Η Κίνα έχει περιορισμένα περιθώρια για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και θα πρέπει να επιδιώξει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η ενθάρρυνση των επιχειρηματιών, αντί να βασίζεται σε μακροοικονομικές πολιτικές για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης, δήλωσε την Κυριακή σύμβουλος της κεντρικής τράπεζας.

Κίνα: Έτοιμο να αποπλεύσει το πρώτο… «Μade in China» κρουαζιερόπλοιο

Ο Liu Shijin, μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC), δήλωσε σε οικονομικό φόρουμ στη Σαγκάη ότι τα περιθώρια του Πεκίνου για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής περιορίζονται από τη διεύρυνση των διαφορών των επιτοκίων με τις ΗΠΑ.

Παρενέργειες

Δημοσιονομικά, οι κινεζικές [τοπικές] κυβερνήσεις σε διάφορα επίπεδα βρίσκονται υπό πίεση, υπογράμμισε μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο Bund Summit.

«Εάν η Κίνα συνεχίσει να επικεντρώνεται στις μακροοικονομικές πολιτικές στις προσπάθειές της να σταθεροποιήσει την ανάπτυξη, θα υπάρξουν όλο και περισσότερες παρενέργειες», δήλωσε ο Liu, αντιπρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Ανάπτυξης του Κρατικού Συμβουλίου. «Το πιο σημαντικό είναι ότι θα χάσουμε και πάλι την ευκαιρία για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Η ανάκαμψη της Κίνας μετά την πανδημία έχει χάσει τη δυναμική της λόγω αδύναμης κατανάλωσης, πτώσης των εξαγωγών και εμβάθυνσης της κρίσης χρέους στον τομέα των ακινήτων, και η οικονομία ασθμαίνει παρά τη σωρεία νομισματικών και δημοσιονομικών μέτρων για την τόνωση της εμπιστοσύνης.

Νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Σύμφωνα με το Reuters, ο Liu πρότεινε την Κυριακή έναν νέο γύρο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την οικονομία άμεσα, ενώ παράλληλα θα έδιναν μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική.

Αυτές περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της ζήτησης με έμφαση στην παροχή πρόσβασης στους μετανάστες εργαζόμενους στις δημόσιες υπηρεσίες που απολαμβάνουν οι κάτοικοι των πόλεων, καθώς και μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς που αφορούν την ανάφλεξη της επιχειρηματικότητας σε αναδυόμενες βιομηχανίες.

Ο κορυφαίος φορέας οικονομικού σχεδιασμού της Κίνας ανακοίνωσε αυτό το μήνα ότι θα δημιουργήσει ένα νέο τμήμα για να βοηθήσει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να αναζωογονήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών που έχει πληγεί από τα κυβερνητικά μέτρα καταστολής σε τομείς που κυμαίνονται από το διαδίκτυο μέχρι τα ιδιωτικά φροντιστήρια.

Ο Liu δήλωσε ότι η Κίνα θα πρέπει να αναγνωρίσει σαφέστερα το καθεστώς των ιδιωτικών επιχειρήσεων, τόσο ιδεολογικά όσο και πολιτικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή