Σημαντικά επιστημονικά δεδομένα αναφορικά με τα προϊόντα ατμίσματος και τα προϊόντα θέρμανσης καπνού παρουσιάστηκαν από επιστήμονες της ΒΑΤ στο πλαίσιο του 6ου Επιστημονικού Συνεδρίου για τη μείωση της βλάβης από τον καπνό, σε σύγκριση με παραδοσιακά μέσα καπνίσματος.

Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα νέα δεδομένα μίας από τις μεγαλύτερες μελέτες για τα προϊόντα ατμίσματος, από τη Linsey Haswell, μέλος της Eπιστημονικής Oμάδας της ΒΑΤ και ειδικός Κλινικών Μελετών. Τα αποτελέσματα της μελέτης, που έχουν δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό «Internal and Emergency Medicine», έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες ατμιστές που χρησιμοποίησαν αποκλειστικά το ηλεκτρονικό τσιγάρο Vuse, είχαν σημαντικά χαμηλότερους βιοδείκτες έκθεσης σε επιλεγμένες τοξικές ουσίες που περιέχονται στον καπνό του τσιγάρου.

Βράβευση επιβεβαίωσης της ψήφου εμπιστοσύνης στην Ελλάδα για τη BAT Hellas

Τα δεδομένα έδειξαν, επίσης, διαφορές μεταξύ των ατμιστών του Vuse και των καπνιστών σε όλους τους βιοδείκτες πιθανής βλάβης που μετρήθηκαν. Με βάση τις μετρήσεις βιοδεικτών, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση σε τρεις βιοδείκτες πιθανής βλάβης που συνδέονται με την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων, χαμηλότερα επίπεδα βιοδεικτών πιθανής βλάβης γενικής φλεγμονής και οξειδωτικού στρες, ευνοϊκές διαφορές σε ένα βιοδείκτη πιθανής βλάβης που σχετίζεται με την καρδιαγγειακή νόσο, καθώς και διαφορές σε βιοδείκτη πιθανής βλάβης που σχετίζεται με την υγεία των πνευμόνων.

Στην κλινική μελέτη συμμετείχαν 213 πολίτες, αριθμός μεγαλύτερος από οποιαδήποτε προηγούμενη μελέτη ατμίσματος αυτού του είδους, ηλικίας μεταξύ 19-55 ετών που βρίσκονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μελετήθηκαν τέσσερις ομάδες που συμπεριελάμβαναν εν ενεργεία καπνιστές (που κάπνιζαν για τουλάχιστον ένα χρόνο πριν), ατμιστές Vuse (καταναλωτές που χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό τσιγάρο για τουλάχιστον έξι μήνες), πρώην καπνιστές (που είχαν κόψει το κάπνισμα για τουλάχιστον έξι μήνες), αλλά και πολίτες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Οι ατμιστές και οι πρώην καπνιστές εξετάστηκαν, επίσης, για τον βιοδείκτη CEVal, για να διασφαλιστεί ότι δεν είχαν καπνίσει παραδοσιακά τσιγάρα τους προηγούμενους έξι μήνες.

Άλλες μελέτες

Επιπλέον, στο πλαίσιο του επιστημονικού συνεδρίου στην Αθήνα, οι ειδικοί της Επιστημονικής Ομάδας της BAT παρουσίασαν και σημαντικές άλλες μελέτες, όπως για τα προϊόντα θέρμανσης καπνού. Ειδικότερα, ο David Smart, επιστήμονας με ειδίκευση στην Προκλινική Αξιολόγηση, παρουσίασε συγκριτική τοξικολογική αξιολόγηση μεταξύ των τσιγάρων και προϊόντων σε Νέες Κατηγορίες και τη συσχέτιση τους αναφορικά με τη δυνητική μείωση της βλάβης. Επιπροσθέτως, η Lauren Edward, ανέλυσε δεδομένα σχετικά με τη χρήση θερμαινόμενων προϊόντων καπνού.

Ακόμη, ο Michael McEwan, καθώς και η Mandara Shetty, παρουσίασαν μελέτες για τα εναλλακτικά στο κάπνισμα προϊόντα αναφορικά με τις μεταβολές στους βιοδείκτες έκθεσης και πιθανής βλάβης που παρατηρούνται στους καταναλωτές των προϊόντων αυτών σε σύγκριση με καπνιστές, αλλά και σχετικά με τα πρότυπα χρήσης και συμπεριφοράς των καταναλωτών που χρησιμοποιούν Νέες Κατηγορίες προϊόντων.

Η BAT στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η BAT συνεχίζει να υλοποιεί σημαντικό επενδυτικό πλάνο με άξονα την υψηλή τεχνολογία των προϊόντων των Νέων Κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένου μεταξύ άλλων και τη δημιουργία δεκάδων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται από αυτές τις επενδύσεις, επιλέγοντας την Ελλάδα ως μια από τις σημαντικές διεθνείς αγορές προς το σκοπό αυτό. Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία έχει συμβάλλει 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ στα δημόσια έσοδα, στηρίζοντας την ελληνική οικονομία παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. H επιλογή του Πειραιά ως Διεθνές Διαμετακομιστικό Κέντρο, όπου διακινούνται ετησίως προϊόντα αξίας 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ, με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, έχει συμβάλλει στην απασχόληση και την εμπορευματική κίνηση στο λιμάνι.

Παράλληλα, η εταιρεία στηρίζει περίπου 30.000 εργαζόμενους στο δίκτυο λιανοπωλητών και διανομέων, καθώς και περίπου 10.000 εργαζόμενους στην καπνοπαραγωγή. O Όμιλος, με πάνω από 1.500 ειδικούς στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας, δίνει σημαντική έμφαση στις Νέες Κατηγορίες με δυνητικά μειωμένο κίνδυνο, που υποστηρίζεται με σημαντικά δεδομένα και επιστημονικά στοιχεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Ιουλία Τσέτη -Πρόεδρος & CEO ΟΦΕΤ: Ονειρεύομαι έναν γρήγορο, συμμετοχικό ΣΕΒ. Να φύγει το «γκρίζο» από τον τόπο
Επιχειρήσεις |

Ιουλία Τσέτη -Πρόεδρος & CEO ΟΦΕΤ: Ονειρεύομαι έναν γρήγορο, συμμετοχικό ΣΕΒ. Να φύγει το «γκρίζο» από τον τόπο

Ο ΟΤ συνομιλεί με την κ. Ιουλία Τσέτη, Πρόεδρο και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), μέλος ΔΣ του ΣΕΒ και δύο φορές αναγορευμένη Επίτιμη Διδάκτωρ Φαρμακευτικής – από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών