Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από την Ουάσιγκτον έως τη Φρανκφούρτη ξεκινούν το τελευταίο τρίμηνο του 2023 με μια αρχική αισιοδοξία ότι ο αγώνας τους κατά του πληθωρισμού σημειώνει πρόοδο με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, και την ομόλογό του της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, θα μιλήσουν αμφότεροι την ερχόμενη εβδομάδα

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη τρέχει με τον πιο αργό ρυθμό εδώ και ένα χρόνο ενώ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ο αγαπημένος δείκτης παρακολούθησης του πληθωρισμού από την Fed έδειξε ότι η υποκείμενη αύξηση των τιμών αυξήθηκε λιγότερο από το 2020.

ΗΠΑ: Αποφεύχθηκε νέο shutdown της κυβέρνησης

Με την αποτροπή της διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνησης το Σάββατο, οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ αναμένουν μια σειρά νέων δεδομένων και μετρήσεις για τον πληθωρισμό, πριν από την απόφασή τους την 1η Νοεμβρίου. Τα μέχρι τώρα στοιχεία θα μπορούσαν να τους επιτρέψουν να αρχίσουν να χτίζουν μια υπόθεση για να απέχουν από μια αύξηση των επιτοκίων τον Νοέμβριο.

Η ΕΚΤ έχει μια πληρέστερη εκδοχή του πληθωρισμού του Σεπτεμβρίου για να προχωρήσει πριν από τη συνεδρίασή της στις 26 Οκτωβρίου, ενώ τόσο η έκθεση για τον Οκτώβριο όσο και η εκτίμηση για την ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου έχουν προγραμματιστεί για μετά τη συνεδρίαση. Μια περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού δεν αναμένεται επί του παρόντος τον Οκτώβριο και η έκθεση της Παρασκευής μπορεί να αρχίσει να υπονομεύει οποιαδήποτε ώθηση για μια αύξηση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο.

Ο Πάουελ θα συμμετάσχει μαζί με τον πρόεδρο της Fed της Φιλαδέλφειας Πάτρικ Χάρκερ σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με εργαζόμενους και ηγέτες μικρών επιχειρήσεων τη Δευτέρα. Οι περιφερειακοί πρόεδροι της Fed Loretta Mester, Raphael Bostic και Mary Daly έχουν επίσης προγραμματιστεί να μιλήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Λαγκάρντ, η πρόεδρος της ΕΚΤ, θα απευθύνει χαιρετισμό την Τετάρτη σε συνέδριο που διοργανώνει το ίδρυμά της. Ο αντιπρόεδρος Luis de Guindos θα μιλήσει την ίδια ημέρα στην Κύπρο, ενώ άλλοι ομιλητές για την εβδομάδα περιλαμβάνουν τον επικεφαλής οικονομολόγο Philip Lane και τους επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Γερμανίας και της Γαλλίας.

«Η ΕΚΤ έχει πιθανότατα τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων.» τονίζει ο Ντέηβιντ Πάουελ, ανώτερος οικονομολόγος των Bloomberg Economics, «Πολλές μετρήσεις των υποκείμενων αυξήσεων των τιμών μειώνονται, οι έρευνες δείχνουν σημαντική επιδείνωση της δραστηριότητας και η πιστωτική επέκταση είναι ασθενέστερη από ό,τι ήταν στο βάθος της κρίσης του ευρώ. Ωστόσο, η ΕΚΤ θα χρειαστεί ακόμη πολύ χρόνο για να έχει επαρκή εμπιστοσύνη ώστε να μειώσει τα επιτόκια».

Στον υπόλοιπο κόσμο αρκετές αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών αναμένονται, με τα επιτόκια να είναι πιθανότατα αμετάβλητα από την Αυστραλία έως την Ινδία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή