Στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ διατήρησε τα βασικά επιτόκια για τα prime δάνεια η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) σήμερα Τετάρτη, θέλοντας με αυτή την κίνηση να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και στην αναχαίτηση της περαιτέρω αποδυνάμωσης του γιουάν.

Κίνα: Εξαπλώνεται η κρίση ρευστότητας – Χάνουν την εμπιστοσύνη τους οι επενδυτές

Η PBOC διατήρησε το LPR του ενός έτους στο 3,45%, ενώ το πενταετές LPR, το οποίο χρησιμοποιείται για τον καθορισμό των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, παρέμεινε αμετάβλητο στο 4,20%. Και τα δύο επιτόκια παραμένουν έτσι σε ιστορικά χαμηλά, μετά από τρεις μειώσεις το περασμένο έτος.

Οι αγορές περίμεναν ότι η PBOC θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, μετά την αντίστοιχη κίνηση να μην προβεί σε αλλαγή στα μεσοπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού την περασμένη εβδομάδα.

Το LPR καθορίζεται από την PBOC βάσει εκτιμήσεων από 18 καθορισμένες εμπορικές τράπεζες και χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για τα επιτόκια δανεισμού στη χώρα.

Τον περασμένο Αύγουστο, η κεντρική τράπεζα της Κίνας απογοήτευσε τις αγορές με μικρότερη του αναμενομένου μείωση του LPR ενός έτους, διατηρώντας το πενταετές LPR αμετάβλητο. Η κίνηση αυτή έγινε εν μέσω έντονου προβληματισμού στο Πεκίνο για την αποδυνάμωση του γιουάν, το οποίο φέτος καταγράφει μία από τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των ασιατικών νομισμάτων.

Η Κεντρική Τράπεζα

Αυτή η πτωτική πορεία του κινεζικού νομίσματος οφείλεται κυρίως στις ανησυχίες για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομικής ανάκαμψης το 2023, καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα παρουσιάζει στασιμότητα και η εγχώρια κατανάλωση ακόμη δεν έχει φθάσει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Ενώ οι συνθήκες αυτές έχουν φέρει μια σειρά από μέτρα νομισματικής στήριξης από την PBOC, η κεντρική τράπεζα έχει διατηρήσει μια σε μεγάλο βαθμό συντηρητική στάση ως προς τη μείωση των επιτοκίων.

Μέχρι τον Αύγουστο, η οικονομία της Κίνας έδειξε κάποια σημάδια βελτίωσης, ιδιαίτερα στη βιομηχανική παραγωγή και στις καταναλωτικές δαπάνες. Οι πληθωριστικές συνθήκες βελτιώθηκαν επίσης αφού η χώρα διολίσθησε σε αποπληθωρισμό νωρίτερα φέτος.

Ωστόσο, οι γενικές προοπτικές για την κινεζική οικονομία παραμένουν δυσοίωνες, ειδικά με την επιβράδυνση που καταγράφεται στις εξαγωγές. Ο κλάδος των ακινήτων, ο οποίος αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο της συνολικής οικονομικής ανάπτυξης, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επερχόμενη κρίση χρέους, η οποία απειλεί να επεκταθεί στην ευρύτερη οικονομία.

Το γιουάν βρίσκεται επίσης εν μέσω «συμπληγάδων» από το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των εγχώριων και των αμερικανικών αποδόσεων, μετά τις αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον περασμένο χρόνο. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλό άνω των 20 ετών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στα περισσότερα ασιατικά νομίσματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή