Η κίνηση της HSBC να εγκαταλείψει τον 45όροφο πύργο Canary Wharf υπέρ ενός πολύ μικρότερου ακινήτου στο κεντρικό Λονδίνο είναι ένα ακόμη απτό παράδειγμα της τάσης συρρίκνωσης των γραφείων που ταράζει τις παγκόσμιες αγορές εμπορικών ακινήτων.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης είπε στο προσωπικό ότι σχεδιάζει να εγκαταλείψει τον φερώνυμο ουρανοξύστη του ανατολικού Λονδίνου και να μεταφέρει περίπου 8.000 εργαζόμενους σε ένα ανακαινισμένο συγκρότημα γραφείων με θέα τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου.

Το πρόσφατο κύμα «συρρίκνωσης» από μεγάλους εργοδότες έρχεται καθώς οι ιδιοκτήτες και οι κατασκευαστές ακινήτων αντιμετωπίζουν ήδη κρίση από την άνοδο του κόστους χρηματοδότησης, που εντείνει την πίεση στον κλάδο.

«Ντύνεται Κασσάνδρα» η HSBC – Ερχεται ύφεση σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Παγκοσμίως οι εταιρείες εγκαταλείπουν μεγάλα κτίρια γραφείων με πρωτοφανή ρυθμό καθώς η εργασία στο σπίτι επικρατεί μετά την πανδημία και καθώς οι επιχειρήσεις επιλέγουν πιο πράσινα γραφεία για να επιτύχουν τους στόχους βιωσιμότητας.

Αυτή η τάση ήδη αμφισβητεί τα επιχειρηματικά μοντέλα μεγάλων ιδιόκτητων γραφείων και έχει τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει τις πόλεις, λένε αναλυτές της αγοράς ακινήτων. Προφανώς, όπως και για άλλους, η τηλεργασία έχει συρρικνώσει τον χώρο που χρειάζεται η HSBC.

Ο παραδοσιακός οικονομικός κόμβος του Λονδίνου, το City και το Canary Wharf ανταγωνίζονται για να προσελκύσουν εταιρικά γραφεία από τη δεκαετία του 1980. Μέχρι πρότινος ήταν οι ακριβότερες περιοχές αλλά τα ανταγωνιστικά ενοίκια μπορεί να δελεάσουν εταιρείες που προηγουμένως είχαν αρνηθεί τέτοιο κόστος έτσι ώστε να επιστρέψουν.

Παγκόσμιο κύμα

Όπως τονίζεται, περίπου οι μισοί από τους μεγαλύτερους εργοδότες στον κόσμο σχεδιάζουν να μειώσουν τους χώρους γραφείων τα επόμενα τρία χρόνια, συνήθως κατά 10% έως 20%, σύμφωνα με έρευνα της κτηματομεσιτικής Knight Frank τον περασμένο μήνα. Έχοντας λάβει διαστάσεις, το φαινόμενο έχει επηρεάσει σημαντικά τις ευρύτερες αγορές.

Τα ακίνητα βρέθηκαν στην κορυφή του δείκτη των πιο πληττόμενων τομέων της Ευρώπης για το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η δικηγορική εταιρεία Weil Gotshal & Manges, λόγω της συμπίεσης των αποτιμήσεων, της ρευστότητας και των επενδύσεων.

Ειδικά η Σουηδία υπέφερε, δεδομένης της υψηλής έκθεσης των νοικοκυριών και των επενδυτών της στην αγορά ακινήτων. Τα υψηλά χρέη, τα αυξανόμενα επιτόκια και ο μαρασμός της οικονομίας έχουν δημιουργήσει ένα τοξικό κοκτέιλ για τις τοπικές εταιρείες εμπορικών ακινήτων, με αρκετές να χαρακτηρίζονται ως «σκουπίδια» από τους οίκους αξιολόγησης.

Ο άλλος σημαντικός παράγοντας που ωθεί τις κινήσεις στον τομέα των γραφείων είναι η χρονική πίεση των πράσινων στόχων που έθεσαν πολλές εταιρείες υπό την πίεση των επενδυτών, των περιβαλλοντολόγων και των ρυθμιστικών αρχών.

Η HSBC από την πλευρά της έχει έναν από τους πιο επιθετικούς στόχους για τη μείωση των χώρων γραφείων μεταξύ των μεγάλων εργοδοτών, με τη δέσμευση να καταργήσει περίπου το 40% παγκοσμίως.

Η τράπεζα σκοπεύει να μεταφέρει την έδρα της στα ανανεωμένα πρώην γραφεία του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού BT στα τέλη του 2026. Το ακίνητο Panorama St Paul’s έχει επιφάνεια 51.747 τ.μ., περίπου το μισό μέγεθος από τον πύργο 102.000 τ.μ. που εγκαταλείπει η HSBC.

Η ίδια η BT μετακόμισε σε μικρότερο κτήριο στο κοντινό Aldgate το 2021, που φιλοξενεί περίπου 3.500 άτομα και περιλαμβάνει πιο ευέλικτους χώρους για υβριδικά εργαζόμενους.

Η City of London Corporation, η οποία διαχειρίζεται την οικονομική περιοχή Square Mile, έσπευσε να «τρομοκρατήσει» τον κόσμο από τη μετατόπιση της HSBC, χαρακτηρίζοντάς την «τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης για το City». Από την άλλη, παρά σχετικό αίτημα του Reuters ο όμιλος Canary Wharf, ιδιοκτήτης του Docklands, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση