Στην πώληση ποσοστού 8% από τη συμμετοχή της στην υπό κρατικό έλεγχο παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο, Monte dei Paschi di Siena (MPS), φέρεται να προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Il Messaggero.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το οποίο επικαλείται το Reuters, το υπουργείο έχει ήδη επιλέξει την Equita SIM ως σύμβουλο πώλησης.

Ιταλία: Οι εταίροι της Μελόνι αντιμάχονται για το σχέδιο πώλησης της τράπεζας Monte Paschi

Το κράτος κατέχει το 64% της τράπεζας της Τοσκάνης μετά από το πρόγραμμα διάσωσης του 2017, το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τότε, υπό τον όρο ότι η κρατική ενίσχυση είναι προσωρινή.

Την περασμένη εβδομάδα, δύο πηγές ανέφεραν ότι το υπουργείο σκέφτεται να πουλήσει μικρά πακέτα μετοχών δεδομένης της απουσίας αγοραστή για ολόκληρη την τράπεζα, διατηρώντας παράλληλα την πλειοψηφική ιδιοκτησία.

Ο βετεράνος τραπεζίτης

Υπενθυμίζεται ότι μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα πώλησης στη UniCredit στα τέλη του 2021, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών προσέλαβε τον βετεράνο τραπεζίτη Luigi Lovaglio, ο οποίος οδήγησε την MPS σε μια ριψοκίνδυνη αύξηση κεφαλαίου σε δύσκολες συνθήκες για την αγορά.

Η Lovaglio αξιοποίησε τα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει εθελούσιες εξόδους προσωπικού και να ενισχύσει τα κέρδη μέσω περικοπών κόστους, οδηγώντας σε καθαρό εισόδημα άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ φέτος.

Η UniCredit και η Banco BPM έχουν αρνηθεί επανειλημμένα ότι ενδιαφέρονται για τη MPS. Οι τραπεζίτες αναφέρουν ότι η αύξηση κεφαλαίου έχει κάνει οποιαδήποτε συμφωνία πιο ακριβή για οποιονδήποτε αγοραστή, περιπλέκοντας την προοπτική μιας συγχώνευσης.

Η πώληση της Monte Paschi – και άλλων επιλεγμένων κρατικών περιουσιακών στοιχείων – αποτελούν μέσο για να μπορέσει ο ακροδεξιός συνασπισμός της Ιταλίας να χρηματοδοτήσει νέες δαπάνες χωρίς να αυξήσει το χρέος-μαμούθ της χώρας. Επίσης, θα επιτρέψει στη Ρώμη να τερματίσει τη συμμετοχή της στην τράπεζα νωρίτερα, πιθανόν, από την προθεσμία που ορίζεται από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές στο τέλος του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή