Νέα ώθηση στις τιμές του πετρελαίου δίνει η προσωρινή απαγόρευση της Μόσχας για εξαγωγές καυσίμων, αντισταθμίζοντας τις επιφυλάξεις των επενδυτών ότι κλείνει ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent αυτή την ώρα «φλερτάρουν» με τα 94 ευρώ το λίτρο, στα 93,94 δολάρια, ενώ τα αντίστοιχα του αμερικανικού αργού διαμορφώνονται στα 90,54 δολάρια το βαρέλι.

«Οι τιμές του αργού πετρελαίου ξεκίνησαν την εβδομάδα “με το δεξί” καθώς η αγορά συνεχίζει να αφομοιώνει την προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών ντίζελ και βενζίνης από τη Ρωσία, σε μια ήδη στενή αγορά, αντισταθμίζοντας το επιθετικό μήνυμα της Fed ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για περισσότερο», σχολίασε στο CNBC ο αναλυτής αγορών Tony Sycamore είπε.

Και τα δύο συμβόλαια αναφοράς έκαναν μια διακοπή στο ανοδικό σερί τριών εβδομάδων την προηγούμενη εβδομάδα, αφότου η Fed αποφάσισε μεν να μην προχωρήσει σε νέα άνοδο9 επιτοκίων, προειδοποίησε, όμως, ότι θα διατηρηθούν επί μακρόν σε υψηλά επίπεδα, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για περιορισμό της ζήτησης για πετρέλαιο.

Οι παράγοντες

Οι τιμές είχαν αυξηθεί περισσότερο από 10% τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες λόγω των προβλέψεων για μεγάλο έλλειμμα προσφοράς αργού το τέταρτο τρίμηνο του έτους, από τη στιγμή που Σαουδική Αραβία και Ρωσία επέκτειναν τις πρόσθετες περικοπές προσφοράς μέχρι το τέλος του έτους.

Την περασμένη εβδομάδα, η Μόσχα απαγόρευσε προσωρινά τις εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ στις περισσότερες χώρες προκειμένου να σταθεροποιήσει την εγχώρια αγορά, ενισχύοντας τις ανησυχίες για χαμηλή προσφορά προϊόντων, ειδικά για πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς στο βόρειο ημισφαίριο πλησιάζει ο χειμώνας.

Στις ΗΠΑ μειώθηκαν οι εν λειτουργία εξέδρες πετρελαίου κατά 8 σε 507 την περασμένη εβδομάδα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022, παρά τις υψηλότερες τιμές.

Την ίδια στιγμή, την όρεξη των επενδυτών ενίσχυσαν οι προσδοκίες για καλύτερα οικονομικά στοιχεία αυτή την εβδομάδα από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Ωστόσο, οι αναλυτές επεσήμαναν ότι οι τιμές του πετρελαίου αντιμετωπίζουν τεχνική αντίσταση στα υψηλά του Νοεμβρίου του 2022 που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Στα 150 δολάρια

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής έρευνας ενεργειακών μετοχών της JPMorgan Κρίστιαν Μάλεκ προέβλεψε ότι η πρόσφατη άνοδος της τιμής του Brent θα μπορούσε να συνεχιστεί προς τα 150 δολάρια το βαρέλι μέχρι το 2026.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο Bloomberg: «Προσδεθείτε. Θα είναι ένας πολύ ασταθής υπερκύκλος», προειδοποιώντας για τις περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ και την έλλειψη επενδύσεων σε νέα παραγωγή πετρελαίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities