Τη λύπη του για την «απώλεια» της Credit Suisse, μετά την εξαγορά της από την UBS, εκφράζει ο Νικ Χάγιεκ, επικεφαλής της Swatch Group AG, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή θα ανοίξει τις πόρτες της Ελβετίας σε περισσότερα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Μιλώντας στην εφημερίδα SonntagsBlick, ο Χάγιεκ υπογράμμισε ότι πλέον η ωρολογοποιία του συνεργάζεται πιο στενά με μικρότερες τράπεζες σε επίπεδο καντονιών, όπως είναι η Zurcher Kantonalbank.

Ποιες χώρες καθυστερούν τη συγχώνευση της UBS με την Credit Suisse

«Με την απόφασή να καταργήσει το εμπορικό σήμα της Credit Suisse, η UBS άνοιξε τώρα τις πόρτες σε παίκτες από το εξωτερικό. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον δύο τράπεζες», δήλωσε στην εφημερίδα ο CEO του Swatch Group.

Η πρόταση

Υποστήριξε μάλιστα ότι η UBS Group θα έπρεπε να διατηρήσει το 30%-40% της Credit Suisse και να ζητήσει από μεγάλες ελβετικές εταιρείες όπως η Swatch, η Schindler Holding AG και η EMS-Chemie Holding AG να αναλάβουν μερίδια για το υπόλοιπο ποσοστό.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναγνωρίσει ότι εξαγορά της Credit Suisse από την UBS ήταν η καλύτερη λύση καθώς μια τράπεζα «με αδύναμη ηγεσία θα είχε πέσει θύμα κερδοσκόπων».

Ο Χάγιεκ δήλωσε ικανοποιημένος που ο Σέρτζιο Ερμότι επέστρεψε για να ηγηθεί των συνδυασμένων τραπεζών καθώς «είναι Ελβετός και κατανοεί τον πολιτισμό μας».

Ρεκόρ κερδοφορίας

Υπενθυμίζεται ότι η η UBS πέτυχε ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας με τη βοήθεια της Credit Suisse, η οποία έδωσε ανέλπιστη ώθηση στα αποτελέσματα του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού.  Ειδικότερα, ενέγραψε κέρδη ύψους 29 δισ. δολ. (!) στο δεύτερο τρίμηνο, τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη τράπεζα στον κόσμο για το συγκεκριμένο διάστημα.

Τα αστρονομικά κέρδη είναι αποτέλεσμα της λογιστικής διαφοράς μεταξύ της τιμής των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέβαλε η UBS για την Credit Suisse και της αξίας του asset που αποκτήθηκε.

Η UBS διαχειρίζεται πλέον περιουσιακά στοιχεία ύψους 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που της δίνει την ευκαιρία να κατακτήσει την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμιο χάρτη της διαχείρισης χρημάτων για πλούσιους.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, η UBS θα στοχεύσει σε εξοικονόμηση κόστους άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του 2026 ενώ εκτιμά ότι θα διατηρηθούν οι εισροές στοιχείων ενεργητικού από τους πελάτες της.

Η τράπεζα, σύμφωνα με το Bloomberg, σημείωσε καθαρές νέες εισροές χρήματος ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο ενώ οι εκροές της Credit Suisse επιβραδύνθηκαν στα 39 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (44,4 δισεκατομμύρια δολάρια).

Στο μεταξύ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της UBS, Sergio Ermotti συνεχίζεται τις προσπάθειες για την υλοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες συγχωνεύσεις που έγιναν ποτέ στον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό τομέα. «Η συνένωση (με την Credit Suisse) θα ενισχύσει τη θέση μας ως κορυφαίου παίκτη, κάτι για το οποίο η Ελβετία μπορεί να είναι περήφανη», δήλωσε ο Ermotti στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση