Η κοκαΐνη αναμένεται να εκθρονίσει το πετρέλαιο ως το βασικό εξαγώγιμο είδος της Κολομβίας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Economics, η αλλαγή αυτή έρχεται καθώς ο Πρόεδρος της χώρας Γκουστάβο Πέτρο διατηρεί μια επιεική πολιτική έναντι της βιομηχανίας καλλιέργειας κόκας που χρονολογείται από το 2013, όταν η βιομηχανία κοκαΐνης απέφερε μόλις 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από εξαγωγές.
Το διάστημα που μεσολάβησε, και η βιομηχανία κοκαΐνης της Κολομβίας απέφερε περίπου 18,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από εξαγωγές, λίγο πιο χαμηλά από τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου που διαμορφώθηκαν σε 19,1 δισ. δολάρια.
Κολομβία: Η κοκαΐνη πλήττει την παραγωγή πετρελαίου
Με τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας να μειώνονται κατά 30% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και τη βιομηχανία κοκαΐνης να εξακολουθεί να αναπτύσσεται σταθερά, το Bloomberg εκτιμά ότι το 2023 θα είναι η χρονιά που τα έσοδα της Κολομβίας από την κοκαΐνη θα ξεπεράσουν τα έσοδα από το πετρέλαιο.
Στα ύψη η παραγωγή
Η Κολομβία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ναρκωτικών στον κόσμο, έχει δει την παραγωγή κοκαΐνης να εκτοξεύεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 1991. Η χώρα παρήγαγε 1.738 τόνους ναρκωτικών το 2022, με συνολική αξία 193 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Από καθαρά οικονομική σκοπιά, η υψηλότερη παραγωγή και εξαγωγές κοκαΐνης στήριξαν τη βραχυπρόθεσμη δραστηριότητα, την εγχώρια ζήτηση και τους εξωτερικούς λογαριασμούς», δήλωσε ο οικονομολόγος του Bloomberg, Φέλπι Χερνάντεθ.
Αντί να επιχειρεί να εξαλείψει τις φάρμες κόκας, όπως έκανε στο παρελθόν, η κολομβιανή κυβέρνηση στοχεύει εξαγωγείς και εργαστήρια που μετατρέπουν τα φύλλα της κόκας σε κοκαΐνη. Αυτό οδήγησε σε αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών για τους θάμνους κόκας τα τελευταία χρόνια, με 230.028 εκτάρια του φυτού να καλλιεργούνται το 2022.
Καθώς ο πόλεμος των ναρκωτικών της χώρας μετατοπίζεται από τους καλλιεργητές στους παραγωγούς, οι καλλιεργητές γίνονται όλο πιο αποτελεσματικοί.
«Περισσότεροι θάμνοι φτάνουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Οι παραγωγοί επενδύουν επίσης στην άρδευση και τα λιπάσματα για να ενισχύσουν την παραγωγή και την παραγωγικότητα», είπε ο Χερνάντεζ. «Η μέση απόδοση των καλλιεργειών αυξήθηκε σταθερά από 4,3 τόνους φύλλων κόκας ανά εκτάριο το 2013 σε 7,0 τόνους το 2020». Ο ίδιος εκτιμά ότι η παράνομη επιχείρηση κοκαΐνης της Κολομβίας αντιπροσώπευε το 5,3% του ΑΕΠ της χώρας πέρυσι.
Latest News
Τζεντιλόνι: Η Ευρώπη διέψευσε τις Κασσάνδρες- Πρόκληση η Κίνα
Η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τις πόρτες του εμπορίου ανοικτές, υποστηρίζει ο απερχόμενος Επίτροπος, Πάολο Τζεντιλόνι
Τα μίνι μάρκετ χωρίς υπαλλήλους που «σπάνε» τις αργίες
Τα μίνι μάρκετ στη Γερμανία που «παρακάμπτουν» την εργατική νομοθεσία για τις Κυριακές και φέρνουν όλο και περισσότερους καταναλωτές στο ταμείο τους
Γιατί η Κίνα «έβαλε πάγο» στην αγορά χρυσού
Η κεντρική τράπεζα ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού στον κόσμο το 2023
Οι 5 ευρωπαϊκές πόλεις που οι εκατομμυριούχοι επιλέγουν να μετακομίσουν και... μία έκπτωτη
Ερευνα της Knight Frank δείχνει πώς επιλέγουν τόπο κατοικίας οι πλούσιοι και ποιες πόλεις αναδεικνύονται «πρωταθλήτριες»
Εκτοξεύθηκαν τα κέρδη του OnlyFans - Πόσα κέρδισε ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας
Τα κέρδη του Λιο Ραντβίνσκι, ιδιοκτήτη της συνδρομητικής πλατφόρμας OnlyFans, απο το 2020 έως και πέρυσι ξεπέρασαν τα 1,3 δισ. δολάρια
Οι Αμερικανοί δεν βγαίνουν ποτέ στη... σύνταξη - Γιατί συνεχίζουν να εργάζονται
Η πλειονότητα των συνταξιούχων (το 53%) της επόμενης γενιάς προβλέπει ότι θα εργαστεί, είτε επειδή θα το θέλει είτε για να συμπληρώσει το εισόδημά του, σύμφωνα με έρευνα του CNBC
Το Πεκίνο μπροστά στο δίλημμα αύξησης του χρέους
Αν και η αναλογία χρέους - ΑΕΠ είναι πολύ χαμηλή για την κεντρική κυβέρνηση, οι τοπικές κυβερνήσεις λυγίζουν από τα δικά τους ομόλογα,
Πιο κοντά οι πόλεμοι για το νερό - Οι 9 πιο πιθανές εστίες συγκρούσεων
Ο μέσος αριθμός μηνιαίων περιστατικών ασφάλειας που σχετίζονται με τη λειψυδρία αυξήθηκε 230% μεταξύ 2019 και 2024
Νέα μπλεξίματα για την Google - Γιατί μπαίνει στο μικροσκόπιο των αγγλικών αρχών
Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ έχουν επίσης επικρίνει την κυριαρχία της Google στην τεχνολογική διαφήμιση
Ποια ασφαλιστική σταματά να καλύπτει φυσικές καταστροφές
Η Uniqa κατέβαλε πέρυσι πάνω από 180 εκατομμύρια ευρώ ως αποτέλεσμα ακραίων καιρικών φαινομένων, το τρίτο υψηλότερο ποσό στην ιστορία της