Το Πεκίνο λαμβάνει μέτρα για την αύξηση της κατανάλωσης ενόψει των επικείμενων οκταήμερων εθνικών διακοπών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.

Οι αργίες της Εθνικής Ημέρας της Κίνας, αλλά και του Φεστιβάλ στα Μέσα του Φθινοπώρου που θα διαρκέσουν από τις 29 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 6 Οκτωβρίου της φετινής χρονιάς, αποτελούν παραδοσιακά μία περίοδο κορύφωσης της κατανάλωσης προϊόντων στην Κίνα.

Κίνα: Δεν έχει εξαντλήσει την οικονομική της δυναμική

Προκειμένου να ενεργοποιήσει την καταναλωτική αγορά, το υπουργείο θα δρομολογήσει μία ευρεία καμπάνια δράσεων για την προώθηση της κατανάλωσης, μέσω της υλοποίησης καινοτόμων σεναρίων κατανάλωσης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του ίδιου υπουργείου, Χε Γιαντόνγκ στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Η Κίνα θα υλοποιήσει πλήρως τις υπάρχουσες πολιτικές για τη διεύρυνση και την αύξηση της κατανάλωσης, ενώ προγραμματίζει την ενεργοποίηση μιας σειράς μέτρων για την υποστήριξη τομέων, όπως, η εξασφάλιση της ροής ανταλλακτικών για τα αυτοκίνητα, αλλά και για άλλους σημαντικούς τομείς της κατανάλωσης, σύμφωνα με τον Χε.

ΔΝΤ προς Κίνα: Αλλάξτε μοντέλο ανάπτυξης και στηρίξτε την εσωτερική ζήτηση

Υπενθυμίζεται πως αμέσως μετά την ανακοίνωση για την καλύτερη από το αναμενόμενο πορεία της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων στην Κίνα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε αποκλειστική συνέντευξη της στο Reuters αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ θα συστήσει στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στο πλανήτη να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση, να διαχειριστεί τον προβληματικό τομέα ακινήτων και να περιορίσει το χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης.  Οι παράγοντες αυτοί κατά την εκτίμηση του Ταμείου επηρεάζουν την ανάπτυξη της Κίνας, για την οποία προβληματίζονται και οι περισσότεροι αναλυτές, η οποία μπορεί να συμπαρασύρει και την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

«Η συμβουλή μας προς την Κίνα είναι να χρησιμοποιήσει το περιθώριο πολιτικής της με τρόπο που θα τη βοηθήσει να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξής της προς την κατεύθυνση της εσωτερικής κατανάλωσης» είπε χαρακτηριστικά . «Διότι ο παραδοσιακός τρόπος επενδύσεων σε  υποδομές και ακίνητα που τροφοδοτούνται από το χρέος, η άντληση περισσότερων χρημάτων, σε αυτό το σημερινό περιβάλλον δεν πρόκειται να είναι παραγωγικός».

Η γήρανση του πληθυσμού της Κίνας και η πτώση της παραγωγικότητας έπαιξαν «κατασταλτικό ρόλο» στον ρυθμό ανάπτυξής της, μαζί με τις εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη που μετατοπίζουν τις αλυσίδες εφοδιασμού μακριά από την Κίνα. Τα προβλήματα της Κίνας στον τομέα των ακινήτων έχουν επίσης αναγκάσει τους καταναλωτές να περιορίσουν τις δαπάνες,συνεχίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Στην πραγματικότητα προβλέπουμε ότι χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη στην Κίνα μπορεί να πέσει κάτω από το 4%» τονίζει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση