Στο ποσό των 38,04 εκατ. ευρώ ανήλθε ο κύκλος εργασιών της Agrino το 2022 αυξημένος κατά 9,9% σε σχέση με το 2021, κυρίως λόγω της λειτουργικής ανάπτυξης της εταιρείας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μικρή ήταν η συμμετοχή των ανατιμήσεων στην άνοδο του τζίρου καθώς η πολιτική της εταιρείας ήταν να μην προβεί σε αυξήσεις τιμών ανάλογες των αυξήσεων των πρώτων υλών και των λοιπών συντελεστών κόστους αλλά σε σημαντικά μικρότερες, απορροφώντας έτσι μεγάλο ποσοστό από τις αυξήσεις στους συντελεστές παραγωγής.

Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 2,381 εκατ. ευρώ έναντι προ φόρων κερδών 2,744 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 1,793 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρών κερδών 2,038 εκατ. ευρώ το 2021. Το EBITDA ανήλθε στα επίπεδα των 4,2 εκατ. ευρώ από 4,6 εκατ. ευρώ το 2021.

Σε ό,τι αφορά στα πανελλαδικά μερίδια αγοράς στις βασικές κατηγορίες που δραστηριοποιείται, η Αgrino διατήρησε την ηγετική της θέση στο ρύζι και την δεύτερη στα όσπρια.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει η εταιρεία, από τις αρχές του 2022 και σε συνέχεια των αυξήσεων που σημειώθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, παρατηρήθηκαν ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις σχεδόν σε όλους τους συντελεστές κόστους και κυρίως στο κόστος πρώτων υλών και ιδιαίτερα στο ρύζι και στην ενέργεια, αλλά και στα υλικά συσκευασίας, στο κόστος διακίνησης των προϊόντων κ.ο.κ. Συγκεκριμένα οι τιμές πρώτων υλών ρυζιού διεθνώς αυξήθηκαν κατά 26% σε ετήσια βάση και την τελευταία τριετία κατά 33,5%.

Οι τιμές παραγωγού του ελληνικού ρυζιού ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά και μεσοσταθμικά κυμάνθηκαν σε επίπεδο 40% υψηλότερα από την προηγούμενη εσοδεία, υπήρχαν δε κατηγορίες όπως η Καρολίνα της οποίας το κόστος σχεδόν διπλασιάστηκε. Οι τιμές πρώτων υλών οσπρίων είχαν αυξηθεί από το 2021, παρατηρήθηκε όμως και νέα αύξηση σε συγκεκριμένα προϊόντα. Οι ιδιαιτέρως υψηλές τιμές της ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους επιβάρυναν σε σημαντικό βαθμό το κόστος των παραγόμενων προϊόντων. Από τις αρχές του 2023 υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης πλην όμως το κόστος παραμένει υπερδιπλάσιο συγκριτικά με τα προ κρίσης επίπεδα.

Στα τέλη του 2022 η εταιρεία, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες του σύγχρονου τρόπου ζωής, λάνσαρε μια νέα σειρά ετοίμων γευμάτων με ονομασία Quick Deli και επαναλάνσαρε τη σειρά ημιετοίμων γευμάτων με ρύζι και ριζότο «Greek Gourmet» σε νέα, μοντέρνα συσκευασία, που τονίζει την ελληνική προέλευση των συστατικών.

Στην κατηγορία των ρυζογκοφρετών για το 2022 συνεχίστηκε η αυξητική τάση των πωλήσεων και των μεριδίων αγοράς εμφανίζοντας βελτίωση σε όλες τις υποκατηγορίες. Σε αυτό συνετέλεσε η παρουσία σε περισσότερα σημεία πώλησης καθώς αυξήθηκε η αριθμητική διανομή των κωδικών της και επιπροσθέτως η Agrino εισήλθε στην αγορά της μικρής λιανικής ενεργοποιώντας για πρώτη φορά την πώληση επ’ αυτοκινήτου (ex van).

Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση της τάξης του 2,12% η οποία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί με την εκκίνηση νέων συνεργασιών σε χώρες στόχους της ΕΕ και των ΗΠΑ με έμφαση στα τυποποιημένα επώνυμα προϊόντα ρυζιού και οσπρίων αλλά και στην κατηγορία των snacks.

Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις, αναμένεται την προσεχή περίοδο του αλωνισμού του ρυζιού, τον Οκτώβριο του 2023, να λειτουργήσει η υπερσύγχρονη μονάδα παραλαβής, ξήρανσης και αποθήκευσης δημητριακών στο Κλειδί Ημαθίας, δυναμικότητας 20.000 τόνων. Επιπρόσθετα, θα ολοκληρωθούν όλα τα εκκρεμή επενδυτικά προγράμματα της εταιρείας, τα οποία για την πενταετία 2018-2023 ανήλθαν συνολικά σε 13 εκατ. ευρώ ενώ έχει αρχίσει ο σχεδιασμός των νέων επενδύσεων της εταιρείας για την επόμενη πενταετία.

Σημειώνεται ότι τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 η Agrino εμφανίζει συνολικά μια σταθερή συνολική ανάπτυξη τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις εξαγωγικές της επιδόσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΕΣΕΕ: Πόσο πιο ακριβά πληρώνουν τα δάνεια οι ελληνικές επιχειρήσεις [γραφήματα]
Επιχειρήσεις |

Ασφυξία στις επιχειρήσεις από τις υψηλές προμήθειες - Η ανάλυση ΕΣΕΕ [γραφήματα]

H κατανομή της χρηματοδότησης σε μια οικονομία είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς μπορεί, σε αρκετές περιπτώσεις, να αλλάξει δραματικά τον ανταγωνισμό, επισημαίνεται σε ανάλυση της ΕΣΕΕ