Ο μονάρχης μιας από τις μικρότερες χώρες του κόσμου ηγείται μιας δυναστείας σχεδόν 1.000 ετών και δισεκατομμυρίων δολαρίων, που έχει αντέξει μέσα από πολέμους, πλημμύρες και σκάνδαλα.

Σήμερα, η οικονομική αυτοκρατορία πίσω από τον πρίγκιπα Χανς-Άνταμ II του Λιχτενστάιν ευδοκιμεί πέρα τις γαλαζοαίματες δραστηριότητες και ανθεί από τον κύριο τομέα εξειδίκευσής του: τη διαχείριση του πλούτου για τους υπερπλούσιους του κόσμου.

Η LGT Group, η ιδιωτική εταιρεία τραπεζικής και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της βασιλικής οικογένειας, ανέφερε τον περασμένο μήνα ρεκόρ υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων περίπου 306 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (334 δισεκατομμύρια δολάρια).

«Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε», δήλωσε ο Olivier de Perregaux, ο 58χρονος διευθύνων σύμβουλος της LGT Private Banking, σε πρόσφατη συνέντευξη. «Ωστόσο, εστιάζουμε κυρίως στην οργανική ανάπτυξη».

Come back

Η ταχεία ανάπτυξη της LGT αντιπροσωπεύει ένα δυναμικό come back για το Λιχτενστάιν, μια μικρή αλπική χώρα 39.000 κατοίκων που κάποτε ήταν ένας από τους πιο διαβόητους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου.

Όπως αναφέρει στο εκτενές του δημοσίευμα το Bloomberg, η, εταιρεία έχει υπερδιπλασιάσει τα υπό διαχείριση περιουσιακά της στοιχεία και λειτουργικά έσοδα την τελευταία δεκαετία, παρόλο που οι δραστηριότητές της μειώθηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2008 που στόχευσε υπεράκτια χρηματοπιστωτικά κέντρα στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.

Μάλιστα, ήταν μεταξύ των εταιρειών που προσέλκυσαν υπαλλήλους από την Credit Suisse μετά την κατάρρευση του δανειστή που εδρεύει στη Ζυρίχη.

«Προσλαμβάνουμε εντατικά», είπε ο de Perregaux. «Η συμφωνία Credit Suisse-UBS δεν είναι σε καμία περίπτωση ο μόνος μοχλός ανάπτυξης που έχουμε».

Η δυναμική του LGT βοηθά επίσης τον πρίγκιπα Χανς-Άνταμ  να αναρριχηθεί στις τάξεις των εξαιρετικά πλούσιων, εδραιώνοντας τη θέση του 78χρονου ως τον πλουσιότερο γαλαζοαίματο της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον δείκτης Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg , ο πρίγκιπας,  ο μοναδικός δικαιούχος της LGT, είναι τώρα ο 215ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με καθαρή περιουσία περίπου 9,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχοντας ανέβει 71 θέσεις από την αρχή του έτους.

Η ιστορία

Το Bloomberg υπογραμμίζει ότι ο πλούτος του πρίγκιπα και της οικογένειάς του προέκυψε από εδάφη που αποκτήθηκαν τον 12ο αιώνα, τα οποία κάποτε κάλυπταν μια ευρεία περιοχή της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας. Η LGT ξεκίνησε το 1921 με 10 υπαλλήλους και αγοράστηκε από τη βασιλική οικογένεια περίπου μια δεκαετία αργότερα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.

Ο πρίγκιπας Hans-Adam ανέλαβε τα ηνία τηςLGT τη δεκαετία του 1970, αφού ο πατέρας του τον κατηγόρησε για την αναδιοργάνωση της οικογενειακής αυτοκρατορίας, η οποία βρισκόταν υπό κατάρρευση λόγω δήμευσης και κακοδιαχείρισης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αφού σταθεροποίησε την εταιρεία, ο πρώην ασκούμενος σε τράπεζα του Λονδίνου την επέκτεινε εκτός της χώρας καταγωγής του, ανοίγοντας το πρώτο της διεθνές υποκατάστημα στο Χονγκ Κονγκ το 1986, λίγο πριν ανέβει στον θρόνο ως Κυρίαρχος Πρίγκιπας του Λιχτενστάιν.

Πέρα από την LGT, όπου ο πρίγκιπας και η οικογένειά του είναι οι μεγαλύτεροι πελάτες, η βασιλική δυναστεία του Λιχτενστάιν εξακολουθεί να έχει γη και ακίνητη περιουσία, συμπεριλαμβανομένου ενός κάστρου με θέα στον ποταμό Ρήνο.

Έχει επίσης συγκεντρώσει μια μεγάλη συλλογή έργων τέχνης με έργα των Anthony van Dyck, Peter Paul Rubens και Bartolome Esteban Murillo, αν και η οικονομική του αυτοκρατορία είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την περιουσία του. Σύμφωνα με τον δείκτη πλούτου του Bloomberg, η αξία της LGT έχει αυξηθεί κατά περίπου 25% φέτος, ξεπερνώντας τις επιδόσεις του δείκτη MSCI της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Όπως η Ελβετία, το Λιχτενστάιν ήταν κάποτε γνωστό για τους νόμους περί τραπεζικού απορρήτου, αλλά το 2008 το πριγκιπάτο αύξησε τη διαφάνειά του, αφού τα δεδομένα που έκλεψαν από την  LGT χρησιμοποιήθηκαν από τη Γερμανία για τη δίωξη φοροφυγάδων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή