Σοκ προκαλούν τα στοιχεία γύρω από τα εργατικά δυστυχήματα, έτσι όπως καταγράφοντα από την Ομοσπονδία συλλόγων εργαζομένων σε τεχνικές επιχειρήσεις (ΟΣΕΤΕΕ).

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία το 2023 έχουν – ήδη – καταγραφεί 135 νεκροί και 229 σοβαρά τραυματίες στο σύνολο της χώρας, από δυστυχήματα κατά τη διάρκεια της στους εργασίας.

Το πρώτο τετράμηνο του έτους καταγράφηκαν 57 νεκροί το δεύτερο τετράμηνο 69 νεκροί και τον μήνα Σεπτέμβριο (έως τώρα) 9 νεκροί. Κι αυτό χωρίς να καταγραφούν οι ανθρώπινες απώλειες από τις τελευταίες φυσικές καταστροφές.

Τραγωδία στην Πάτρα: 24ωρη απεργία από το Εργατικό Κέντρο για το εργατικό δυστύχημα στη γέφυρα

Κακή χρονιά

Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα συγκριτικά στοιχεία της ΟΣΕΤΕΕ για το 2022, η οποία ήταν μία πολύ κακή χρονιά για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία στη χώρα μας. Το 2022 καταγράφηκαν συνολικά 104 νεκροί εργαζόμενοι (με 20 το πρώτο τετράμηνο, 27 το δεύτερο και 57 το τρίτο) και 142 σοβαρά τραυματίες.

Με δεδομένα τα στοιχεία αυτά η κατάσταση το 2023 έχει επιδεινωθεί δραματικά. Επιπροσθέτως να ληφθεί υπόψη ότι κάθε τετράμηνο καταγράφονται περισσότερα θύματα από το προηγούμενό του, τότε οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι το 2023 οδεύουμε σε διπλασιασμό των θανάτων στην εργασία.

Να σημειωθεί ότι στις μετρήσεις των απωλειών δεν περιλαμβάνονται όσοι τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, καθώς δεν έχουμε μηχανισμό να παρακολουθείται η εξέλιξη της υγείας τους.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το 2020 έχασαν τη ζωή τους 41 εργαζόμενοι και το 2021, 31 εργαζόμενοι.

Η Ομοσπονδία εκτιμά πως την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν μία αναμφισβήτητη ραγδαία επιδείνωση στα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, «η περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας δημιουργούν ακόμα πιο εφιαλτικές προοπτικές για τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας».

Σύμφωνα με τον οδηγό κοινωνικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης που εξέδωσε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, ως εργατικό ατύχημα αναγνωρίζεται και αυτό που συμβαίνει κατά τη μετάβαση του ασφαλισμένου στον τόπο εργασίας του ή κατά την αποχώρησή του από αυτόν αρκεί να υπάρχει στη συγκεκριμένη περίπτωση αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της εργασίας και του ατυχήματος.

Αναγγελία

Η αναγγελία του εργατικού ατυχήματος στο e-ΕΦΚΑ, πρέπει να γίνει από τον εργοδότη ή αντιπρόσωπό του, μέσα σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες, μη συνυπολογιζομένων των Κυριακών και των αργιών, από την επόμενη ημέρα που αυτό θα συμβεί. Ο γιατρός και κάθε υπάλληλος του ασφαλιστικού φορέα, πρέπει να αναγγέλλουν το ατύχημα μέσα σε είκοσι τέσσερις 24 ώρες από τότε που έλαβαν γνώση.

Σε περίπτωση νοσηλείας του ασφαλισμένου σε κρατικό νοσοκομείο ή ιδιωτικό θεραπευτήριο συμβεβλημένο ή μη, πρέπει η αναγγελία του ατυχήματος να γίνει μέσα σε πέντε μέρες από την έξοδό του από το νοσοκομείο με περιγραφή και των εξωτερικών στοιχείων του ατυχήματος.

Αρμόδιοι

Το αρμόδιο για τον χαρακτηρισμό του ατυχήματος όργανο έχει τη δυνατότητα να δεχτεί δήλωση που υποβλήθηκε εκπρόθεσμα, εάν πειστεί πως λόγοι εντελώς ανεξάρτητοι από τη θέληση των προσώπων που δήλωσαν το ατύχημα παρεμπόδισαν την έγκαιρη δήλωση.

Στην περίπτωση όμως αυτή, η προθεσμία δεν παρατείνεται πέρα από 60 ημέρες από το ατύχημα, εκτός εάν αυτό προκάλεσε τον θάνατο του ασφαλισμένου, οπότε η προθεσμία για την αναγγελία με σκοπό την απόκτηση σύνταξης μπορεί να παραταθεί μέχρι δύο χρόνια. Στην περίπτωση δε που το ατύχημα είχε ως συνέπεια την απόλυτη αναπηρία του ασφαλισμένου, η προθεσμία για την αναγγελία με σκοπό την απόκτηση δικαιώματος σε σύνταξη μπορεί να παραταθεί μέχρι και έναν χρόνο από το ατύχημα.

Οι προθεσμίες που ορίζονται για την αναγγελία εργατικού ατυχήματος είναι αποκλειστικές και, συνεπώς, η υποβολή δήλωσης εργατικού ατυχήματος μετά την πάροδο των προθεσμιών αυτών έχει ως συνέπεια την απόρριψη της δήλωσης ως απαράδεκτης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax