Η Kaspersky αποκάλυψε μία ανησυχητική εκστρατεία phishing που αποτελεί απειλή για τα εταιρικά συστήματα στοχεύοντας εργαζομένους. Αυτό το παραπλανητικό σχέδιο παρουσιάζεται ως μια μορφή αυτοαξιολόγησης που προέρχεται από το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού, αλλά στόχος είναι η κλοπή ευαίσθητων πληροφοριών.

Είναι κοινή πρακτική σε μεγάλους οργανισμούς οι εργαζόμενοι σπάνια να μοιράζονται τις σκέψεις τους σχετικά με τις φιλοδοξίες σταδιοδρομίας, τους τομείς ενδιαφέροντος ή τα επιτεύγματά τους πέρα από τις προδιαγραφές των θέσεων εργασίας τους. Συνήθως, τέτοιες συζητήσεις πραγματοποιούνται μόνο μία φορά ετησίως κατά τη διάρκεια των αξιολογήσεων επίδοσής τους.

Ποιους βάζουν τώρα στο στόχαστρο οι e-απατεώνες – Πώς ξεγελούν τα θύματα

Ωστόσο, πολλοί εργαζόμενοι θα ήθελαν να έχουν περισσότερες ευκαιρίες επικοινωνίας με τη διοίκηση. Όταν φτάνει ένα email που τους προσκαλεί να συμμετάσχουν σε μια αυτοαξιολόγηση, ειδικά ένα που ισχυρίζεται ότι είναι υποχρεωτικό, συχνά οι εργαζόμενοι δράττονται της ευκαιρίας χωρίς δισταγμό. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύονται οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου στην τελευταία τους spear-phishing εκστρατεία.

Σε αυτό το δόλιο σχέδιο, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου στέλνουν email πειστικά κατασκευασμένα ώστε να φαίνονται σαν να προέρχονται από τμήματα ανθρώπινου δυναμικού. Αυτά τα email προσφέρουν μια φόρμα αυτοαξιολόγησης ως έναν τρόπο για να αλληλεπιδρούν οι εργαζόμενοι με τους προϊστάμενούς τους. Ωστόσο, αυτά τα παραπλανητικά email παρουσιάζουν αρκετά σαφή σημάδια ηλεκτρονικού phishing.

Πρώτον, η διεύθυνση email του αποστολέα δεν ευθυγραμμίζεται με αυτήν της εταιρείας, εγείροντας υποψίες από την αρχή. Δεύτερον, το email ασκεί πίεση επιμένοντας ότι όλοι πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα μέχρι το τέλος της ημέρας, μια κοινή τακτική που χρησιμοποιούν οι απατεώνες για να δημιουργήσουν την αίσθηση του επείγοντος. Επιπλέον, όταν οι παραλήπτες κάνουν κλικ στο σχετικό link, συναντούν ερωτήσεις που, με την πρώτη ματιά, φαίνονται αθώες. Ωστόσο, η πραγματική φύση της εκστρατείας γίνεται εμφανής στις τρεις τελευταίες ερωτήσεις, οι οποίες ζητούν τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον κωδικό πρόσβασης και την επιβεβαίωση του κωδικού πρόσβασης του θύματος.

Αυτή η παραπλανητική προσέγγιση αιφνιδιάζει τα θύματα επειδή ζητά ευαίσθητες πληροφορίες προς το τέλος της διαδικασίας. Για να αποφευχθεί περαιτέρω ο εντοπισμός, η λέξη “κωδικός πρόσβασης” αποκρύπτεται, προσδίδοντας ένα επίπεδο ποιότητας στην απάτη.

Για να διατηρήσετε τα δεδομένα σας προστατευμένα από επιθέσεις phishing και διαρροές, οι ειδικοί της Kaspersky προτείνουν:

  •  Να είστε προσεκτικοί με μηνύματα από άγνωστους αποστολείς: Οι επιθέσεις ηλεκτρονικού phishing προέρχονται συχνά από άγνωστους ή ύποπτους αποστολείς. Εάν λάβετε ένα μήνυμα από άγνωστο χρήστη ή αριθμό, μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους και μην παρέχετε προσωπικές πληροφορίες.
  •  Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης: Χρησιμοποιήστε διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης για τους λογαριασμούς εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων. Αποφύγετε τη χρήση του ίδιου κωδικού πρόσβασης σε πολλούς λογαριασμούς και εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης για τη δημιουργία και αποθήκευση ισχυρών κωδικών πρόσβασης.
  •  Επαληθεύστε την αυθεντικότητα των συνδέσμων: Πριν κάνετε κλικ σε οποιοδήποτε σύνδεσμο, ελέγξτε αν είναι νόμιμος. Οι απατεώνες συχνά δημιουργούν ψεύτικους ιστότοπους που μοιάζουν με τους πραγματικούς, επομένως είναι σημαντικό να ελέγξετε ξανά τη διεύθυνση URL πριν εισαγάγετε διαπιστευτήρια σύνδεσης ή άλλες ευαίσθητες πληροφορίες.
  •  Χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων: Η προσθήκη ενός επιπλέον επιπέδου ασφάλειας στον λογαριασμό σας μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης. Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων για να διασφαλίσετε ότι μόνο εσείς μπορείτε να έχετε πρόσβαση στον λογαριασμό σας.
  •  Χρησιμοποιήστε λύσεις ασφαλείας: μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας θα προστατεύσει τις συσκευές σας από διάφορους τύπους απειλών.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023
Τεχνολογία |

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023

Τον Ιανουάριο του 2023, το Βερολίνο δήλωσε ότι Ρώσοι ακτιβιστές χάκερ έθεσαν εκτός δικτύου αρκετούς γερμανικούς ιστότοπους σε αντίποινα για την απόφασή του να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία.