Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Uniper διαπραγματεύτηκε πρόσφατα μια συμφωνία για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ που «φθάνει μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2030», δήλωσε ο Peter Abdo, ο επικεφαλής εμπορικός διευθυντής LNG, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Λονδίνο.

Πέρα από αυτό το χρονικό πλαίσιο, τα δεδομένα είναι ασαφή. «Απλώς δεν έχουμε δει τίποτα να κυκλοφορεί στην αγορά που να μας ταιριάζει πραγματικά στη δεκαετία του 2040 που να μας δίνει την ευελιξία που χρειαζόμαστε», πρόσθεσε.

Eurostat: Πτώση στις εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων το β΄τρίμηνο

Οι εταιρείες προσπαθούν να κατανοήσουν πόσο μεγάλο ρόλο θα παίξει το φυσικό αέριο στη στροφή προς μια πιο πράσινη οικονομία, με ενδείξεις αυτόν τον μήνα ότι οι εθνικές κυβερνήσεις – ιδίως το Ηνωμένο Βασίλειο – επιβραδύνουν τις προσπάθειές τους ως απάντηση στο αυξανόμενο κόστος.

Οι προβλέψεις για τη χρήση φυσικού αερίου τις επόμενες δεκαετίες ποικίλλουν πολύ, ανάλογα με το πόσο γρήγορα μπορεί να εξελιχτεί η ενεργειακή μετάβαση. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι η ζήτηση για LNG θα αυξηθεί μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020, αν και μετά από αυτό το σημείο, οι προβλέψεις του διαφέρουν, σύμφωνα με τις προοπτικές του περασμένου έτους. Η Shell εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου υπερβαίνει ολοένα και περισσότερο την προσφορά κατά την τρέχουσα δεκαετία.

Η Γερμανία, πρωτοπόρος στην ενεργειακή μετάβαση, αφήνει χώρο για τον ρόλο του φυσικού αερίου μετά την ενεργειακή κρίση του 2022. Έχει ήδη τρεις τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG και σχεδιάζει κι άλλους.

Η πρόσφατη συμφωνία της Uniper για την προμήθεια LNG συνδέεται με τις ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς. Ο Abdo αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία.

Ευελιξία προορισμού

Η κυβέρνηση του Βερολίνου διέσωσε την Uniper λίγο μετά αφότου η Ρωσία περιόρισε τις προμήθειες φυσικού αερίου από τον αγωγό -που τα προηγούμενα χρόνια ήταν η ραχοκοκαλιά της επιχείρησης- στις συνέπειες του πολέμου του Κρεμλίνου στην Ουκρανία. Όταν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν σε ύψος ρεκόρ, οι έμποροι, συμπεριλαμβανομένης της Uniper, διπλασίασαν τις προσπάθειές τους να προμηθευτούν LNG, στρέφοντας τα δεξαμενόπλοια προς την περιοχή.

Η δυνατότητα απόκτησης LNG χωρίς περιορισμούς στον προορισμό είναι επομένως κρίσιμη, σύμφωνα με τον Abdo. Η Uniper εξετάζει το ενδεχόμενο μεγαλύτερης παγκόσμιας προσφοράς από το 2026 και μετά, καθώς συντάσσει βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συμφωνίες.

«Αυτό ήταν πραγματικά πολύ σημαντικό για την Uniper και για την Ευρώπη μετά τον πόλεμο», είπε. «Αν δεν είχαμε αυτή την ευελιξία στο χαρτοφυλάκιο, τότε η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να επιτύχει τους στόχους αποθήκευσης. Η ικανότητά μας να μεταφέρουμε κάποια από τα φορτία μας από την Ασία στην Ευρώπη ήταν ένα πραγματικό πλεονέκτημα για εμάς, γι’ αυτό η ευελιξία είναι τόσο σημαντική για εμάς στο μέλλον».

Ομοίως, εάν η ζήτηση LNG στην Ασία ανακάμψει – και υπάρχουν ενδείξεις ότι αυξάνεται – η Uniper θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το ευέλικτο χαρτοφυλάκιό της για να στείλει την προσφορά πίσω, πρόσθεσε.

Η Ευρώπη θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την Ασία εάν οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα συσφίγξουν περαιτέρω την αγορά. Η αγορά φυσικού αερίου ήταν ασταθής τους τελευταίους μήνες, για διάφορες λόγους, όπως για παράδειγμα διακοπές λειτουργίας στις ΗΠΑ και τη Νορβηγία, αλλά και απεργίες σε ορισμένες εγκαταστάσεις στην Αυστραλία, οι οποίες έχουν πλέον τερματιστεί.

Eυρωπαϊκός «νεροχύτης»

Ακόμα κι αν ο ήπιος καιρός περιορίσει τη ζήτηση τους επόμενους μήνες, η Ευρώπη θα εξακολουθεί να είναι ένας «καλός… νεροχύτης» για το LNG, δεδομένης της εγγύτητάς της με τις ΗΠΑ – βασικό προμηθευτή – και της αυξανόμενης ικανότητάς της να απορροφά όγκους αερίου.

Μέχρι το 2030, η Uniper θα συμπληρώσει τις εγκαταστάσεις LNG με υδρογόνο, καθώς ο τερματικός σταθμός εισαγωγής Wilhelmshaven επεκτείνει τις προσπάθειες για τη διαχείριση καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Θα απαιτηθούν «σημαντικές» κεφαλαιουχικές δαπάνες για την τροποποίηση της υποδομής, αλλά η υλικοτεχνική αλυσίδα θα παραμείνει η ίδια, σύμφωνα με τον Abdo.

Η Uniper σχεδιάζει να επενδύσει 8 δισεκατομμύρια ευρώ σε πράσινα αέρια, υδρογόνο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030.

«Θα προσαρμόσω τη δραστηριότητά μας στο LNG με την πάροδο του χρόνου», πρόσθεσε ο Abdo. «Για να χρησιμοποιήσουμε την ίδια τεχνογνωσία, λειτουργία και προγραμματισμό, διαχείριση κινδύνου στους τομείς της αμμωνίας και του υδρογόνου», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια