Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Ο τραγικός απολογισμός των πλημμυρών που έπληξαν πρόσφατα τη Θεσσαλία είναι αμείλικτος: απώλεια ανθρώπινων ζωών, εκτοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης εκτός παραγωγής, πρωτοφανείς ζημιές σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο και σε σοδειές, ολοσχερής καταστροφή υποδομών και δικτύων.

Η ανάγκη πρόληψης γίνεται πλέον επιτακτική σε συνθήκες κλιματικής κρίσης και αντιληπτική από όλο και περισσότερους, ακόμη και από τους πιο δύσπιστους, βλέποντας σπίτια συνανθρώπων μας να καταρρέουν, χωριά ολόκληρα να πνίγονται κάτω από τους απροσμέτρητους όγκους νερού, κόπους μιας ζωής να χάνονται κάτω από τόνους λάσπης.

Ανάλογες καταστροφές άφησαν πίσω τους οι πρωτοφανείς πυρκαγιές στον Έβρο μερικές εβδομάδες νωρίτερα.

Μετά το πρώτο σοκ, προβάλλει αμείλικτο το ζητούμενο της στέγης, όταν τόσοι άνθρωποι βρίσκονται κυριολεκτικά στον δρόμο, γιατί το σπίτι τους θάφτηκε ή είναι ακατοίκητο και οι ζημιές είναι τόσες ώστε καθίσταται αδύνατο να αποκατασταθούν από τους ίδιους και από τις αποζημιώσεις που έχει τη δυνατότητα να διαθέσει ο κρατικός κορβανάς. Άλλωστε, καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να καλύψει από ίδιους, κρατικούς πόρους, τέτοιες αποζημιώσεις σαν αυτές που απαιτούνται σε καταστροφές τέτοιων διαστάσεων όπως στη Θεσσαλία και στον Εβρο.

Ζητούμενο η πρόληψη

Τη λύση έρχεται να δώσει η ιδιωτική κάλυψη. Στην Ελλάδα, βρισκόμαστε πολύ πίσω στην ασφάλιση κατοικιών. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών οι ασφαλισμένες κατοικίες είναι περίπου 1 εκατομμύριο, που αντιστοιχούν σε μόλις 16% του συνολικού αριθμού τα οποία είναι περίπου 6,5 εκατομμύρια σε όλη την Ελλάδα. Αποτελεί από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη αν και τα τελευταία χρόνια οι ζημιές εξαιτίας των φυσικών καταστροφών αυξάνονται δραματικά.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις καταστροφικές και τραγικές φωτιές που έπληξαν την Εύβοια και την Αττική τον Αύγουστο του 2021, δηλώθηκαν 778 ζημιές, με πρόβλεψη αποζημιώσεων 38,5 εκατ.  ευρώ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από όσους ζήτησαν κρατική στήριξη, μόνο το 13% των κατοικιών και των επιχειρήσεων ήταν ασφαλισμένο.

Εκπτωση ΕΝΦΙΑ

Πρόσθετο κίνητρο για να προνοήσει κανείς και να ασφαλίσει το ακίνητό του είναι η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη που ψηφίστηκε μέσα το καλοκαίρι, δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ έως 10% από το 2024, εφόσον έχουν εξασφαλίσει ιδιωτική ασφάλιση της κατοικίας τους έναντι φυσικών καταστροφών. Υπολογίζεται, μάλιστα, με τα σημερινά δεδομένα, ότι η συνολική έκπτωση για 1 εκατ. δικαιούχους θα φτάσει στα 150 εκατ. ευρώ μέχρι το 2027.

Προϋπόθεση είναι η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος με διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά.

Η φόρο-έκπτωση θα είναι αναλογική με τη διάρκεια ασφάλισης η οποία όμως δεν μπορεί να είναι μικρότερη των τριών μηνών.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη:-Για τα έτη 2024 και επόμενα, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 10% για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται σε ασφαλιστική επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος, για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, εφόσον η ασφάλιση καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου.

-Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου, η οποία δεν μπορεί να υπολείπεται των χιλίων ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

-Προϋπόθεση είναι η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος με διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά.

Με βάση τη νέα ρύθμιση:

  • Για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9.
  • Η έκπτωση υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του “συμπληρωματικού” φόρου που επιβάλλεται στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ και προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές.
  • Η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Ως αξία του ακινήτου, λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.
  • Για να λάβει κάποιος τη μείωση 10% είναι να έχει ασφαλίσει τη κατοικία ή  τις κατοικίες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες για ολόκληρο το προηγούμενο έτος. Σε διαφορετική περίπτωση η έκπτωση είναι αναλογική με το χρόνο ασφάλισης αλλά με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους 3 μήνες το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση διάρκειας 12 μηνών ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για έξι μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5% ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο.

Κάντε τα δύσκολα εύκολα

Ακούγεται περίπλοκο; Όχι για τους ειδικούς. Η Hellas Direct καινοτομεί και δίνει τη λύση. Με μια online πλατφόρμα κάνει τα δύσκολα εύκολα. Με λίγα κλικ μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δουν εάν είναι δικαιούχοι της έκπτωσης του 10% στον ΕΝΦΙΑ και να ασφαλίσουν το σπίτι τους με τις σωστές καλύψεις ώστε να πάρουν την έκπτωση.

Οι ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλίσει ήδη μέσα στο 2023 το σπίτι τους ή θα το ασφαλίσουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2023, για φυσικές καταστροφές, δικαιούνται έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ του 2024, ανάλογα με τους μήνες ασφάλισης.

Οι άνθρωποι της Hellas Direct με την τεχνογνωσία και την πολυετή εμπειρία τους είναι δίπλα, όχι μόνο στους ήδη ασφαλισμένους στην εταιρεία, αλλά σε όλους. Με μια έξτρα υπηρεσία που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο -εφόσον διαθέτει τις απαραίτητες πληροφορίες (ασφαλιστήριο και Ε9)- να εξετάσει την περίπτωση του κάθε ακινήτου, να ελέγξει εάν πληροί τις προϋποθέσεις και να υπολογίσει τι ποσοστό έκπτωσης διακαιούται.

Στη συνέχεια, η Hellas Direct μπορεί να καθοδηγήσει τους ιδιοκτήτες που υπέβαλαν τα στοιχεία τους για τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνουν, ασφαλίζοντας με τις σωστές καλύψεις το σπίτι τους είτε στην ίδια, είτε σε όποια ασφαλιστική επιθυμούν, αξιοποιώντας την έκπτωση που δικαιούνται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις