Ο Νίκος Δένδιας παρέστη στην στρατιωτική παρέλαση που έγινε στο  πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 63η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Ο ίδιος ανέφερε ότι για την Ελλάδα των Belharra, των Rafale και των Viper η Κύπρος δεν κείται μακράν.

«Η πραγματική ανεξαρτησία είναι μια συνεχής δέσμευση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των προσδοκιών του έθνους, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του σεβασμού των συνόρων και των Συνθηκών του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας» υπογράμμισε.

Αδιέξοδο στο Κυπριακό μετά την ΓΣ του ΟΗΕ

«Μοιράζονται τη δέσμευση για την προσπάθεια της επανένωσης της Μεγαλονήσου»

Η Κύπρος και η Ελλάδα «μοιράζονται αυτή τη δέσμευση» επισήμανε ο κ. Δένδιας και συνέχισε: «Μοιράζονται τη δέσμευση για την προσπάθεια της επανένωσης της Μεγαλονήσου. Μαζί θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα λαμπρό, πιο ειρηνικό, πιο σταθερό μέλλον σε ολόκληρη την περιοχή».

«Προσηλωμένοι και συνοδοιπόροι σε αυτή τη δέσμευση με όλες τις χώρας της περιοχής χωρίς αποκλεισμούς» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας και συμπλήρωσε: «Με μια κορυφαία και βασική προϋπόθεση: ‘Οτι όλες οι χώρες που συμπορεύονται μαζί μας είναι διατεθημένες να συνυπογράψουν τις αρχές – τις οποίες ανέφερα παραπάνω».

«Η Κύπρος θα παραμείνει φάρος σταθερότητας»

Τιμούμε την επέτειο ανεξαρτησίας της Κύπρου, είπε και πρόσθεσε: «Επαναφέρουμε στη μνήμη μας της θυσίες του κυπριακού Ελληνισμού, τις θυσίες που οδήγησαν στην ανεξάρτητη ευρωπαϊκή Κυπριακή Δημοκρατία».

«Η διασφάλιση ότι η Κύπρος θα παραμείνει φάρος σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί διαρκή μας επιδίωξη» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας. «Η Ελλάδα», συμπλήρωσε, «παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη των Κύπριων αδελφών μας σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια». Δεν παρέλειψε, δε, να τονίσει «πόσο υπερήφανος» αισθάνθηκε που παρέστη στην παρέλαση ενώ έδωσε συγχαρητήρια στους συντελεστές της.

Το μήνυμα του προέδρου της Κύπρου

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε, πως «63 χρόνια μετά, ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Κι αυτήν, όχι μόνο θα την προστατέψουμε, αλλά θα την ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο, ενισχύοντας την οικονομία, τους θεσμούς, την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όλους εκείνους τους παράγοντες ισχύος, τη διεθνή της υπόσταση, αλλά πάνω απ’ όλα θα εργαστούμε για τον τερματισμό της κατοχής, για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι παρά τις προκλήσεις, τις δυσκολίες και τα όποια προβλήματα, «δεν αποστρατευόμαστε από την προσπάθεια της επανένωσης της πατρίδας μας».

Πρόσθεσε ότι «θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να πετύχουμε αυτό τον στόχο και μαζί με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να αξιοποιήσουμε στην ολότητά τους τις προοπτικές που δημιουργούνται μέσα από την επανένωση του τόπου, μέσα από ένα λειτουργικό κράτος».

Αναφερόμενος στη στρατιωτική παρέλαση, είπε ότι «είμαστε περήφανοι για όλα αυτά που έχουμε δει», προσθέτοντας ότι σήμερα τιμούμε τη μνήμη όλων αυτών που αγωνίστηκαν για να υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία, όλων αυτών που το 1974 στάθηκαν στο πλευρό της νομιμότητας για να αντιμετωπίσουν το προδοτικό πραξικόπημα, όλων αυτών που αντιστάθηκαν στην τουρκική εισβολή.

Δείτε το βίντεο

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα