Την επιτακτική ανάγκη προσαρμογής στις προδιαγραφές ενός δυναμικότερου αναπτυξιακού πρότυπου με μοχλό τη βιομηχανία ως κύριο στόχο της κυβέρνησης επεσήμανε ο πρόεδρος του  Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, Ελευθέριος Κούρταλης, μιλώντας από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μελών του συνδέσμου στις 25 Σεπτεμβρίου.

Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργίας: Ζητά μέτρα για την βαμβακοκαλλιέργεια στη Θεσσαλία

Ο κος Κούρταλης αναφερόμενος στα καίρια θέματα που απασχολούν τον κλάδο, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «τα διαχρονικά, διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας (μειωμένη ανταγωνιστικότητα, έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου, αδύναμη παραγωγική δομή, υψηλό ενεργειακό κόστος), οξύνονται, η κοινοτική λιτότητα και η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία επανέρχονται στο προσκήνιο, ενώ οι διεθνείς αβεβαιότητες και η γενικότερη αστάθεια εξακολουθούν να “δηλητηριάζουν” το διεθνές επενδυτικό κλίμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε ο πρόεδρος του συνδέσμου κλωστοϋφαντουργών, «η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αποτελεί, σήμερα, εθνική προτεραιότητα ενός υπερχρεωμένου κράτους, οι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς του οποίου θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις τοξικές πολιτικές αντιπαραθέσεις που πολώνουν και να συμφωνήσουν, στη χάραξη ενός κοινού αναπτυξιακού οράματος, μακράς πνοής, και σε ευρύτερες συναινέσεις πάνω στις στρατηγικές υλοποίησής του».

Απολογισμός 2022

Σχετικά με την πορεία του κλάδου κατά το 2022, ο κ. Κούρταλης τόνισε:

α) Η ελληνική κλωστοϋφαντουργία, κατά το 2022 σημείωσε αυξητική πορεία των εξαγωγών της αλυσίδας «ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας», με την συνολική αξία τους να ξεπερνάει τα 2,3 δισ. ευρώ, που αποτελεί ρεκόρ της τελευταίας 15ετίας, καταγράφοντας άνοδο 8,8%. Ειδικότερα:

· οι εξαγωγές ενδυμάτων ανήλθαν σε 1,08 δισ. ευρώ και παρουσίασαν άνοδο κατά 14,4%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

· οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας ανήλθαν σε 556 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 22%, και,

· οι εξαγωγές (ακατέργαστου) βαμβακιού ανήλθαν σε 670 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 7,3%.

· Οι εισαγωγές της αλυσίδας «ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας» ανήλθαν σε 3,6 δισ. ευρώ, με άνοδο 28%, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στις εισαγωγές ενδυμάτων (+30%).

Το πρώτο, τετράμηνο του 2023, οι εξαγωγές της αλυσίδας «ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας» παρουσίασαν μείωση, κατά 7,3% (η συνολική αξία τους υποχώρησε στα 735 εκατ. ευρώ, έναντι 793 εκατ. ευρώ το 2022):

Το ίδιο διάστημα, οι εξαγωγές ενδυμάτων μειώθηκαν κατά 11%, της κλωστοϋφαντουργίας κατά 7,1% και του βαμβακιού κατά 2,2%.

Αιτήματα

Ως βασικά αιτήματα του κλάδου, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΚ επεσήμανε :

1) Η κατακόρυφη άνοδος του κόστους ενέργειας, λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, πλήττει επικίνδυνα την ελληνική βιομηχανία και ειδικότερα τους, κατ’ εξοχήν, ενεργοβόρους κλάδους της, όπως η κλωστοϋφαντουργία και απειλεί, άμεσα, τη βιωσιμότητά τους. Χωρίς εξασφάλιση του ομαλού ενεργειακού εφοδιασμού, με ανταγωνιστικές τιμές, της βιομηχανίας, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια βαθιά οικονομική κρίση (χρεοκοπία επιχειρήσεων, κάμψη εγχώριας, παραγωγής και απασχόλησης, μείωση των εξαγωγών).

2) Η «πράσινη» μετάβαση των επιχειρήσεων, στα πλαίσια των γενικότερων μέτρων για άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί την μεγάλη πρόκληση, όλων των οικονομιών κατά την επόμενη δεκαετία.

Η χώρα μας, δεν θα πρέπει να υστερήσει στην προσπάθεια αυτή και η κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει τη γενικότερη στόχευση των αναπτυξιακών μας κινήτρων, απλοποιώντας τις διαδικασίες αξιοποίησης των σχετικών κοινοτικών πόρων και διευρύνοντας τον αριθμό των, εν δυνάμει, δικαιούχων, ώστε η «πράσινη», κλωστοϋφαντουργία και βιομηχανία ένδυσης, να αντιμετωπίσουν, ισότιμα τον διεθνή ανταγωνισμό που συνεχώς θα οξύνεται.

3) Το τραπεζικό μας σύστημα θα πρέπει να εγκαταλείψει παλιές στρεβλές εκτιμήσεις του που θεωρούσαν ότι η κλωστοϋφαντουργία δεν έχει αναπτυξιακές προοπτικές και να αναθεωρήσει τις χρηματοδοτικές του πολιτικές, έναντι ενός δυναμικού κλάδου που συνεχώς αναδιαρθρώνεται, εκσυγχρονίζεται και καινοτομεί. Οι Τράπεζες θα πρέπει να χρηματοδοτούν κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία των Φορέων του Κλάδου

4) Αναγκαία είναι η ευρύτερη συμμετοχή της κλωστοϋφαντουργίας στους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, (για σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και διαφοροποίηση της παραγωγής), που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του κλάδου και θα περιορίσουν τον κίνδυνο χαμηλού ρυθμού απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων. Σήμερα, ο κλάδος αντιμετωπίζει σωρεία αντικινήτρων στην συμμετοχή του στο ΕΤΑ και ως εκ τούτου, η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει πολιτική και να στηρίξει την ελληνική Κλωστοϋφαντουργία.

5) Ουσιαστικότερη ενίσχυση πρωτοβουλιών κλωστοϋφαντουργιών, για την καθετοποίηση της παραγωγικής τους διαδικασίας, ώστε να περιορισθεί η εξαγωγή ακατέργαστου ελληνικού βαμβακιού.

Για τη Θεσσαλία

Ο κ. Κούρταλης, εκφράζοντας την βαθύτατη λύπη του για τα θύματα από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας, επισήμανε ότι αυτές έπληξαν καίρια τον κλάδο, επιφέροντας τεράστιες ζημιές κυρίως στην βαμβακοκαλλιέργεια, της οποίας καταστράφηκε περίπου το 80% της παραγωγής. Ως εκ τούτουο σύνδεσμος ζητάει από την πολιτεία να θέσει απόλυτη προτεραιότητα:

  • Την άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών και την ταχύτατη καταβολή των αποζημιώσεων, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές το γρηγορότερο δυνατόν.
  • Την άμεση κρατική επιχορήγηση των πληγέντων, για κεφάλαιο κίνησης, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος άμεσων παρεμβάσεων, για την αγορά νέων ή επιδιόρθωση των παλαιών μηχανημάτων καθαρισμού των βαμβακοκαλλιεργειών, πριν καταστεί μη αναστρέψιμη η σημερινή κατάσταση.

Τέλος, ο πρόεδρος του Σ.Ε.Β.Κ., εξέφρασε την πίστη του στον διευρυμένο αναπτυξιακό ρόλο της κλωστοϋφαντουργίας, σήμερα, επισημαίνοντας ότι η κλωστοϋφαντουργία, ως διαχρονικός δυναμικός αναπτυξιακός μας πυλώνας, μπορεί να διαδραματίσει, και πάλι, καθοριστικό ρόλο στην επαναβιομηχάνιση της χώρας, με νέες παραγωγικές μονάδες υψηλής τεχνολογικής στάθμης, με νέα προϊόντα που να ανταποκρίνονται καλύτερα στις εγχώριες και διεθνείς καταναλωτικές τάσεις, με συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μονάδων της, ενώ το κράτος οφείλει να υποστηρίξει ενεργότερα τις σχετικές εκσυγχρονιστικές πρωτοβουλίες των φορέων της, με μια, ορθολογικότερη διαχείριση του συνεχώς διογκούμενου ιδιωτικού χρέους και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του υψηλού, σχετικά με τον διεθνή ανταγωνισμό, κόστους δανεισμού και ενέργειάς της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις