Να δοθεί αναλογικά στην αντλία το προϋπολογισθέν ποσό των 237 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινώσει ότι θα διαθέσει η κυβέρνηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριουχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: Η ΠΟΠΕΚ, ως άμεσος εμπλεκόμενος της αγοράς καυσίμων, αφουγκράζεται τον παλμό και τις ανάγκες των καταναλωτών, καθώς και την αίσθηση ανακούφισης που σημειώθηκε την προηγούμενή χειμερινή περίοδο, με την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης κατευθείαν στην αντλία, χωρίς να μεσολαβεί στάδιο αναμονής και οικονομικής αδυναμίας λόγω του περιορισμένου εισοδήματος των πολιτών.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στα σκαριά εκπτώσεις από τις εταιρείες πετρελαιοειδών

Η δίκαιη πρόταση – θέση της Ομοσπονδίας μας (ΠΟΠΕΚ) αναφορικά με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι η εξής.

Το προϋπολογισθέν ποσό των 237 εκατομμυρίων ευρώ που έχει ανακοινώσει ότι θα διαθέσει η Κυβέρνηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, θεωρούμε ορθό και δίκαιο να δοθεί αναλογικά στην αντλία, όπου αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 24 λεπτά ανά λίτρο. Παρακάτω η τεκμηρίωση της πρότασής μας.

Έτσι, η τιμή στην αντλία θα μειωθεί, ελαφρύνοντας άμεσα τον καταναλωτή, ενώ η ενδεχόμενη, με τα σημερινά δεδομένα, τιμή έναρξης σε επίπεδα 1,50 ευρώ ανά λίτρο θα διαμορφωθεί σε 1,26 ευρώ ανά λίτρο.

Ο καταναλωτής θα πληρώνει άμεσα λιγότερα χρήματα, χωρίς την κουραστική αναμονή της προσδοκώμενης επιστροφής κάποιου ποσού.

Καμία απώλεια δεν θα έχουν οι πραγματικοί δικαιούχοι, τουναντίον όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη και καταναλώσουν πετρέλαιο θέρμανσης θα έχουν μεγαλύτερο όφελος.

Η μειωμένη τιμή στην αντλία θα έχει θετικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό, όπως επίσης και στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Είναι ευρέως γνωστό ότι επίδομα θέρμανσης λαμβάνουν όχι μόνο εκείνοι που πραγματικά έχουν χαμηλά εισοδήματα αλλά και εκείνοι οι οποίοι αποκρύπτουν εισοδήματα, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει και η Κυβέρνηση.

Εφαρμόζοντας λοιπόν την έκπτωση στην αντλία, θα εκλείψει και η μεγάλη γραφειοκρατία της επιδότησης, συμπεριλαμβανομένου και του αποτυχημένου συστήματος “ΗΦΑΙΣΤΟΣ” με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση εργασιακού κόστους και δυσχερειών όπως τήρηση εφαρμογής χρονοδιαγραμμάτων, παρατάσεις υποβολών αιτήσεων, ζητήματα καταχώρισης που απαιτούν διευκρινίσεις κλπ. ενώ, παράλληλα θα εκλείψουν τα παράπονα των καταναλωτών, που για κάποιο λάθος δεν έλαβαν την επιδότηση.

Μην αμελείται το γεγονός ότι ο ευαίσθητος πληθυσμός – δικαιούχοι της τρίτης ηλικίας αδυνατούν να εναρμονιστούν με τις ηλεκτρονικές διαδικασίες. Πρέπει να μεριμνήσουμε και να ζυγίζουμε όλες τις παραμέτρους.

Οι καταναλωτές του πετρελαίου θέρμανσης για το ΑΓΑΘΟ της θέρμανσης πληρώνουν αυξημένο ΕΦΚ και ΦΠΑ έναντι των άλλων πηγών θέρμανσης δηλαδή φορολογούνται πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες. Συνεπώς πρέπει να απολαμβάνουν και αντίστοιχα αντισταθμιστικά οφέλη.

Δεν πρέπει να παραγκωνίζουμε ή να παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι διεθνείς τιμές είναι αναίτια υψηλές εξαιτίας κερδοσκοπικών επιρροών.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση η Πολιτεία δεν έχει να επιβαρυνθεί τίποτα επιπλέον από την προϋπολογισθείσα δαπάνη.

Δηλαδή, εύκολα, άμεσα και δίκαια.

Τέλος προτρέπουμε τους καταναλωτές να μην πέφτουν θύματα των δήθεν φτηνών τιμών που είναι προϊόν παράνομων καυσίμων και καλούμε όλους με σύνεση να ενημερώνουν τους πολίτες και να μην δημιουργούν κλίμα φόβου. Τα καύσιμα είναι αναίτια ακριβά και πιθανόν (όπως θα θέλαμε όλοι) οι τιμές να αποκλιμακωθούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία