Τέλος στο καθεστώς που δίνει το προνόμιο σε μη μόνιμους κατοίκους να απολαμβάνουν χαμηλότερους φόρους για 10 χρόνια εφόσον μετακομίσουν στη χώρα, βάζει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, μετά την απόφαση για τερματισμό της χρυσής βίζας.

Αυτό ανακοίνωσε ο πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, μιλώντας στο CNN, για το καθεστώς το οποίο λήγει το 2024 και, όπως είπε, θα παραμείνει σε ισχύ για όσους ήδη επωφελούνται από αυτό.

Πορτογαλία: Προς ρεκόρ αφίξεων τουριστών για το 2023

Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση ενέκρινε ένα σχέδιο για τον τερματισμό του προγράμματος χρυσής βίζας για ξένους αγοραστές ακινήτων, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει την έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγης σε μία από τις φτωχότερες οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης μετά την άνοδο των τιμών των κατοικιών.

«Δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε να διατηρούμε ένα επίπεδο φορολογίας για τους μη συνήθεις κατοίκους», είπε ο Κόστα. «Αυτό το μέτρο κάποτε είχε νόημα. Η διατήρηση αυτού του μέτρου για το μέλλον επεκτείνει μια φορολογική αδικία που δεν δικαιολογείται και είναι επίσης ένας τρόπος για να συνεχιστεί η διόγκωση της αγοράς κατοικίας. Δεν πρέπει να διογκώνεται, το αντίθετο, καθώς έχουν επιτευχθεί τιμές που είναι απολύτως μη βιώσιμες».

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι συνολικά 89.000 άτομα έχουν επωφεληθεί από το καθεστώς της μη συνήθους διαμονής μέχρι στιγμής.

Φορολογικά προνόμια και Golden Visa

Υπενθυμίζεται ότι καθώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας κυριάρχησε η εξ αποστάσεως εργασία, η Πορτογαλία προσέλκυσε τους αλλοδαπούς με το πρόγραμμα διαμονής ανά επένδυση, τις βίζες ψηφιακών νομάδων και την εξοικονόμηση φόρων — κατ’ αποκοπή φόρο εισοδήματος 20% για ορισμένους επαγγελματίες για 10 χρόνια διαμονής και χωρίς φόρο για το ξένο εισόδημα για μη κατοίκους. Ο αριθμός των αλλοδαπών κατοίκων αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια στο ιστορικό υψηλό των σχεδόν 700.000 και ο αριθμός των Αμερικανών υπερτριπλασιάστηκε σε 9.794 μεταξύ 2018 και 2022, σύμφωνα με  τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Η εισροή νέων κατοίκων έχει επιβαρύνει την προσφορά κατοικιών στην Πορτογαλία. Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 19% το 2022, η μεγαλύτερη αύξηση από το 1991 και τα ενοίκια πάνω από 40%.

Η έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών έχει προκαλέσει επίσης την οργή ορισμένων Πορτογάλων πολιτών και η κυβέρνηση απάντησε τον Φεβρουάριο με την απόσυρση του προγράμματος χρυσής βίζας για να επιβραδύνει την εισροή ξένων χρημάτων. Το πρόγραμμα είχε αποφέρει 7 δισεκατομμύρια ευρώ από τότε που ξεκίνησε το 2012. Στους Αμερικανούς χορηγήθηκαν 216 χρυσές βίζες μόνο πέρυσι, ξεπερνώντας τους Κινέζους ως οι κορυφαίοι αποδέκτες golden visa στην Πορτογαλία το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή