Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριάντα ετών έχει εκτιναχθεί ο αριθμός των κενών γραφείων στον επιχειρηματικό κόμβο του Λονδίνου, αναφέρει η εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Jeffries, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη αγορά της βρετανικής πρωτεύουσας βρίσκεται σε «ύφεση ενοικίων».

Οι αναλυτές της Jeffries εκτιμούν ότι υπήρξε συρρίκνωση 20% στη χρήση γραφείων στο Λονδίνο, καθώς η εργασία από το σπίτι και η υβριδική εργασία, καθώς και η μετάβαση προς τα πράσινα γραφεία , συνεχίζουν να αποτελούν προτεραιότητα. Αναφέρουν επίσης ότι το επίπεδο των κενών γραφείων έχει φτάσει πάνω το οριακό σημείο, στο οποίο λογικά θα έπρεπε να αρχίσουν να υποχωρούν οι τιμές των ενοικίων. στο οποίο τα ενοίκια θα άρχιζαν συνήθως να πέφτουν. Εξαίρεση στην τάση αυτή αποτελούν τα κτήρια που επικεντρώνονται στη βιωσιμότητα.

Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα άδεια κτήρια γραφείων

Μάλιστα, στο σημείωμά της η Jeffries υποβάθμισε τις εταιρείες εμπορικών ακινήτων British Land Company και Great Portland Estates καθώς βλέπει την αγορά να συνεχίζει να συρρικνώνεται.

Εγκαταλείπουν το City

Ολοένα και περισσότερες εταιρείες εγκαταλείπουν τους χώρους γραφείων που εδρεύουν στο Λονδίνο.

Η πιο πρόσφατη περίπτωση είναι αυτή της Meta, η οποία πλήρωσε 149 εκατομμύρια στερλίνες προκειμένου να μπορέσει να φύγει νωρίτερα από ένα από τα γραφεία της στο Regent’s Place, όπως ανέφερε η British Land την Τρίτη. Επίσης, η βρετανική τράπεζα HSBC ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι θα εγκαταλείψει τον 45όροφο πύργο Canary Wharf για έναν μικρότερο χώρο στο κεντρικό Λονδίνο.

Από την άλλη πλευρά, η Morgan Stanley επέλεξε να αναβαθμίσει τη μετοχή της Great Portland Estates την Τρίτη, λέγοντας ότι τα βρετανικά καταπιστεύματα επενδύσεων σε ακίνητα «προσφέρουν μια συναρπαστική ευκαιρία».

Ο κλάδος τείνει να τα πηγαίνει καλά προς το τέλος της οικονομικής ύφεσης, οι μειώσεις της καθαρής αξίας ενεργητικού μετριάζονται και οι μειώσεις των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας φαίνεται να είναι στον ορίζοντα, δήλωσε η Morgan Stanley, εξηγώντας τις πιο θετικές προοπτικές για τον κλάδο.

Βουτιά στις αξίες

Πρόσφατα μάλιστα αναλυτές της JPMorgan Chase & Co, έγραψαν ότι τα κτήρια γραφείων στην οικονομική περιοχή του Λονδίνου αναμένεται να χάσουν το ένα πέμπτο της αξίας τους έως τον Μάρτιο. Οι αποτιμήσεις για τα ακίνητα στις πόλεις έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, με τα στατιστικά στοιχεία από το Investment Property Databank Index να δείχνουν πτώση 8%, αναφέρουν αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Neil Green.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή