Τις διεθνείς αγορές χρέους αναμένεται να αξιοποιήσει η Σαουδική Αραβία για να χρηματοδοτήσει το προβλεπόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα της περιόδου 2023-2024, σύμφφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με φόντο τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και τις εκτεταμένες περικοπές της παραγωγής πετρελαίου της χώρας.

Τα ελλείμματα

Η κυβέρνηση εργάζεται για την προετοιμασία του ετήσιου σχεδίου δανεισμού σύμφωνα με μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική για το χρέος και την «πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές χρέους για την ενίσχυση της θέσης του βασιλείου στις διεθνείς αγορές», δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Πετρέλαιο: Πάνω από 60 εκατ. την ημέρα κερδίζουν Μόσχα και Ριάντ από το ράλι

Η χώρα εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα από το πετρέλαιο, παρόλο που έχει δαπανήσει πολλά για πρωτοβουλίες διαφοροποίησης της οικονομίας της.

Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε στην προκαταρκτική δήλωση του προϋπολογισμού ότι αναμένει δημοσιονομικό έλλειμμα 2% του ΑΕΠ φέτος αντί για προηγούμενο προβλεπόμενο πλεόνασμα, και έλλειμμα 1,9% του ΑΕΠ το 2024.

Και τα δύο ελλείμματα εκτιμώνται σε 161 δισ. ριάλ (43 δισ. δολάρια).

Τα έσοδα από το πετρέλαιο

Ορισμένοι αναλυτές έχουν προβλέψει ότι η οικονομία του βασιλείου θα συρρικνωθεί για πρώτη φορά από το 2020, στο αποκορύφωμα της πανδημίας, αν και ένα παχυλό μέρισμα από τον κρατικό παραγωγό πετρελαίου Saudi Aramco  θα μπορούσε να αντισταθμίσει κάποια από τα ελλείμματα.

Οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες παραμένουν κάτω από τον περσινό μέσο όρο των 100 δολαρίων το βαρέλι, αυξήθηκαν πάνω από τα 90 δολάρια αφού το Ριάντ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι παρατείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα έως το τέλος του 2023.

Αυτό έχει ωθήσει τις εκτιμήσεις για τα συνολικά έσοδα για το 2023 σε 1.180 δισεκατομμύρια ριάλ από προηγούμενη πρόβλεψη 1.130 δισεκατομμυρίων ριάλ, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Τα συνολικά έσοδα εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2022, ύψους 1.268 δισ. ριάλ.

Εν τω μεταξύ, οι συνολικές δαπάνες προβλέπεται να αυξηθούν στα 1.262 δισ. ριάλ το 2023, από προηγούμενη εκτίμηση των 1.114 δισ. ριάλ, πριν επιβραδυνθούν οριακά στα 1.251 δισ. ριάλ το 2024.

Παρά την ισχυρή ανάπτυξη της μη πετρελαϊκής οικονομίας, η χαμηλότερη παραγωγή και τα έσοδα από το πετρέλαιο φέτος επηρέασαν την αύξηση του ΑΕΠ του βασιλείου το 2023, την οποία το υπουργείο αναθεώρησε προς τα κάτω σε 0,03% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 3,1%. Το μη πετρελαϊκό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,9% το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή