Μέσα σε ένα 48ωρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους υπουργούς του στο Μαξίμου και τους βουλευτές του στη Βουλή για ξεχωριστές κλειστές συνεδριάσεις ώστε να υπάρξει ανοιχτή πολιτική συζήτηση.
Δεν ήταν μόνο οι διαδοχικές κρίσεις, οι οποίες σημάδεψαν τους πρώτους μετεκλογικούς μήνες προκαλώντας κυβερνητικές αναταράξεις, αλλά ήταν επιπλέον η επίσημη είσοδος του ΣΥΡΙΖΑ στη μετά Τσίπρα εποχή με τον Στέφανο Κασσελάκη στην ηγεσία του, αυτά που ανάγκασαν τον Πρωθυπουργό να καθορίσει και ο ίδιος εκτάκτως μια νέα αφετηρία (επαν)ενεργοποίησης για την κυβέρνηση και την παράταξή του.
Σταθερό προβάδισμα για ΝΔ και Μητσοτάκη σε νέα δημοσκόπηση – Τι λένε για Κασσελάκη
Aν υπήρξε μια εντολή που οριζόντια δόθηκε σε υπουργούς και βουλευτές και αποτύπωσε ένα σκέλος της κυβερνητικής στρατηγικής απέναντι στις εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση, αυτή συνοψίζεται στην πρωθυπουργική αποστροφή «δεν ασχολούμαστε με αυτούς, δεν θέλω προσωπικές επιθέσεις, αναφερόμαστε μόνο στους πολίτες».
Σε Μαξίμου και Πειραιώς γίνονται αναλύσεις και εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, όσο κι αν ο Μητσοτάκης ζητάει από τα στελέχη του να μην αποπροσανατολίζονται κοιτάζοντας στην Κουμουνδούρου από τα δύο βασικά μέτωπα: την καθημερινότητα (και τα έκτακτα) και τους μεταρρυθμιστικούς στόχους.
Από τις γαλάζιες αναλύσεις προκύπτουν ουσιαστικά οι γραμμές άμυνας που προκρίνονται μπροστά στην αλλαγή σελίδας στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Με ορόσημο – για όλες τις πολιτικές δυνάμεις – τις ευρωεκλογές του 2024, καθώς τον προσεχή Ιούνιο θα κλείσει ο μακρύς εκλογικός χρόνος που άνοιξε τον περασμένο Μάιο, διαμορφώνεται μια περίοδος 250 ημερών για να μάθει η κυβέρνηση τον πολιτικό αντίπαλό της και να προβαίνει σε αναθεωρήσεις του σχεδίου αντιμετώπισής του.
Λύσεις στα «μικρά», αποτελέσματα στα «μεγάλα»
Μέχρι τότε το κυρίαρχο ανάχωμα του Μαξίμου έχει να κάνει με τον… κυβερνητικό ρυθμό και την αποτελεσματικότητα.
Σύμφωνα με την ανάγνωση των γαλάζιων, όσο δίνονται λύσεις στα «μικρά» της καθημερινότητας, όσο επιχειρούνται χειροπιαστά αποτελέσματα στα «μεγάλα» και κυρίως στο κεφάλαιο της οικονομίας και όσο αποφεύγονται κρούσματα έπαρσης ή αποσυντονισμού τόσο η ΝΔ θα διατηρεί την πολιτική κυριαρχία.
Το βλέμμα μάλιστα δεν είναι στραμμένο μόνο στον Κασσελάκη ή στις αλλαγές που μπορεί να προκύψουν ευρύτερα στο πολιτικό σκηνικό από διεργασίες στην Κεντροαριστερά και την Αριστερά, αφού υπό μόνιμη παρακολούθηση είναι και ο χώρος δεξιότερα της ΝΔ.
Κατά τις ίδιες πηγές, εκτιμάται ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ καθυστερεί να αναπτύξει θέσεις, μένοντας στο επίπεδο της επικοινωνιακής προβολής του αρχηγού και διαχειριζόμενος εσωτερική, τόσο η ΝΔ θα έχει πολιτικό πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά ιδίως τους κεντρώους.
Το αφήγηµα «καθηµερινότητας – µεταρρυθµίσεων»
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το κυβερνητικό και κομματικό restart με αφήγημα «καθημερινότητας – μεταρρυθμίσεων» που επιχείρησε ο Μητσοτάκης εντός της εβδομάδας, αφήνοντας εκτός προς το παρόν το ευθύ «κοντράρισμα» με τον Κασσελάκη.
Τα μεμονωμένα γαλάζια βέλη όμως δείχνουν τρία «σημεία» στα οποία (θα) στέκεται η κυβέρνηση. Το πρώτο αφορά την απουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Βουλή όπου ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάζει τη ΝΔ ως τη μόνη πολιτική δύναμη των «μεγάλων αλλαγών».
Το δεύτερο έχει να κάνει με τα πρόσωπα πρώτης γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ (όπως ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης, ο Γιώργος Τσίπρας κ.ά). τα οποία κάθε άλλο – όπως πιστεύουν οι γαλάζιοι – προμηνύουν αποτελεσματικές προσεγγίσεις με ψηφοφόρους που έδωσαν στον Μητσοτάκη τη συντριπτική εκλογική νίκη.
Το τρίτο σημείο περνά μέσα από… ποσοστά – από τις μετρήσεις που τρέχει το Μαξίμου για τις κυβερνητικές επιδόσεις και από τις δημοσκοπήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Φαίνεται πως στην Πειραιώς περίμεναν σε αυτή τη φάση μεγαλύτερη ώθηση της Κουμουνδούρου και περισσότερες θετικές γνώμες για «έναν νεοεισερχόμενο αρχηγό» και, εκτιμώντας ότι τα δύσκολα είναι μπροστά για τον Κασσελάκη, θεωρούν ότι ο βηματισμός της ΝΔ μπορεί να ανατραπεί μόνο από δικά της στραβοπατήματα.
Πηγή: in.gr
Latest News
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube
Την Πέμπτη ανακοινώνει ο Μακρόν το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου , ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν πρόκειται να παρουσιάσει απόψε τον νέο πρωθυπουργό
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Κρούγκμαν: Αποσύρεται μετά από 25 χρόνια ως αρθρογράφος των New York Times
Την είδηση μοιράστηκε η συντάκτρια της στήλης Opinion Kathleen Kingsbury
«Διαστημική» άνοδος για τη SpaceX - Στα 350 δισ. δολ. η αποτίμηση
Η εκρηκτική αποτίμηση, εδραιώνει την ιδιότητα της SpaceX ως την πιο πολύτιμη ιδιωτική νεοφυή επιχείρηση στον κόσμο
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Το πολύπλοκο τοπίο στη Συρία αλλάζει το χάρτη στη Μέση Ανατολή
Εξαιρετικά πολύπλοκο είναι το τοπίο στη Συρία, στη μετά Άσαντ εποχή, με Ισραήλ, και Τουρκία, να παίρνουν θέση συνδιαμορφωτή των εξελίξεων.
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
Η κυβέρνηση Μπάιντεν «αποχαιρετά» τη Ρωσία με νέα πακέτο κυρώσεων - Στόχος ξανά το πετρέλαιο
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Πρώην αρραβωνιαστικιά του γιου του Τραμπ – Ποια είναι η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναλαμβάνει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα – «Πιστή σύμμαχος και φίλη», αναφέρει ο Τραμπ