Σημαντική βελτίωση, τουλάχιστον προς το παρόν, αναμένεται να καταγραφεί σε μία από τις πιο σημαντικές εμπορικές πύλες του πλανήτη, καθώς η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά ανακοίνωσε ότι από τον Οκτώβριο θα μειωθεί η επιβάρυνση για τη χρήση νερού που είχε επιβάλει για την εξοικονόμηση νερού κατά τη διάρκεια παρατεταμένης ξηρασίας.

Ειδικότερα, από την 1η Οκτωβρίου θα υπάρξουν τροποποιήσεις στο μεταβλητό στοιχείο του Fresh Water Surcharge (FWS), με στόχο τη βελτίωση της στάθμης των υδάτων των λιμνών που έχουν επηρεαστεί από την έλλειψη βροχόπτωσης.

Το «γρηγορόσημο» του Παναμά: Η ταρίφα των 2,4 εκατ. δολ. για να παρακάμψουν την ουρά

Ετσι, με αυτή την προσαρμογή του FWS και με δεδομένη την τρέχουσα στάθμη της λίμνης Gatun, οόσοι επιθυμούν να διέλθουν της Διώρυγας του Παναμά θα λάβουν μείωση περίπου 50% στο μεταβλητό ποσοστό σε σύγκριση με την τρέχουσα φόρμουλα. Το FSW εφαρμόζεται σε όλα τα πλοία με μήκος μεγαλύτερο των 125 ποδών που διέρχονται από τη διώρυγα.

Οι περιορισμοί

Η Αρχή που διαχειρίζεται την πλωτή δίοδο είχε επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς όσον αφορά τα πλοία που μπορούν να τη διασχίσουν, οδηγώντας σε καθυστερήσεις και αύξηση του κόστους, ειδικά για όσους επιλέγουν επαναδρομολογήσεις πλοίων σε άλλες διαδρομές.

Οι διαχειριστές της Διώρυγας του Παναμά μείωσαν τους περιορισμούς του βυθίσματος για τα πλοία που διέρχονται από τις μεγαλύτερες δεξαμενές για neopanamax κατά 2 μέτρα καθώς και τον όγκο των ημερήσιων διελεύσεων κατά 20 % σε μόλις 32 πλοία την ημέρα. Πρόκειται για μία αντανάκλαση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς τα επίπεδα ξηρασίας που καταγράφονται χαρακτηρίζονται «αφύσικα» για αυτή τη χρονική περίοδο.

Μιλώντας στην ισπανική El País, ο οικονομολόγος Eduardo Zegarra είχε τονίσει χαρακτηριστικά ότι δεν έχει γίνει καμία επένδυση για την επέκταση της πηγής νερού για τη διώρυγα, επισημαίνοντας ότι η λεκάνη που τροφοδοτεί με νερό το κανάλι είναι η ίδια που τροφοδοτεί και τον πληθυσμό της Πόλης του Παναμά. «Πρέπει να βρουν φόρμουλες για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη χρήση του πόσιμου νερού, κάτι που θα παρείχε περισσότερη διαθεσιμότητα για χρήση νερού στο κανάλι».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Στυλιανίδης: «Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ανάλογο, ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων από ό,τι ήταν πέρυσι»
Ακτοπλοΐα |

«Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων», λέει ο Στυλιανίδης

Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Κωνσταντίνου – Βασίλειου Μεταξά