Μήνυμα για την τήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας αλλά και της βαρύτητας της εξωστρεφούς βιομηχανίας, έστειλε, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας από το βήμα της ανοιχτής συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

«Στην Α΄ Εθνική»

Υπενθύμισε ότι στις 20 Οκτωβρίου και 1 Δεκεμβρίου αντίστοιχα αναμένεται η απονομή της επενδυτικής βαθμίδας στην ελληνική οικονομία από ακόμα δύο οίκους, τη S&P και τη Fitch, θέμα που, όταν «κλείσει», θα συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία από ανθρώπους που την είχαν κατεβάσει στην κατηγορία «σκουπίδια». «Από το ερασιτεχνικό πάμε στην Α΄ Εθνική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης. Επανέλαβε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα, βάσει του οποίου θα επιτραπεί και σε μη τραπεζικά ιδρύματα να χορηγούν δάνεια.

Κορυφώθηκαν τα επιτόκια

Αναφορικά με τα υψηλά επιτόκια και το πρόσθετο χρηματοοικονομικό βάρος το οποίο δημιουργούν για τις επιχειρήσεις, επισήμανε ότι «δεν μπορεί κανείς να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο», υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως και η Ομοσπονδιακή των ΗΠΑ, εφαρμόζει πολιτική αύξησης επιτοκίων σαν την κλασική συνταγή για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός. Ερωτηθείς πότε αναμένεται να λήξει αυτή η περίοδος των αυξημένων επιτοκίων ανέφερε πως ολοένα και περισσότεροι προβλέπουν πλέον «ότι έχουμε φτάσει στο υψηλότερο σημείο, και αφού μείνουμε σε ένα πλατό, θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση».

Στήριξη στην εξωστρέφεια

Παρουσία πλήθους θεσμικών εκπροσώπων και επιχειρηματιών αλλά και του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Μασούτη, ο κ. Χατζηδάκης μετά το χαιρετισμό του, συζήτησε και απάντησε σε ερωτήσεις, τις οποίες του έθεσαν η πρόεδρος του ΣΒΕ, κ. Λουκία Σαράντη και οι πρώην πρόεδροι του Συνδέσμου, κ. Αθανάσιος Σαββάκης και κ. Γεώργιος Μυλωνάς.

Απευθυνόμενος σε ακροατήριο Βορειοελλαδιτών βιομηχάνων, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν ξεχνά τον ρόλο τον οποίο διαδραματίζουν οι εξαγωγές και η βιομηχανία στον περιορισμό των ανισορροπιών στην οικονομία και το εμπορικό ισοζύγιο. «Στον περιορισμό της ανισορροπίας ως προς το εμπορικό έλλειμμα μάς έχουν βοηθήσει την περασμένη τετραετία κλάδοι όπως η φαρμακοβιομηχανία και η αγροδιατροφή/μεταποίηση. Τους κλάδους, οι οποίοι συμβάλλουν στην εξωστρέφεια, θα τους στηρίξουμε και εμείς, όχι για ψήφους, αλλά για λόγους ανάγκης, επειδή είναι χρήσιμοι. Ειδικά εδώ στη Βόρεια Ελλάδα, η βιομηχανία μπορεί να έχει και επιπλέον ρόλο, εθνικό ρόλο» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Βιομηχανία