Άρδην έχει αλλάξει το κλίμα στο χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, με τις πρωινές προσπάθειες ανόδου όχι μόνο να πέφτουν στο κενό, αλλά και να επιδεινώνουν το κλίμα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,88% στις 1.208,82 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 24 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,98% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.950,61 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 2,14% στις 942,44 μονάδες.

Ο εφιάλτης των φυσικών καταστροφών

Ήδη οι πληγές που μετρά ο κρατικός προϋπολογισμός και ο επιχειρηματικός κόσμος από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές είναι μεγάλες, με το νέο κύμα κακοκαιρίας να δείχνει τα δόντια του σε άλλες περιοχές (πχ Εύβοια), προκαλώντας μεγάλες ανησυχίες. Άλλωστε, η αγορά, η οποία ήδη έδειχνε σημάδια κόπωσης μετά από το πολύμηνο ράλι ανόδου, έδειξε μεγάλη ευαισθησία μέχρι να ξεκαθαρίσει η πρότερη ζημιά σε ΑΕΠ και δημοσιονομικό ισοζύγιο.

Έτσι, άρχισε ένα νέο κύμα μείωσης της έκθεσης στην αγορά, η οποία δυσκολευόταν να διαπεράσει με αποφασιστικότητα πάνω από τις 1.220 μονάδες, ξεσπώντας σε χαμηλότερα επίπεδα. Έτσι το σενάριο της νέας αναδίπλωσης προς τη ζώνη των 1.180 μονάδων έχει περισσότερες πιθανότητες, με τους αγοραστές να βρίσκονται και πάλι σε κατάσταση αναμονής.

Πρωταγωνιστής στην αλλαγή του κλίματος είναι ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος προφανώς θα πρέπει να αυξήσει τις προβλέψεις του για την πορεία των προβληματικών δανείων που ενδεχομένως να προκύψουν από την καταστροφή μέρους της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στον ot.gr, η εικόνα σήμερα δεν παραπέμπει απαραίτητα σε κάποιο αρνητικό σενάριο, αλλά περισσότερο στην αβεβαιότητα της συσσώρευσης των προβλημάτων στο μέτωπο αυτό.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, άνω του 3% είναι η πτώση σε Ελλάκτωρ, Τιτάν και Eurobank, με τις Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα και Aegean να ακολουθούν με απώλειες που ξεπερνούν το 2%. Άνω του 1% είναι η πτώση σε Σαράντη, Βιοχάλκο, Quest, Μυτιληναίο, Εθνική, Alpha Bank, Λάμδα και Autohellas.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Cenergy, ΔΕΗ, Πειραιώς, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ χωρίς μεταβολή είναι οι Jumbo και ΕΥΔΑΠ. Ανοδικά επιχειρούν οι ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ και Coca Cola, με τον ΟΤΕ να είναι στο +1,11%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών