Στο παρασκήνιο περνά, σε ηλικία 92 ετών, ο Ρούπερτ Μέρντοχ, ένας από τους ισχυρότερους και τους πλέον αμφιλεγόμενους μεγιστάνες των ΜΜΕ, σε παγκόσμιο επίπεδο

Όταν ο Λάχλαν Μέρντοχ, ο πρωτότοκος γιος του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ, έγινε ο μοναδικός πρόεδρος της News Corp και της Fox Corp την Πέμπτη, η ανακοίνωση έβαλε τέλος στα άμεσα ερωτήματα για το ποιος θα διοικήσει μια τεράστια αυτοκρατορία μέσων ενημέρωσης που περιλαμβάνει μερικά από τα πιο ισχυρά brands στον κόσμο., όπως αναφέρει το Reuters.

Ρούπερτ Μέρντοχ: Αποχωρεί από την ενεργό δράση ο αμφιλεγόμενος μεγιστάνας των ΜΜΕ

Τι θα συμβεί μετά τον θάνατο του Μέρντοχ

Η αλλαγή στη διοίκηση, ωστόσο, δεν αλλάζει τα δεδομένα για το τι θα μπορούσε να συμβεί μετά τον θάνατο του Ρούπερτ Μέρντοχ, όπως ορίζεται σε ένα έγγραφο που ονομάζεται Murdoch Family Trust. Το trust που ανήκει στον Ρούπερτ Μέρντοχ ελέγχει την News Corp και την Fox Corp, μέσω ενός μεριδίου περίπου 40% στις μετοχές με δικαίωμα ψήφου της κάθε εταιρείας. Ο Μέρντοχ κατέχει επίσης ένα μικρό ποσοστό μετοχών των εταιρειών εκτός του trust.

Μετά τον θάνατο του Ρούπερτ, οι μετοχές με δικαίωμα ψήφου της News Corp και της Fox Corp θα μεταφερθούν από τον Μέρντοχ στα τέσσερα μεγαλύτερα παιδιά του – την Προυντένς, την Eλίζαμπεθ, τον Λάχλαν και τον Τζέιμς – δημιουργώντας ένα σενάριο στο οποίο τρία από τα παιδιά θα μπορούσαν να υπερκεράσουν  το τέταρτο, δημιουργώντας ενδεχομένως μια μάχη για το μέλλον των εταιρειών, ακόμα κι αν ο Λάχλαν διευθύνει την Fox Corp και είναι ο μοναδικός πρόεδρος της News Corp. Αυτή η ένταση θα μπορούσε να επηρεάσει στο μέλλον του Fox News, ενός δημοφιλούς μέσου στην αμερικανική πολιτική, ιδιαίτερα μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων που εκτιμούν το συντηρητικό κοινό του Fox.

Ενώ ο Λάχλαν δεν μιλά δημόσια για τις πολιτικές του απόψεις, ο Τζέιμς ήταν πιο ειλικρινής. Τον Ιανουάριο του 2020, εκείνος και η σύζυγός του Kάθριν, επέκριναν τόσο την News Corp όσο και την Fox Corp γιατί υποβάθμισαν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

Μια νέα εποχή

Ο θάνατος του Ρούπερτ Μέρντοχ θα σημάνει την έναρξη μιας νέας εποχής για τον ομώνυμο οικογενειακό όμιλο. Η μάχη για τη διαδοχή του θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο μέλλον των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως, καθώς ο όμιλος ελέγχει μερικά από τα πιο δημοφιλή και ισχυρά brands στον κλάδο.

Πολυάριθμα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των New York Times, Vanity Fair και Financial Times, έχουν αναφέρει εντάσεις μεταξύ των δύο αδελφών σχετικά με την κατεύθυνση της Fox και άλλων μέσων ενημέρωσης που ελέγχονται από την οικογένεια.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times το 2021, ο Τζέιμς Μέρντοχ φάνηκε να επικρίνει το Fox News, χωρίς να το κατονομάσει, σε σχόλια σχετικά με την πολιορκία του Καπιτωλίου των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου. «Η λεηλασία του Καπιτωλίου είναι απόδειξη ότι αυτό που θεωρούσαμε επικίνδυνο είναι πράγματι πολύ, πολύ επικίνδυνο», είπε. ”

Το Murdoch Family Trust έχει οκτώ ψήφους: τέσσερις από αυτές ελέγχονται από τον Μέρντοχ και οι υπόλοιπες τέσσερις από τα τέσσερα παιδιά του από τους δύο πρώτους του γάμους. Οι νεότερες κόρες του Μέρντο, Κλόι και Γκρέις, από την τρίτη του σύζυγο Γουέντι Ντενγκ, δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στο trust.

Μετά τη διαδοχή, τα τέσσερα μεγαλύτερα παιδιά θα κληρονομήσουν ισότιμα τις μετοχές με δικαίωμα ψήφου του Μέρντοχ στο trust, σύμφωνα με την Alice Enders, διευθύντρια έρευνας της Enders Analysis.

Εκτός από μετοχές στην News Corp και την Fox, στο trust ανήκουν επίσης η οικογενειακή φάρμα Cruden κοντά στη Μελβούρνη και η συλλογή έργων τέχνης του Mέρντοχ, σύμφωνα με έκθεση των Financial Times τον Ιανουάριο του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή