υψηλές αβεβαιότητες» σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης στο εσωτερικό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα τόνισε ότι θα συνεχίσει να  στηρίζει την οικονομία έως ότου ο πληθωρισμός φθάσει σταθερά τον στόχο του 2%, υποδηλώνοντας ότι δεν βιάζεται να τερματίσει σταδιακά το μαζικό πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας.

Οι αγορές εστιάζουν στα σχόλια  του διοικητή της τράπεζας Kazuo Ueda μετά τη συνεδρίαση για ενδείξεις σχετικά με το πόσο σύντομα η τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια από το αρνητικό έδαφος.

Τράπεζα της Τουρκίας: Αύξησε τα επιτόκια στο 30%

H BoJ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα διατηρήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο -0,1% και θα περιορίσει την απόδοση των 10ετών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων γύρω στο μηδέν, όπως αναμενόταν ευρέως.

«Με τις εξαιρετικά υψηλές αβεβαιότητες που περιβάλλουν τις οικονομίες και τις χρηματοπιστωτικές αγορές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, η Τράπεζα θα συνεχίσει υπομονετικά τη νομισματική χαλάρωση, ενώ θα ανταποκρίνεται σβέλτα στις εξελίξεις της οικονομικής δραστηριότητας και των τιμών, καθώς και στις χρηματοπιστωτικές συνθήκες», ανέφερε η Τράπεζα της Ιαπωνίας στην ανακοίνωση πολιτικής της την Παρασκευή.

Το ιαπωνικό γεν υποχώρησε μετά την απόφαση σε περίπου 148,09 ανά δολάριο, κοντά στο ψυχολογικά σημαντικό επίπεδο των 150 μονάδων που θεωρείται ως κόκκινη γραμμμή για τη νομισματική παρέμβαση.

«Η απόφαση αντανακλά την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής ότι η αύξηση των μισθών θα αποκτήσει αρκετή δυναμική για την επίτευξη διατηρήσιμου πληθωρισμού», εξηγεί στο Reuters ο Daisaku Ueno, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων στην Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική θέση της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας, ωστόσο, χαρακτηρίζει την Ιαπωνία ως εξαίρεση μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, οι οποίες αύξησαν τα επιτόκια τα τελευταία δύο χρόνια για να ελέγξουν την έξαρση του πληθωρισμού.

Βιώσιμος πληθωρισμός

Παρά το γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμός ξεπερνά τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Τράπεζα της Ιαπωνίας για 17 συνεχόμενους μήνες, οι αξιωματούχοι της BOJ είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά την έξοδο από τα ριζικά κίνητρα, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή για την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού δεκαετιών στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Αυτό οφείλεται σε αυτό που η BOJ θεωρεί ως έλλειψη βιώσιμου πληθωρισμού, που απορρέει από την ουσιαστική αύξηση των μισθών, η οποία πιστεύει ότι θα οδηγούσε σε θετικό αλυσιδωτό αποτέλεσμα που θα στήριζε την κατανάλωση των νοικοκυριών και την οικονομική ανάπτυξη.

Η κεντρική τράπεζα δεν προχώρησε σε καμία αλλαγή στη μελλοντική της καθοδήγηση και διατήρησε την υπόσχεση να «λάβει πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης χωρίς δισταγμό»,μια έκφραση που ορισμένοι παράγοντες της αγοράς θεωρούσαν ότι θα μπορούσε να έχει αλλάξει για να απηχεί έναν πιο ουδέτερο τόνο.

Ενώ η BOJ κράτησε τα πυρά της προς το παρόν, οι αναλυτές προετοιμάζονται για μια βραχυπρόθεσμη αλλαγή πολιτικής εν μέσω ενδείξεων διεύρυνσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή