Η σημαντική άνοδος του δολαρίου, σε συνδυασμό με την αύξηση των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα και τα μικτά σήματα που έρχονται από το πεδίο της προσφοράς, ασκούν σημαντικές πιέσεις στο πετρέλαιο, το οποίο κινείται πτωτικά.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent για παράδοση Δεκεμβρίου μειώθηκαν κατά 92 σεντς, ή 1,01%, στα 89,79 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε 92 σεντς, ή 1,04%, στα 87,90 δολάρια το βαρέλι.

«Οι τιμές του αργού πετρελαίου (Brent) υποχώρησαν στα (περίπου) 90 δολάρια το βαρέλι καθώς οι αυξανόμενες αποδόσεις των ΗΠΑ και το ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ κυριάρχησαν στο κλίμα της αγοράς», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ: «Ενώ η προσφορά παραμένει περιορισμένη, τα υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν ακριβή αποθήκευση αποθεμάτων».

Σε χαμηλά εφταμήνου «κατρακύλησε» ο χρυσός

Υπενθυμίζεται ότι χθες Δευτέρα, το αμερικανικό δολάριο ανήλθε σε υψηλό 10 μηνών έναντι ενός καλαθιού μεγάλων νομισμάτων, αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέφυγε ένα μερικό κλείσιμο και τα οικονομικά δεδομένα τροφοδότησαν τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που θα μπορούσε να επιβραδύνει οικονομική ανάπτυξη.

Τα υψηλότερα επιτόκια μαζί με ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστούν επίσης το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου.

Η Τουρκία

Η αγορά επηρεάστηκε επίσης και από την ανακοίνωση του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας ότι αυτή την εβδομάδα θα επαναλειτουργήσει ο αγωγός από το Ιράκ, που είχε τεθεί εκτός λειτουργίας πριν από περίπου έξι μήνες.

«Θεωρητικά, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+, η παραγωγή θα πρέπει να παραμείνει σταθερή κατά το τέταρτο τρίμηνο. Ωστόσο, η συμμόρφωση του Ιράκ ήταν κάπως ανεπαρκής στο παρελθόν και τα επίπεδα εξαγωγών αναμένεται να αυξηθούν, με την προϋπόθεση ότι ο αγωγός θα συνεχίσει να λειτουργεί ως σχεδιάστηκε», ανέφεραν οι αναλυτές της BMI Research.

Το βλέμμα στον ΟΠΕΚ

Ο ΟΠΕΚ+, ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) συν τη Ρωσία και άλλους συμμάχους, αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητες τις ρυθμίσεις παραγωγής του κατά τη συνεδρίασή του την Τετάρτη , διατηρώντας περιορισμένες τις προμήθειες.

Οι αναλυτές της BMI Research αναφέρουν ότι «δεδομένου ότι η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται, ο όμιλος πιθανότατα θα θελήσει να διατηρήσει τις τρέχουσες περικοπές του, υποδεικνύοντας παράλληλα το περιθώριο περαιτέρω μειώσεων, εάν το απαιτήσουν οι συνθήκες της αγοράς».

Μιλώντας σε εκδήλωση τη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Haitham Al Ghais τόνισε ότι η ομάδα εξακολουθεί να βλέπει «τη ζήτηση πετρελαίου αρκετά ανθεκτική φέτος, όπως και πέρυσι».

Έρευνα του Reuters  έδειξε ότι η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο, με αιχμή την αύξηση στη Νιγηρία και το Ιράν, παρά τις περικοπές της Σαουδικής Αραβίας.

Ενισχύοντας την προσφορά αργού η Τουρκία θα επανεκκινήσει αυτή την εβδομάδα τις εργασίες του αγωγού από το Ιράκ που έχει ανασταλεί για περίπου έξι μήνες, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να αρχίσει να χαλαρώνει την πρόσθετη εθελοντική μείωση της προσφοράς της κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd), ανέφεραν αναλυτές της ING.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities