Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιχειρεί να ανοίξει μια νέα σελίδα στη λειτουργία του οργανισμού που θα ανταποκρίνεται στις επερχόμενες ανάγκες της αγοράς και στο ψηφιακό περιβάλλον που διαμορφώνεται γύρω μας. Στόχος μας η αναβάθμιση και βελτιστοποίηση της λειτουργίας της Επιτροπής, ένα έργο δύσκολο και σύνθετο που απαιτεί παρεμβάσεις και ένα νέο μοντέλο λειτουργίας. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώσαμε το έργο «Ανάπτυξη και Εφαρμογή Σχεδίου Βελτίωσης της Οργανωτικής Λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς».

Το έργο αφορά, μεταξύ άλλων, στην πλήρη καταγραφή και δημιουργία μοντέλων ενεργειών ανά περίπτωση ώστε άμεσα και συγκεκριμένα ο μηχανισμός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να προβαίνει στις εκάστοτε επιβεβλημένες δράσεις εκ του ρόλου της με στόχο την περαιτέρω βελτίωση και ανάπτυξη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε επίπεδο αποδοτικότητας διαδικασιών, αναβάθμισης των λειτουργιών, ψηφιακού́ μετασχηματισμού́, αλλά και ενίσχυσης του εποπτικού της ρόλου.

Η καταγραφή των διαδικασιών και οι προτάσεις για βελτιστοποίηση τους αποτελούν ένα σημαντικό πρώτο βήμα ώστε στη συνέχεια η Επιτροπή να προχωρήσει σε αυτοματοποίηση, απλούστευση και διαρκή βελτίωση των εξωστρεφών διαδικασιών. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι μία από τις πρώτες αρχές που προχώρησε σε τέτοιο έργο και μάλιστα χωρίς οικονομική επιβάρυνση για την ίδια αλλά με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. 

Bασιλική Λαζαράκου: «Ενδυναμώνεται η εταιρική δομή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς»

Θα ήθελα δε να επισημάνω ότι με το συγκεκριμένο έργο θέσαμε το θεμέλιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Επιτροπής και γενικότερα για την ενίσχυση του ψηφιακού χαρακτήρα του φορέα ενώ ανοίξαμε την πόρτα για τη λήψη του ISO 9001 για διαδικασίες.

Πρόθεση του σχεδιασμού μας είναι η ολοκλήρωση και διασύνδεση του συγκεκριμένου έργου με τις περαιτέρω δράσεις του Στρατηγικού Σχεδίου της Επιτροπής, σε πεδία όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η βελτίωση της διαχείρισης δεδομένων και άλλα και ιδιαίτερα σε μία χρονική συγκυρία που οι επιχειρήσεις επανέρχονται στην αξιοποίηση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς για την άντληση φθηνών κεφαλαίων. Κρίναμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές ενέργειες που αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας μας, όπως συμβαίνει με το συγκεκριμένο έργο και παράλληλε ενέργειες που βελτιώνουν τη λειτουργιά της εγχώριας αγοράς κεφαλαίων.

Το συγκεκριμένο έργο συνδυάζεται και με ένα άλλο σημαντικό βήμα που κάνουμε, με το υπό υλοποίηση έργο «Ανάπτυξη της Κεφαλαιαγοράς» (ID: 16581) που έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – «Ελλάδα 2.0» και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η ΕΚ με αυτό θα αποκτήσει σύστημα επιτήρησης της αγοράς (Market Surveillance system)», σύστημα συλλογής, επεξεργασίας, ανάλυσης και παρακολούθησης δεδομένών (Big Data)» αλλά και την απαραίτητη «Κυβερνοασφάλεια, άμυνα και ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο (Cyber Defense & Cyber Resilience)».

Προσπαθούμε να ενισχύσουμε την οργανωτική μας δομή, καθώς και ταυτόχρονα να εισάγουμε ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο επιχειρησιακό μοντέλο διακυβέρνησης, ώστε να βελτιωθούν οι δυνατότητές μας, και να καταστούμε περαιτέρω ικανοί, συλλογικά ως οργανισμός, στην αποτελεσματική επιτέλεση του ρόλου και της αποστολής μας.

Με μεγάλη χαρά, λοιπόν, υποδεχόμαστε μια νέα εποχή όχι μόνο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά και για την ελληνική χρηματαγορά ευρύτερα.

Η Βασιλική Λαζαράτου είναι πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) & του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Ο «αλγόριθμος του Αιγαίου»: Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία;
Experts |

Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να τονώσει την ελληνική οικονομία;

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αυτοματοποιεί επαναλαμβανόμενες διεργασίες, να εξορθολογίζει κρίσιμες λειτουργίες και να βελτιώνει τη λήψη αποφάσεων