
Το γκάζι των ελέγχων έχει πατήσει ο φορολογικός μηχανισμός για να προλάβει την παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, φορολογίας ακινήτων και άλλων φορολογικών αντικειμένων στο τέλος του έτους. Ηδη, χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν λάβει από την Εφορία «ραβασάκι» με φόρους και πρόστιμα καθώς μετά από ελέγχους σε παλιές φορολογικές υποθέσεις προέκυψε ότι έχουν υποπέσει σε παραβάσεις.
ΑΑΔΕ: Μήνυμα σε «ξεχασιάρηδες» οφειλέτες – Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή
Τα σημειώματα αφορούν κυρίως εκκρεμείς υποθέσεις με αδήλωτα αναδρομικά από μισθούς και συντάξεις, απόκρυψη εισοδήματος από ιδιοκτήτες ακινήτων και επαγγελματίες, εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών και μη απόδοση ΦΠΑ. Πρόκειται για παλιές υποθέσεις που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για παραγραφή καθώς στο τέλος έτους εκπνέει η προθεσμία για την κοινοποίηση από τη φορολογική διοίκηση των πράξεων οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου και επιβολής προστίμων.
Εφορίες και ελεγκτικά κέντρα έχουν λάβει εντολή να ολοκληρώσουν τον έλεγχο και να προχωρήσουν στην έκδοση και την κοινοποίηση των πράξεων επιβολής προστίμου και οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου πριν την εκπνοή του 2023 προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των υποθέσεων που θα μπουν στο χρονοντούλαπο των Εφοριών. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ το δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο τη καταλογιστική πράξη.
Οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη λάβει σημειώματα με πρόστιμα θα πρέπει να τα εξοφλήσουν εντός 30 ημερών ενώ σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής πράξης έχουν τη δυνατότητα εντός 30 ημερών να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης. Απευθείας προσφυγή στα δικαστήρια δεν επιτρέπεται.
Ποιες υποθέσεις παραγράφονται
Στις φορολογικές υποθέσεις που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2023 περιλαμβάνονται:
– Υποθέσεις του έτους 2017 (φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ), για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.
– Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσης του 2012, για τις οποίες προέκυψαν «συμπληρωματικά» στοιχεία.
– Υποθέσεις ΦΠΑ της φορολογικής χρήσης του 2012 για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ. Για τις υποθέσεις αυτές ισχύει 10ετής περίοδος παραγραφής που άρχισε να «τρέχει» από 1η Ιανουαρίου 2013 -δηλαδή μετά τη λήξη του έτους 2012 στο οποίο έπρεπε να υποβληθεί η εκκαθαριστική δήλωση- και λήγει 31 Δεκεμβρίου 2023.
– Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2014, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2020.
– Υποθέσεις φυσικών και νομικών προσώπων που δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις για το 2017.
– Επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν δηλώσεις Ε9 έτους 2018 και απέφυγαν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.


Latest News

Νέου τύπου φοροέλεγχοι - Σε απευθείας μετάδοση και κλείδωμα POS
Ενεργοποιούνται 8+1 ελεγκτικά εργαλεία για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Γεωργιάδης: Yποχρεωτική η εφαρμογή της τριετίας
«Ο Μητσοτάκης είναι πολύ αποφασισμένος, θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την οπαδική βία», επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας

Έλεγχοι από την Επιθεώρηση εργασίας - Πώς θα μπει «φρένο» στην αδήλωτη εργασία
Με το μέτρο θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά φαινόμενα καταστρατήγησης των ωραρίων των εργαζομένων

Χρηστικό εργαλείο: Υπολογίστε με λίγα κλικ το τελικό ελάχιστο εισόδημα των επαγγελματιών
Η εφαρμογή αυτή θα επικαιροποιηθεί μετά την ψήφιση και δημοσίευση του νομοσχεδίου

Έρχεται το «112» της εφορίας στα κινητά – Πότε θα χτυπάει
Θα παρέχει ενημέρωση για όλες οι υποχρεώσεις κάθε φορολογουμένου εντός των προσεχών 2-3 ημερών

Συντάξεις: Πότε έρχεται η διπλή αύξηση - Ποιοι δικαιούνται μπόνους προσωπικής διαφοράς
Πότε πάνε ταμείο οι συνταξιούχοι

Οι τρεις ανατροπές στο ασφαλιστικό - Όλες οι διατάξεις
Πριν τις γιορτές η ψήφιση του νομοσχεδίου

Χατζηδάκης για φορολογικό ν/σ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 50% των διατάξεων και το ΠΑΣΟΚ το 58%»
Η ανάρτηση του υπουργού Οικονομικών μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου
![Συντάξεις: Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για τις αυξήσεις [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/Ot_syntaxeis3b-2-768x606-1-600x473.png)
Και με τη… βούλα η αύξηση του 3% στις συντάξεις – Όλα τα ποσά [πίνακες]
Πότε θα μπουν τα νέα ποσά στους λογαριασμούς των δικαιούχων - Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ

Τι αλλάζει στην καθημερινότητά μας με το φορολογικό νομοσχέδιο - Οι 10 ανατροπές
Περιλαμβάνει μια σειρά ρυθμίσεων που επηρεάζουν το σύνολο των πολιτών και των επιχειρήσεων