Εν αναμονή της επικείμενης κυκλοφορίας του iPhone 15 της Apple, οι ειδικοί της Kaspersky έχουν αποκαλύψει μια σειρά από απάτες που εκμεταλλεύονται τον ενθουσιασμό που περιβάλλει τους χρήστες γύρω από αυτήν την τεχνολογική καινοτομία. Αυτές οι απάτες περιλαμβάνουν διάφορα δόλια συστήματα, καθένα από τα οποία ενέχει ξεχωριστούς κινδύνους για τους ανυποψίαστους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων πιθανών απωλειών προσωπικών δεδομένων αλλά και χρημάτων.

Οι απατεώνες δελεάζουν τους χρήστες με το πρόσχημα να αγοράσουν το iPhone 15 πριν από την επίσημη κυκλοφορία του. Αυτή η μέθοδος αξιοποιεί την προθυμία των χρηστών να είναι μεταξύ των πρώτων που θα κατέχουν την πιο εξελιγμένη συσκευή της Apple. Έτσι, οι απατεώνες ισχυρίζονται ότι μπορούν να παρέχουν iPhone πριν από την κυκλοφορία τους και υπόσχονται στους χρήστες την ευκαιρία να τα αποκτήσουν, συχνά και σε προνομιακή τιμή.

Επιστροφή στα θρανία… και για τους κυβερνοεγκληματίες

Για να εξασφαλίσουν την «αποκλειστική» αγορά τους, τα θύματα υποχρεούνται να καταβάλουν προκαταβολή ή να αποκαλύψουν οικονομικά τους στοιχεία. Επιπλέον, ζητείται από τους χρήστες να παρέχουν προσωπικά στοιχεία αναγνώρισης, όπως το όνομα, η διεύθυνση και ο αριθμός τηλεφώνου τους. Μετά την υποβολή της πληρωμής, οι απατεώνες εξαφανίζονται, αφήνοντας τα θύματα χωρίς το υποσχόμενο iPhone και έχοντας κλέψει τα χρήματά τους. Πέρα από τους οικονομικούς κινδύνους, αυτή η απάτη εγείρει επίσης σημαντικές ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, καθώς τα παραβιασμένα δεδομένα ενδέχεται να πωληθούν στο Dark Market.

Ένα παράδειγμα σελίδας phishing που προσφέρει δυνατότητα προπαραγγελίας iPhone 15

Υπάρχει ακόμα μία μέθοδος απάτης η οποία δίνει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να κερδίσουν το νέο iPhone 15 υπό την προϋπόθεση ότι πληρώνουν μια προκαταβολή. Για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, οι συμμετέχοντες καλούνται να πληρώσουν ένα μικρό τέλος, συχνά μεταμφιεσμένο ως τέλος «επεξεργασίας» ή «εγγραφής». Μετά την καταβολή του τέλους, οι συμμετέχοντες δεν λαμβάνουν τίποτα σε αντάλλαγμα. Το υποσχόμενο iPhone παραμένει άπιαστο όνειρο, με αποτέλεσμα οικονομικές απώλειες για όσους εμπλέκονται.

Για να αποφύγετε να πέσετε θύμα τέτοιων απατών, οι ειδικοί της Kaspersky προτείνουν:

  •  Επαληθεύστε την πηγή: Βεβαιωθείτε ότι έχετε να κάνετε με αξιόπιστους και εξουσιοδοτημένους πωλητές, ειδικά για αγορές πριν από την επίσημη κυκλοφορία.
  •  Αποφύγετε τις προκαταβολικές πληρωμές: Να είστε προσεκτικοί με προσφορές που απαιτούν προκαταβολικές πληρωμές για δώρα ή προϊόντα πριν από την κυκλοφορία τους.
  •  Χρήση επίσημων καναλιών: Βασιστείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Apple ή σε εξουσιοδοτημένους λιανοπωλητές για γνήσιες αγορές.
  •  Ελέγξτε τις κριτικές: Πριν κάνετε οποιεσδήποτε διαδικτυακές αγορές, ερευνήστε τον πωλητή και ελέγξτε τα σχόλια των πελατών.
  •  Ενεργοποιήστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA): Προστατέψτε τους λογαριασμούς σας στο διαδίκτυο, ειδικά εκείνους που συνδέονται με τρόπους πληρωμής, με το 2FA.
  •  Χρησιμοποιήστε λύση ασφάλειας: Μια αυτοματοποιημένη λύση ασφάλειας θα σας προστατεύσει από όλες τις γνωστές και άγνωστες απάτες.
  •  Μείνετε ενημερωμένοι: Μείνετε ενημερωμένοι σχετικά με συνήθεις απάτες και βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία