Δεν τρώνε κουτόχορτο… στην Cosco

·      «Σιγά μην αφήσουν τον Πειραιά οι Κινέζοι. Ειδικά τώρα που πήραν το πράσινο φως από το ΣτΕ για να προχωρήσουν τα έργα στο λιμάνι».

·      Αυτό λένε οι πηγές μας στην Ακτή Μιαούλη με αφορμή τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα περί ύπαρξης ενδιαφέρον από την Ινδία.

·      Μόλις χθες μάλιστα ο ΟΛΠ ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ που άγγιξαν τα 50 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο.

·      Εξάλλου, ο Πειραιάς έχει κομβικό ρόλο στον σύγχρονο «δρόμο του Μεταξιού» που στήνει το Πεκίνο του Σι Τζινπίνγκ.

·      Τα υψηλά διοικητικά κλιμάκια της Cosco στην Ελλάδα υπό τον Yu Zenggang, λένε οι ίδιες πηγές, είναι προσηλωμένα στην υλοποίηση του master plan.

·      Είναι αποφασισμένα μάλιστα να τρέξουν όσο πιο γρήγορα μπορούν τις διαδικασίες για την έκδοση νέων αδειών για τα έργα υποδομών στο μεγάλο λιμάνι.

·      Γιατί είναι μια αναγκαία διαδικασία, αφού το ΣτΕ είχε διαπιστώσει κάποια… θεματάκια…

—————

Το χρυσοφόρο swap των 7,2 εκατ. ευρώ που έκανε τη διαφορά

·      «Ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει».

·      Η κίνηση της Loulis Ingredients (πρώην Μύλοι Λούλη) να λύσει πρόωρα Συμβάσεις Ανταλλαγής Επιτοκίων (IRS) αποδείχθηκε ιδιαίτερα προσοδοφόρα.

·      Συγκεκριμένα, κατόπιν της πρόωρης λύσης και ολικής ρευστοποίησης των συμβάσεων αυτών η εταιρεία εισέπραξε ποσό € 7,22 εκ. ως χρηματοοικονομικό έσοδο.

·      Και έτσι κατάφερε να σώσει την κερδοφορία του πρώτου εξαμήνου…

·      Βέβαια, τα περιθώρια κέρδους δέχονται ισχυρότατη πίεση αφού χωρίς το χρυσοφόρο swap, τα κέρδη θα ήταν κάποιες χιλιάδες ευρώ.

·      Παρότι ο τζίρος έφτασε τα 100 εκατ. ευρώ!

·      Ο κλάδος της αλευροβιομηχανίας, όπως λένε όσοι γνωρίζουν, δύσκολα θα καταφέρει να εμφανίσει υψηλή κερδοφορία τα επόμενα τρίμηνα.

·      Παρά τα όσα λέγονται για κερδοσκοπία στα σιτηρά από τις αλευροβιομηχανίες…

————–

Ξεκινάει η κατάθεση των μαρτύρων στο σκάνδαλο της Folli Follie

·      Αίτημα να παραστεί ως πολιτική αγωγή στη δίκη για το σκάνδαλο της Folli Follie κατέθεσε χθες η προσωρινή διοίκηση της εταιρείας υπό τον Γιώργο Σάμιο.

·      Η θητεία της προσωρινής διοίκησης της Folli Follie έχει λήξει, υποστήριξαν οι δικηγόροι της οικογένειας Κουτσολιούτσου, αναπτύσσοντας στο δικαστήριο την ένσταση τους.

·      Νομικοί κύκλοι πάντως δίνουν λίγες πιθανότητες να κάνει αποδεκτό το αίτημα της εταιρείας η έδρα.

·      Σε κάθε περίπτωση, σήμερα θα κληθεί να καταθέσει ο πρώτος μάρτυρας για την υπόθεση που συντάραξε το Πανελλήνιο με τη δράση των Κουτσολιούτσων.

·     Και φυσικά θα έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε τι έχει να πει…

————–

Έβγαλε «νύχια» στις τράπεζες το γεράκι της Αυστρίας

• Νέα εκστρατεία ώστε να σφίξει κι άλλο τα «λουριά» της οικονομίας φαίνεται ότι έχει αρχίσει το μέλος της ΕΚΤ, Robert Holzmann.

• Πρόκειται για το «γεράκι» της Αυστρίας, ο οποίος έχει εισηγηθεί στο παρελθόν μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων από αυτές που έκανε η κεντρική τράπεζα.

• Μάλιστα, σε συνέντευξή του στην WirtschaftsWoche, δεσμεύτηκε να βρει συμπαραστάτες στην πρότασή του…

• Ποια είναι λοιπόν αυτή  η νέα εκστρατεία;

• Να αυξήσει η ΕΚΤ τα ελάχιστα αποθεματικά των εμπορικών τραπεζών στο 5% έως 10% (από 1% σήμερα).

• Να καταθέτουν δηλαδή οι εμπορικές τράπεζες περισσότερα χρήματα στις εθνικές κεντρικές τράπεζες ως ελάχιστα αποθεματικά χωρίς τόκο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

• Ο λόγος; Η ΕΚΤ θα χρειαστεί αποθέματα στον ισολογισμό της σε περίπτωση μελλοντικής κρίσης.

• Η πρόταση προκάλεσε κάποια αναταραχή στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, αλλά σε δεύτερη ανάγνωση τα σχόλια ήταν καθησυχαστικά.

• Όπως καθησυχαστικές ήταν και οι εκτιμήσεις από τους ελληνικούς τραπεζικούς κύκλους, καθώς εάν συμβεί αυτό θα έχει μία μικρή επίδραση στα κέρδη του 2024 και του 2025.

• Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν κατά 3% – 6% κάθε χρόνο αυτή τη διετία αν ανέβει το MRR στο 5%.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Il Postino