«Μαύρα σύννεφα» εμφανίστηκαν στην Μύκονο κατά την διάρκεια της φετινής τουριστικής σεζόν, με αποτέλεσμα να μην κινηθεί στους αναμενόμενους ρυθμούς.

Το νησί των Ανέμων από τις αρχές Ιουνίου βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας πρώτον, για μια σειρά πολεοδομικών αυθαιρεσιών, δεύτερον για τις «τσουχτερές» τιμές στην εστίαση και τρίτον για την… ηχορύπανση.

«Θαμπώνει» η λάμψη πολυτελών ακινήτων σε Μύκονο, Ρόδο και Πάρο [πίνακες]

Τα νούμερα

Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με σημαντικά ενισχυμένους τζίρους «έτρεξαν» το δεύτερο τρίμηνο του 2023, οι κλάδοι των καταλυμάτων και της εστίασης, αντικατοπτρίζοντας το αυξημένο τουριστικό ρεύμα της τρέχουσας χρονιάς.

Συνολικά ο τζίρος των δύο κλάδων προσέγγισε τα 5 δισ. ευρώ με αύξηση 16,6% για τα καταλύματα και 9,1% για την εστίαση.

Όμως σε… ρηχά νερά κινήθηκε η Μύκονος καθώς ο τζίρος των επιχειρήσεων Καταλυμάτων – Εστίασης στο νησί παρουσίασε μείωση κατά 9,4% τον Ιούλιο.

 

Όμως, η πτώση στα νούμερα όσον αφορά τον τουρισμό φέτος, φάνηκε από νωρίς το καλοκαίρι. Ενδεικτική της υποτονικότητας στη Μύκονο είναι η πτώση σε ποσοστό 8,3% που παρατηρήθηκε τον Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Μιλώντας στον ΟΤ ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Διασκέδασης Μυκόνου, Ιωάννης Θεοχάρης εκτίμησε ότι «τον Ιούνιο υπήρξαν απώλειες στον τζίρο της τάξεως του 10% – 15%» και πρόσθετε ότι η εικόνα αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι το νησί «στοχοποιήθηκε» λόγω των περιστατικών με τις πολεοδομικές παραβάσεις.

Η ακρίβεια

Παράλληλα η ψυχολογία που έχει δημιουργηθεί στον κόσμο από τη γενικότερη ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη ούτε τη Μύκονο.

«Ο τουρισμός είναι ψυχολογία» εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Διασκέδασης Μυκόνου και προσθέτει ότι «ακόμη και τα υψηλά βαλάντια φέτος “χτυπήθηκαν” από τη ακρίβεια»!

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και τα βίντεο που αναρτήθηκαν από ξένους επισκέπτες αλλά και μια σειρά δημοσιευμάτων στον ξένο τύπο που φιλοξενούσαν καταγγελίες τουριστών, οι οποίοι κλήθηκαν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για ένα γεύμα, συνέβαλλαν στην δυσφήμηση του νησιού.

Τα ντεσιμπέλ

Πέραν της ακρίβειας, των πολεοδομικών αυθαιρεσιών πεδίο σύγκρουσης στη Μύκονο ήταν και η ηχορύπανση από εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης.

Κλιμάκια της αστυνομίας πραγματοποιούσαν εντατικούς ελέγχους με τα ντεσιμπελόμετρα στα χέρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τουρισμός: Τι είναι το «Gig-Tripping» που κυριαρχεί στις ταξιδιωτικές τάσεις
Τουρισμός |

Το «Gig-Tripping» είναι η τελευταία ταξιδιωτική τάση που επιβάλλεται να δοκιμάσετε

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, αυτός ο δημοφιλής όρος αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς - Ποιες πόλεις και χώρες είναι ιδανικές και οικονομικές για το συγκεκριμένο τύπου διακοπών

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών
Τουρισμός |

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές και την ουγγρική προεδρία της ΕΕ προ των πυλών, οι ηγέτες του κλάδου της φιλοξενίας είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν και να συναποφασίσουν για τις πολιτικές προτεραιότητες