Την πρότασής της προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την επαναγορά 52.080.673 μετοχών που αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,4% του μετοχικού της κεφαλαίου αναμένεται να υποβάλλει η διοίκηση της Eurobank.

Η Eurobank θα επαναγοράσει 52.080.673 μετοχές της (ποσοστό 1,4%) που κατέχει το ΤΧΣ και, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, θα γίνει η πρώτη πλήρως ιδιωτικοποιημένη τράπεζα.

H γενική συνέλευση των μετόχων της Eurobank τον Ιούλιο είχε εγκρίνει εύρος τιμήματος μεταξύ 1,10 και 1,90 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του premium που θα προσφερθεί στο ΤΧΣ, για την επαναγορά των μετοχών.

Τράπεζες: Ραγδαίες εξελίξεις μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας  

H τελική απόφαση για τον αγοραστή των μετοχών της Eurobank θα ληφθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου, για να προχωρήσει άμεσα η συναλλαγή.

Το μεγάλο ωστόσο στοίχημα για το ΤΧΣ είναι η διάθεση των μεγαλύτερων πακέτων μετοχών που κατέχει στους υπόλοιπους τρεις συστημικούς παίκτες: Εθνική Τράπεζα 40,3%, Τράπεζα Πειραιώς 27%, Alpha Bank 9%.

Εξάλλου, τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η αποχώρηση του Δημοσίου από τις τράπεζες υπογράμμισε για μία ακόμη φορά χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως είπε, «θα το προχωρήσουμε, καθώς θα ενισχύσει το τραπεζικό μας σύστημα και τις προοπτικές της οικονομίας».

Η αναβάθμιση

Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι «μετά την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον πρώτο οίκο αξιολόγησης που λαμβάνει υπόψιν της η ΕΚΤ, την DBRS, και τη διπλή αναβάθμιση που ακολούθησε από την πιο αυστηρή Moody’s, οι προοπτικές για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων είναι εξαιρετικά ευοίωνες».

Κι αυτό παρά τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, που θα έχουν αναπόφευκτα αρνητική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα τουλάχιστον έως και το τέλος του έτους.

Ενδεικτική είναι η χθεσινή έκθεση της Eurobank για το αποτύπωμά τους στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της, θα υπάρξει επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, ωστόσο αυτή «θα είναι πιθανότατα περιορισμένη, καθώς η επίπτωση στην παραγωγή και τις υποδομές θα αντισταθμιστεί σε μεγάλο βαθμό από μέτρα δημοσιονομικής στήριξης και την επακόλουθη ώθηση στα εισοδήματα, την κατανάλωση και τις επενδύσεις».

Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, το 2024 οι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ, με την αξιοποίηση και των διαθέσιμων εργαλείων χρηματοδότησης των επενδύσεων, θα διαμορφωθούν σε υψηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις