Μέσα σε ένα 48ωρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους υπουργούς του στο Μαξίμου και τους βουλευτές του στη Βουλή για ξεχωριστές κλειστές συνεδριάσεις ώστε να υπάρξει ανοιχτή πολιτική συζήτηση.

Δεν ήταν μόνο οι διαδοχικές κρίσεις, οι οποίες σημάδεψαν τους πρώτους μετεκλογικούς μήνες προκαλώντας κυβερνητικές αναταράξεις, αλλά ήταν επιπλέον η επίσημη είσοδος του ΣΥΡΙΖΑ στη μετά Τσίπρα εποχή με τον Στέφανο Κασσελάκη στην ηγεσία του, αυτά που ανάγκασαν τον Πρωθυπουργό να καθορίσει και ο ίδιος εκτάκτως μια νέα αφετηρία (επαν)ενεργοποίησης για την κυβέρνηση και την παράταξή του.

Σταθερό προβάδισμα για ΝΔ και Μητσοτάκη σε νέα δημοσκόπηση – Τι λένε για Κασσελάκη

Aν υπήρξε μια εντολή που οριζόντια δόθηκε σε υπουργούς και βουλευτές και αποτύπωσε ένα σκέλος της κυβερνητικής στρατηγικής απέναντι στις εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση, αυτή συνοψίζεται στην πρωθυπουργική αποστροφή «δεν ασχολούμαστε με αυτούς, δεν θέλω προσωπικές επιθέσεις, αναφερόμαστε μόνο στους πολίτες».

Σε Μαξίμου και Πειραιώς γίνονται αναλύσεις και εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, όσο κι αν ο Μητσοτάκης ζητάει από τα στελέχη του να μην αποπροσανατολίζονται κοιτάζοντας στην Κουμουνδούρου από τα δύο βασικά μέτωπα: την καθημερινότητα (και τα έκτακτα) και τους μεταρρυθμιστικούς στόχους.

Από τις γαλάζιες αναλύσεις προκύπτουν ουσιαστικά οι γραμμές άμυνας που προκρίνονται μπροστά στην αλλαγή σελίδας στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Με ορόσημο – για όλες τις πολιτικές δυνάμεις – τις ευρωεκλογές του 2024, καθώς τον προσεχή Ιούνιο θα κλείσει ο μακρύς εκλογικός χρόνος που άνοιξε τον περασμένο Μάιο, διαμορφώνεται μια περίοδος 250 ημερών για να μάθει η κυβέρνηση τον πολιτικό αντίπαλό της και να προβαίνει σε αναθεωρήσεις του σχεδίου αντιμετώπισής του.

Λύσεις στα «μικρά», αποτελέσματα στα «μεγάλα»

Μέχρι τότε το κυρίαρχο ανάχωμα του Μαξίμου έχει να κάνει με τον… κυβερνητικό ρυθμό και την αποτελεσματικότητα.

Σύμφωνα με την ανάγνωση των γαλάζιων, όσο δίνονται λύσεις στα «μικρά» της καθημερινότητας, όσο επιχειρούνται χειροπιαστά αποτελέσματα στα «μεγάλα» και κυρίως στο κεφάλαιο της οικονομίας και όσο αποφεύγονται κρούσματα έπαρσης ή αποσυντονισμού τόσο η ΝΔ θα διατηρεί την πολιτική κυριαρχία.

Το βλέμμα μάλιστα δεν είναι στραμμένο μόνο στον Κασσελάκη ή στις αλλαγές που μπορεί να προκύψουν ευρύτερα στο πολιτικό σκηνικό από διεργασίες στην Κεντροαριστερά και την Αριστερά, αφού υπό μόνιμη παρακολούθηση είναι και ο χώρος δεξιότερα της ΝΔ.

Κατά τις ίδιες πηγές, εκτιμάται ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ καθυστερεί να αναπτύξει θέσεις, μένοντας στο επίπεδο της επικοινωνιακής προβολής του αρχηγού και διαχειριζόμενος εσωτερική, τόσο η ΝΔ θα έχει πολιτικό πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά ιδίως τους κεντρώους.

Το αφήγηµα «καθηµερινότητας – µεταρρυθµίσεων»

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το κυβερνητικό και κομματικό restart με αφήγημα «καθημερινότητας – μεταρρυθμίσεων» που επιχείρησε ο Μητσοτάκης εντός της εβδομάδας, αφήνοντας εκτός προς το παρόν το ευθύ «κοντράρισμα» με τον Κασσελάκη.

Τα μεμονωμένα γαλάζια βέλη όμως δείχνουν τρία «σημεία» στα οποία (θα) στέκεται η κυβέρνηση. Το πρώτο αφορά την απουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Βουλή όπου ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάζει τη ΝΔ ως τη μόνη πολιτική δύναμη των «μεγάλων αλλαγών».

Το δεύτερο έχει να κάνει με τα πρόσωπα πρώτης γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ (όπως ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης, ο Γιώργος Τσίπρας κ.ά). τα οποία κάθε άλλο – όπως πιστεύουν οι γαλάζιοι – προμηνύουν αποτελεσματικές προσεγγίσεις με ψηφοφόρους που έδωσαν στον Μητσοτάκη τη συντριπτική εκλογική νίκη.

Το τρίτο σημείο περνά μέσα από… ποσοστά – από τις μετρήσεις που τρέχει το Μαξίμου για τις κυβερνητικές επιδόσεις και από τις δημοσκοπήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Φαίνεται πως στην Πειραιώς περίμεναν σε αυτή τη φάση μεγαλύτερη ώθηση της Κουμουνδούρου και περισσότερες θετικές γνώμες για «έναν νεοεισερχόμενο αρχηγό» και, εκτιμώντας ότι τα δύσκολα είναι μπροστά για τον Κασσελάκη, θεωρούν ότι ο βηματισμός της ΝΔ μπορεί να ανατραπεί μόνο από δικά της στραβοπατήματα.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν