Την πόρτα της Λ. Αθηνών επαν-ανακαλύπτει ο επιχειρηματικός κόσμος, με την επενδυτική βαθμίδα να έχει γίνει το μεγάλο γεγονός που ήδη αλλάζει τις ισορροπίες σε μια αγορά που πέρασε αρκετά «πέτρινα χρόνια». Η επικείμενη εισαγωγή της Optima Bank στο ταμπλό, αλλά και η γεμάτη «αίθουσα αναμονής» αφήνει μία ακόμη χαραμάδα αισιοδοξίας ότι σταδιακά το χρηματιστήριο Αθηνών θα αλλάξει «κατηγορία» και θα επανέλθει στα σαλόνια των αναπτυγμένων αγορών.

Άλλωστε, όπως δείχνουν και τα στοιχεία, την ώρα που η ευρωπαϊκή αγορά των δημοσίων εγγραφών (IPOs) διανύει μια περίοδο “ξηρασίας”, με μόλις 34 να επιχειρούν κατά το πρώτο μισό του έτους, που είναι ο χαμηλότερος αριθμός από το 2009 (στοιχεία Financial Times), η κινητικότητα στην ελληνική αγορά ανεβαίνει. Η δημόσια προσφορά της Optima Bank, η οποία θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, δίνει το στίγμα του ενδιαφέροντος, σε μια χρονική στιγμή που παλιοί και νέοι κωδικοί έχουν βελτιώσει έστω και λίγο την «ορατότητα» του ΧΑ, μετά από αρκετά χρόνια «αφάνειας».

«Εναρμόνιση» ανάπτυξης

Η άνοδος που προηγήθηκε στην ελληνική αγορά, τόσο από την αρχή του έτους όσο και από τον Οκτώβριο του 2022, έδωσε μία πρώτη γεύση της επιστροφής της ελληνικής αγοράς σε καλύτερες ημέρες από εκείνες των τριψήφιων επιπέδων του γενικού δείκτη, με εισηγμένες που μπορούν να φέρουν νέα κεφάλαια εντός. Αυτό σχολίασε χαρακτηριστικά και η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου στον ΟΤ, δηλαδή ότι «μετά από μία μεγάλη περίοδο ύφεσης και σκληρής δοκιμασίας, η οικονομία με μεθοδικές και ουσιαστικές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια ανακάμπτει επιστρέφοντας σε έναν ενάρετο κύκλο. Κορωνίδα αυτής της προσπάθειας είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που σηματοδοτεί τον νέο κύκλο που ξεκινά για τις αναπτυξιακές δυνάμεις του τόπου. Σε αυτήν την συγκυρία η ελληνική κεφαλαιαγορά εναρμονίζεται με την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η αλλαγή αποτυπώνεται και με νέες εισαγωγές εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών», σχολίασε η κα Λαζαράκου.

Η κα Λαζαράκου αναφέρθηκε και στο περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, το οποίο αναδεικνύει την ανάγκη αρκετών επιχειρήσεων να αναζητήσουν κεφάλαια πέραν των παραδοσιακών καναλιών δανεισμού. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «η κεφαλαιαγορά καλείται να επιτελέσει το ρόλο της διευκολύνοντας  τη  χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων σε μία συγκυρία υψηλών επιτοκίων. Είναι μία ευχάριστη εξέλιξη και ταυτόχρονα μία ευκαιρία στην οποία καλούμαστε να ανταποκριθούμε, θέτοντας ως επόπτες τις βάσεις ενός λειτουργικού και αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου.  Όλοι οι συντελεστές της αγοράς από την πλευρά τους χρειάζεται να είναι σε εγρήγορση για να συνδράμουν και να ενδυναμώσουν τον νέο κύκλο που ξεκινάει για την ελληνική κεφαλαιαγορά. Αυτό θα πράξουμε και εμείς», αναφέρει η κα Λαζαράκου.

Γεμάτη η «αίθουσα αναμονής» για τις IPOs

Τόσο ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, όσο και ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities που μίλησαν στον ΟΤ χαρακτήρισαν ως θετικά τα βήματα που γίνονται για να νέες εισαγωγές στο ΧΑ.  Άλλωστε, είχαμε να δούμε εισαγωγή τράπεζας στο ΧΑ πολλά χρόνια ήδη, με τον κλάδο να αποτελεί και την αιχμή της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Ειδικότερα, ο κ. Ζαχαράκης υπενθύμισε ότι πλέον δεν συμφέρει τις εταιρείες να δανείζονται με αυτό το ύψος των επιτοκίων, με την άντληση κεφαλαίων μέσω του χρηματιστηρίου να είναι ένας εκ των ελκυστικότερων τρόπων χρηματοδότησης. Η επενδυτική βαθμίδα βελτιώνει τουλάχιστον κατά 10% τις αποτιμήσεις, με αρκετούς ξένους επενδυτές να βλέπουν αξίες στον ελληνικό επιχειρηματικό χάρτη.

Από τη μεριά του ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε καλό timing την εισαγωγή της Optima, αλλά και τις επερχόμενες IPOs, αν και άφησε έναν αστερίσκο για το διεθνές κλίμα, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση των ξένων να διαθέσουν μεγάλα κεφάλαια στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση όμως «ανανεώνεται το περιεχόμενο στο ΧΑ, αφού πρακτικά είχαμε πολλά χρόνια να δούμε ‘καθαρόαιμη’ εισαγωγή η οποία να μην είναι υποχρεωτική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης. Ήδη άλλωστε υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση στα δίκτυα των θεσμικών, αν και τα placement των τραπεζών θα κάνουν πιο απαιτητική τη δουλειά των προς εισαγωγή εταιρειών.

Μεγάλο ενδιαφέρον για την Optima Bank

Η Optima Bank βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτές τις ημέρες, καθώς είναι η πρώτη είσοδος τράπεζας του νέου… αιώνα. Όπως σχολίασε πρόσφατα και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, δεν θυμόμαστε στον αιώνα που διανύουμε εισαγωγή τράπεζας στο χρηματιστήριο παρά μόνο διασώσεις και διαγραφές.

Η Optima bank «τρέχει» δημόσια εγγραφή μεταξύ 27 με 29 Σεπτεμβρίου 2023 και οι νέες 21.000.000 μετοχές, ή το 28,5% του συνόλου. θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στις 4 Οκτωβρίου 2023. Τα νέα κεφάλαια αναμένεται να προσεγγίσουν τα 150 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο του ενεργητικού ανέρχεται σε 3,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται ίσως για την σημαντικότερη δημόσια προσφορά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια καθώς θα ανοίξει έναν κύκλο νέων εισαγωγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τροχοδρομεί και ο… Αερολιμένας

Στις αρχές του 2024 αναμένεται και η εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελευθέριος Βενιζέλος», αυξάνοντας την έκθεση των ξένων στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Βασικός μέτοχος του Αερολιμένα είναι η AviAlliance GmbH με 40%, το ΤΑΙΠΕΔ με 30%, το Υπερταμείο με 25% και η οικογένεια Κοπελούζου με 5%.

Η δημόσια εγγραφή θα αφορά το 30% του ΤΑΙΠΕΔ, με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι μπορεί να αποφέρει έσοδα έως και 1 δισ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, μέσω δημόσιας εγγραφής θα διατεθεί το 20% και το υπόλοιπο 10% θα διατεθεί με premium από την τιμή εισαγωγής στο PSP, το οποίο μέσω θυγατρικών έχει και το management του αεροδρομίου.

Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε λειτουργικά έσοδα 476,9 εκατ. ευρώ το 2022, αυξημένα κατά 24,76% σε σχέση με το 2021, αν και χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα (μείωση κατά 5,9% σε σχέση με το 2019). Το σύνολο του ενεργητικού ανέρχεται σε 2,43 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,8 δισ. ευρώ (74,1%) αφορά στην αξία παγίων περιουσιακών στοιχείων.

Η «καυτή» πληροφορική

Μπορεί η περίπτωση της EpsilonNet να πλήγωσε ελαφρώς την εμπιστοσύνη της αγοράς στον πιο «καυτό» και ανερχόμενο κλάδο της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, αλλά δύο εταιρείες ετοιμάζονται να ανέβουν «κατηγορία» και από την Εναλλακτική να μεταβούν στην Κύρια Αγορά του ΧΑ. Ο λόγος για την Real Consulting (16%) και την Performance Technologies (19%), οι αποδόσεις των οποίων από την αρχή της χρονιάς να μαρτυρούν ότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, τηρουμένων των αναλογιών της «γωνιάς» του ταμπλό στην οποία διαπραγματεύονται.

Και οι δύο εταιρείες έχουν δείξει σαφή βελτίωση των μεγεθών τους, ενώ τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. για την ψηφιακή μετάβαση της χώρας, να θεωρούνται ως ο βασικός καταλύτης της ανάπτυξης του κλάδου. Άλλωστε, στο μέτωπο των προοπτικών, κύκλοι της αγοράς θεωρούν σημαντικό το γεγονός ότι στο κυβερνητικό επιτελείο βρίσκονται άνθρωποι που μπορούν να επιταχύνουν κάποια από τα μεγάλα έργα που προωθούνται, από τις ψηφιοποιήσεις εγγράφων μέχρι τα νέα τεχνολογικά συστήματα στο δημόσιο.

Πέραν του κλάδου της πληροφορικής όμως, “ενέργεια” στην Εναλλακτική Αγορά αναμένεται να δώσει η R Energy 1, που ήδη διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Κύπρου και δρομολογεί τις εξελίξεις για την εισαγωγή του κωδικού της στο ΧΑ.

Κινητικότητα… στα ακίνητα

Είναι πλέον γενικός κανόνας ότι ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας χωρίς τον πολυεπίπεδο κλάδο των ακινήτων δεν νοείται. Άλλωστε, πρόσφατα, ο Κέννυ Ευαγγέλου, Partner και Head of Real Estate της ΚPMG στην Ελλάδα, είχε αναφέρει ότι “παρά το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης και κατασκευής, οι επενδύσεις σε ακίνητα και ξενοδοχεία στην Ελλάδα πρόκειται να συνεχιστούν, λόγω της ανεκπλήρωτης ζήτησης από αγοραστές / ενοικιαστές, της έλλειψης ποιοτικών ακινήτων, της στροφής στα πράσινα κτίρια, των συγκριτικά ελκυστικών αποδόσεων, των ευκαιριών που παρουσιάζονται, καθώς και των αυξημένων ροών ξένων επενδυτικών κεφαλαίων προς τη χώρα.”

Έτσι, έως το τέλος του έτους αναμένεται να εισέλθουν υποχρεωτικά στο ΧΑ η NOVAL Property του ομίλου Viohalco, η Orilina AEEAΠ και η Brevan Howard, με την εισαγωγή της Trade Estates του ομίλου Φουρλή να αναμένεται το καλοκαίρι του 2024.

Άλλωστε, η συγκεκριμένης μορφής εταιρίες απολαμβάνουν σειρά φορολογικών κινήτρων για τις επενδύσεις που υλοποιούν σε αγορά ακινήτων, με τα περιθώρια να εκτιμώνται ότι είναι μεγάλα, δεδομένου του κενού που δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης.

Οι σημαντικοί αυτοί «παίκτες», με αξία χαρτοφυλακίου ακινήτων σχεδόν 1 δισ. ευρώ αθροιστικά, σύμφωνα με τα στοιχεία στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023, έχουν και σε εξέλιξη σημαντικά επενδυτικά προγράμματα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών