Σαμπάνιες… συνεχίζουν να ανοίγουν οι Έλληνες ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, αφού η ζήτηση αλλά και οι τιμές που «απολαμβάνουν» είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Οι προοπτικές για τον κλάδο είναι εξίσου ευοίωνες και για τις επόμενες χρονιές, με δεδομένη την τάση που παρατηρείται έντονα μετά τον κορωνοϊό για αυξημένη ιδιωτικότητα στις διακοπές.

Σύμφωνα με την βάση δεδομένων AirDNA τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR ) στις βραχυχρόνιες μισθώσεις στις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες αυτό το καλοκαίρι κυμάνθηκαν από 62€ έως 156€. Τις υψηλότερες τιμές RevPAR αυτό το καλοκαίρι είχε η Ελλάδα (€156), η Κροατία (€148), το Ηνωμένο Βασίλειο (€148) και η Ελβετία (€135).

Η Φλωρεντία βάζει στοπ σε νέα Airbnb

Και στις τέσσερις χώρες, τα υψηλά RevPARs τροφοδοτήθηκαν από τους οικοδεσπότες που ήταν σε θέση να χρεώνουν υψηλή μέση τιμή δωματίου (ADRs). Με ADRs άνω των 200 ευρώ ανά διανυκτέρευση, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κροατία και η Ελλάδα ήταν οι τέσσερις πιο ακριβές χώρες για διαμονή σε STR αυτό το καλοκαίρι.

Οι πληρότητες

Άλλες αξιοσημείωτες χώρες που επέδειξαν ισχυρές επιδόσεις RevPAR είναι οι Κάτω Χώρες (€130) και η Πορτογαλία (€134). Και στις δύο χώρες, η πληρότητα διαδραμάτισε μεγάλο ρόλο στην επίτευξη ισχυρών επιδόσεων RevPAR. Τόσο η Πορτογαλία όσο και οι Κάτω Χώρες είχαν ποσοστά πληρότητας που ξεπέρασαν το 70% αυτό το καλοκαίρι. H Ελλάδα βρέθηκε στην ένατη θέση στις πληρότητες κοντά στο 65%.

Ο συνδυασμός περισσότερων διανυκτερεύσεων επισκεπτών και υψηλών ADR επέτρεψε στους οικοδεσπότες να δουν μεγαλύτερα έσοδα ανά διαθέσιμη διανυκτέρευση.

Η αύξηση της πληρότητας και της ADR συχνά συμβαδίζουν. Όταν η πληρότητα είναι υψηλή, υπάρχουν λιγότερες διαθέσιμες επιλογές για τους επισκέπτες και οι οικοδεσπότες μπορούν να χρεώνουν περισσότερα, αναφέρει η AirDNA. Όταν η πληρότητα μειώνεται, οι επισκέπτες έχουν περισσότερες επιλογές και οι οικοδεσπότες χάνουν τη δύναμη τιμολόγησης.

Στη Νορβηγία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Πολωνία, είδαμε ότι η χαμηλή πληρότητα οδήγησε σε χαμηλές ADR αυτό το καλοκαίρι. Οι διαθέσιμες καταχωρήσεις που υπερβαίνουν τη ζήτηση οδήγησαν σε ποσοστά πληρότητας κάτω του 60% στη Νορβηγία (53%), τη Φινλανδία (55%), τη Σουηδία (58%) και την Πολωνία (59%) αυτό το καλοκαίρι.

Τα RevPAR αυτό το καλοκαίρι ήταν κάτω από 90 ευρώ και η αύξηση των RevPAR σε ετήσια βάση ήταν ελάχιστη ή αρνητική στη Νορβηγία (-2% σε ετήσια βάση), την Πολωνία (-1% σε ετήσια βάση), τη Φινλανδία (+1% σε ετήσια βάση) και τη Σουηδία (+10% σε ετήσια βάση).

Οι Αμερικανοί επέστρεψαν

Το φετινό καλοκαίρι στην Ευρώπη καταγράφηκε ρεκόρ ζήτησης, αλλά ενδιαφέρον είναι το ερώτημα ποιος οδήγησε τη ζήτηση;

Στη Γαλλία, η μεγάλη πλειονότητα των διαμονών στην Airbnb έγιναν από εγχώριους ταξιδιώτες εντός της Γαλλίας – 62% των διαμονών στην Airbnb αυτό το καλοκαίρι. Το υπόλοιπο 38% των διαμονών έγινε από ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούσαν το 6% όλων των διαμονών Airbnb στη Γαλλία αυτό το καλοκαίρι, ενώ οι Γερμανοί γείτονές τους αποτελούσαν άλλο ένα 4%.

Επίσης η Ιταλία είδε τεράστιο αριθμό ξένων επισκεπτών αυτό το καλοκαίρι. Ένα τεράστιο 85% των διαμονών Airbnb στην Ιταλία αυτό το καλοκαίρι έγιναν από ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Οι Αμερικανοί που αναζητούσαν τη la dolce vita αποτέλεσαν το μεγαλύτερο ποσοστό ταξιδιωτών με 18% των διαμονών στην Airbnb αυτό το καλοκαίρι. Εν τω μεταξύ, ταξιδιώτες από τη Γαλλία (13%), το Ηνωμένο Βασίλειο (9%) και τη Γερμανία (8%) αποτέλεσαν άλλο ένα 30% των διαμονών Airbnb στην Ιταλία αυτό το καλοκαίρι.

Πάντως όσον αφορά τους Αμερικανούς που ιστορικά αποτελούσαν το 10-15% των διανυκτερεύσεων στην Airbnb στην Ευρώπη, το 2023 η εικόνα άλλαξε .

Η συσσωρευμένη ταξιδιωτική ζήτηση οδήγησε τους Αμερικανούς να συρρεύσουν στην Ευρώπη σε πρωτοφανείς αριθμούς και το μερίδιο των ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές διαμονές Airbnb αυτό το καλοκαίρι ήταν 17% υψηλότερο από ό,τι το 2019.

Αυτό το καλοκαίρι, οι Αμερικανοί προτίμησαν χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπως η Ιρλανδία, η Ελβετία και η Ιταλία, όπου οι Αμερικανοί αποτελούσαν το 23%, 20% και 18% των διαμονών στην Airbnb, αντίστοιχα.

Η χώρα μας βρέθηκε στην πέμπτη θέση με ένα ποσοστό κοντά στο 17%. Οι χώρες στις οποίες οι Αμερικανοί αποτέλεσαν το χαμηλότερο ποσοστό διαμονής αυτό το καλοκαίρι ήταν η Σουηδία (7%), η Φινλανδία (6%) και η Γαλλία (6%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τουρισμός: Τι είναι το «Gig-Tripping» που κυριαρχεί στις ταξιδιωτικές τάσεις
Τουρισμός |

Το «Gig-Tripping» είναι η τελευταία ταξιδιωτική τάση που επιβάλλεται να δοκιμάσετε

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, αυτός ο δημοφιλής όρος αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς - Ποιες πόλεις και χώρες είναι ιδανικές και οικονομικές για το συγκεκριμένο τύπου διακοπών

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών
Τουρισμός |

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές και την ουγγρική προεδρία της ΕΕ προ των πυλών, οι ηγέτες του κλάδου της φιλοξενίας είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν και να συναποφασίσουν για τις πολιτικές προτεραιότητες