Ολομέτωπη επίθεση δέχτηκε η κυβέρνηση κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την τοπική αυτοδιοίκηση, το οποίο ψηφίζεται την Τρίτη παρότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει την απόσυρσή του στην αρμόδια Επιτροπή, καθώς κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία ότι έφερε το σχέδιο νόμου λίγες ημέρες από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Πού θα ψηφίσουν οι πλημμυροπαθείς

Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπεραμύνθηκαν του σχεδίου νόμου για την «αναμόρφωση της διακυβέρνησης» δήμων και περιφερειών, που καταργεί τις Οικονομικές Επιτροπές, τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής, τις κοινωφελείς επιχειρήσεις μέσω των οποίων οι δήμοι ασκούσαν κοινωνική πολιτική, τις σχολικές επιτροπές, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών και του γονεϊκού κινήματος, και πάνω από 500 ΝΠΔΔ, όπως τα ΚΑΠΗ, που μεταφέρονται στο οργανόγραμμα των δήμων.

Κεραμέως: Την Κυριακή να ακουστεί δυνατά η φωνή των πολιτών

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως είπε ότι το νομοσχέδιο συνιστά τομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στόχο έχει να αναβαθμίσει τους δήμους και τις περιφέρειες, να στηρίξει την οικονομία, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο, να εξυγιάνει δομές και διαδικασίες, με το βλέμμα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών, σε πλαίσιο αυξημένης διαφάνειας, λογοδοσίας και επιβράβευσης.

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για τον χρόνο που κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο, δηλαδή λίγες ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έρχεται ακριβώς ενόψει των επικείμενων εκλογών και της νέας θητείας της αυτοδιοίκησης, που θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου, με τρόπο ώστε να υπάρχει ασφάλεια δικαίου για τους αιρετούς.

«Οι αιρετοί θα γνωρίζουν, εκ των προτέρων, τις αλλαγές στο σύστημα διακυβέρνησης και θα έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν γι΄αυτές τις αλλαγές έως την ανάληψη των καθηκόντων τους», σημείωσε η Νίκη Κεραμέως.

Οι βασικοί στόχοι του νομοθετήματος, είπε η υπουργός Εσωτερικών, είναι η λειτουργικότητα, ο εξορθολογισμός και η λογοδοσία.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της, έκανε ξεχωριστή αναφορά στο προσωπικό των ΝΠΔΔ των δήμων, που καταργούνται με το νομοσχέδιο. Θα είναι, όπως είπε, καλύτερη η οργάνωση και η αξιοποίηση του προσωπικού, που ανεξαρτήτως θέσης εργασίας μεταφέρεται στους δήμους.

«Σήμερα επιδιώκουμε να απαλλάξουμε τους ΟΤΑ από βαρίδια του παρελθόντος, δίνοντας κίνητρα και προοπτικές. Δήμοι και περιφέρειες που λειτουργούν αποτελεσματικά, δημοκρατικά, με έλεγχο από την αντιπολίτευση, και με λογοδοσία στους πολίτες», τόνισε.

Παράλληλα, η Νίκη Κεραμέως απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες την Κυριακή, προκειμένου να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στους 332 δήμους και τις 13 περιφέρειες.

«Η προσέλευση των πολιτών είναι κομβικής σημασίας για την αντιπροσωπευτικότητα των αποτελεσμάτων, τα οποία, ιδιαίτερα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητά τους. Η συμμετοχή και η ψήφος είναι αναγκαίες προκειμένου η φωνή του καθενός και της καθεμιάς να ακουστεί πιο δυνατά, να κάνει τη διαφορά», ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών.

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Βορίδη – Πλεύρη για τον Κασσελάκη

Να σημειωθεί ότι, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, έγινε η πρώτη εμφάνιση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, για να ακούσει τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλο.

Την παρουσία Κασσελάκη δεν άφησε ασχολίαστη ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, αποκαλώντας «Φαμελλάκη» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Επιπλέον, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης, κατηγόρησε για «λαϊκισμό χειρίστου είδους» τον Στέφανο Κασσελάκη, σημειώνοντας ότι «πριν μια εβδομάδα ανέβασε ένα βίντεο στο ΤικΤοκ, όπου στην πραγματικότητα χαρακτήριζε τους βουλευτές ως χειροκροτητές και ότι εμείς είμαστε εδώ και χειροκροτούμε τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, αλλά αυτός θα εγκαινιάσει μία νέα διαδικασία όπου τα νομοσχέδια θα έρχονται σε διαβούλευση με τους πολίτες».

Και προσέθεσε πως «ο κ. Κασσελάκης σήμερα, προσήλθε ως χειροκροτητής στην Ολομέλεια. Ας τον ενημερώσει κάποιος ότι όσοι δεν είναι αιρετοί δεν χειροκροτούν, απλώς παρακολουθούν. Κάθισε εκεί πέρα. Τον φέρατε, άκουσε μόνο τον κ. Φάμελλο, μίλησε σε 20 βουλευτές από τους 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, γνώριζε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι σήμερα θα έχει την πρώτη άτυπη εμφάνισή του ο νέος αρχηγός και προσήλθαν οι 20 από τους 47 βουλευτές. Αυτό είναι θέμα που απασχολεί τον ΣΥΡΙΖΑ».

Φάμελλος: Μεγάλη ατυχία για την Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα των πολιτικών των «γαλάζιων» δημάρχων και περιφερειαρχών, που φάνηκαν στις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, άσκησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κ. Φάμελλος σχολίασε ότι, στις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης. «που φάνηκαν 1.000 στον πρωθυπουργό, όπως δήλωσε», έχουν φανεί «σοβαρά προβλήματα αρρυθμίας και αποτυχίες της κυβέρνησης», ενώ τόνισε πως έχει εδραιωθεί «ένα κλίμα ανασφάλειας στην κοινωνία και στην οικονομία» και η πεποίθηση ότι «τα πράγματα στην χώρα δεν πάνε καλά».

Αναφέρθηκε με έμφαση στο αποκαλούμενο από το 2019 «επιτελικό κράτος των αρίστων», σημειώνοντας πως αυτό το αφήγημα «κατέρρευσε» με «μεγάλο κόστος» για την ελληνική κοινωνία και την οικονομία, όπως και για τους θεσμούς και την καθημερινότητα.

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι τις αντίστοιχες πρώτες ημέρες της προηγούμενης διακυβέρνησης, είχε περάσει η «απαράδεκτη τροπολογία» με την οποία τοποθετήθηκε ο κ. Κοντολέων επικεφαλής της ΕΥΠ, αν και δεν είχε πτυχίο από ΑΕΙ και «εκδιώχτηκε» όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών, «για να καλύψει τις ευθύνες του κ. Μητσοτάκη».

Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία, την οποία επισκέφτηκε την Δευτέρα με τον Στέφανο Κασσελάκη, σχολιάζοντας πως «μία λέξη ταιριάζει στο αποτύπωμα των κυρίων Μητσοτάκη και Αγοραστού στη Θεσσαλία: απόγνωση».

Σχολιάζοντας, δε, την φράση του κ. Βορίδη για το Βόλο ότι ήταν «άτυχος», είπε πως είναι «μεγάλη ατυχία και για τη Θεσσαλία, και για τη Ρόδο, και για τον Έβρο, και για την Εύβοια, αλλά και για την Αττική, η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει σχέδιο για την επόμενη μέρα στη Θεσσαλία, ενώ απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να εφαρμόσει τρεις προτεραιότητες: πλήρη αποζημίωση πληττόμενων οικογενειών για οικοσκευή, άμεση προκαταβολή σε αγρότες ως ποσοστό της πλήρους αποζημίωσης της παραγωγής και νέα χρηματοδότηση στους δήμους.

«Αποδυναμωμένη δημαρχοκεντρική αυτοδιοίκηση»

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, είπε πως γίνεται με διαδικασία «fast track», τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές, και σημείωσε πως «η κυβέρνηση έχει γράψει στα παλιά της τα παπούτσια οτιδήποτε έχει να κάνει με θεσμική κανονικότητα, με λειτουργίες του δημόσιου διαλόγου, αλλά και με εκπροσώπηση», καθώς την ενδιαφέρει μόνο «να γίνει γρήγορα η δουλειά».

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην πρόβλεψη για «κατάργηση ή ενσωμάτωση των νομικών προσώπων και των κοινωφελών επιχειρήσεων στους δήμους», το οποίο, όπως είπε, απώτερο στόχο έχει, αφού δεν μπορέσουν οι δήμοι να ανταποκριθούν, να μεταφερθούν σε «αναπτυξιακούς οργανισμούς με κομματικούς εγκάθετους» ή «απευθείας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις».

Επιπλέον, έκανε λόγο για προώθηση μιας «αποδυναμωμένης», «δημαρχοκεντρικής αυτοδιοίκησης» που ευνοεί το «ρουσφέτι», με τα «γαλάζια παιδιά πάντα μέσα, για να αναπαράγεται το σύστημα εξουσίας. Γι΄αυτό και η σιωπή όσον αφορά την περίπτωση του Αχιλλέα Μπέου», υπογράμμισε.

Αντίθετα, τόνισε, ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει σε μια «ισχυρή, προοδευτική αυτοδιοίκηση, που θα βελτιώνει τη ζωή των πολιτών» και υπογράμμισε τη σημασία να εκλεγούν «ενεργοί πολίτες, που νοιάζονται για τον τόπο τους» και όχι κομματικά στελέχη, γι’ αυτό, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει κυρίως ανεξάρτητους σχηματισμούς.

Κατρίνης: Η κυβέρνηση φθείρει τους θεσμούς με συμμάχους στην ακροδεξιά

Για «διαρκή, εκούσια ή ακούσια, προσπάθεια φθοράς των θεσμών από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία πλήττει καίρια τη σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες και το πολιτικό σύστημα», μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

Αυτό γίνεται, τόνισε, «για να καλύψει η κυβέρνηση τα ανομήματά της, να ποδηγετήσει τους θεσμούς και να ελέγξει με χειρουργική ακρίβεια τους αρμούς της εξουσίας, κάτι που επιχείρησε, αλλά δεν κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει της δίνει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει, όπως ο έλεγχος της λειτουργίας ανεξάρτητων αρχών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα συνέβησαν με την ΑΔΑΕ» και, μάλιστα, όπως σημείωσε, «αναζητώντας συμμάχους σε πρόθυμες δυνάμεις της ακροδεξιάς, στο κόμμα του κυρίου Βελόπουλου, με τον οποίο έγινε πολιτική συναλλαγή».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο κ. Κατρίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «αντί να χτίσει πάνω στις μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ στην αυτοδιοίκηση και να τους προσδώσει μεγαλύτερη ισχύ, τις υπονομεύει, τις αφυδατώνει και τις εξουδετερώνει, με αλλαγές που διενεργούνται λίγες ώρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αγνοώντας τις αντιθέσεις των θεσμικών φορέων της αυτοδιοίκησης»’.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει «δυσανεξία» στο διάλογο, τη συνεργασία και τη συνεννόηση με τους κοινωνικούς φορείς και τις πολιτικές δυνάμεις’, που μάλιστα «επεκτείνεται και στη διαχείριση ζητημάτων μείζονος εθνικής σημασίας, αφού ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πιστεύει στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, δεν ενημερώνει κανέναν και θεωρεί ότι η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής αποτελεί προσωπική του υπόθεση»’.

«Αν ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι θα υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις που θα επικυρώσουν τετελεσμένα και αρνητικές εξελίξεις σε ό,τι έχει σχέση με το Αιγαίο ή την Κύπρο, ας τις αναζητήσει αλλού, γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν προσφέρεται γι’ αυτό το ρόλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Κατρίνης.

Κατσώτης: Πλαστή πλειοψηφία για παντοδύναμους δημάρχους και περιφερειάρχες

«Το νομοσχέδιο, με το οποίο καταργούνται τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των Δήμων και συμπεριλαμβάνει και μια σειρά άλλων αντιδραστικών ρυθμίσεων, είναι ακόμη ένα βήμα για τη διαμόρφωση των δήμων και περιφερειών σε ακόμα πιο εχθρικούς μηχανισμούς απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.

Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι οι προωθούμενες διατάξεις «υποβαθμίζουν παραπέρα τον ρόλο των Δημοτικών Συμβουλίων και αλλοιώνουν τη θέληση του λαού, κατασκευάζοντας πλαστή πλειοψηφία για παντοδύναμη δημοτική και περιφερειακή Αρχή, η οποία θα υλοποιεί απρόσκοπτα τους κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς σχεδιασμούς – σχεδιασμούς που δεν έχουν καμία σχέση με έργα και υποδομές που έχει ανάγκη ο λαός, για να μην κινδυνεύει ο ίδιος και το βιος του από πλημμύρες, φωτιές και σεισμούς».

Ο κ. Κατσώτης προειδοποίησε, μεταξύ άλλων, ότι:

– Η Δημοτική και η Περιφερειακή Επιτροπή θα αποφασίζει για κρίσιμα ζητήματα σε πολύ στενότερο και «απόλυτα ελεγχόμενο», από άποψη συσχετισμού δυνάμεων, περιβάλλον.

– Υποβαθμίζεται η ζωντανή λειτουργία των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων και ενισχύονται οι συνεδριάσεις με τηλεδιασκέψεις, που δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ουσιαστική συζήτηση με τη φυσική παρουσία των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων ή των Περιφερειακών.

– Περιορίζεται η δυνατότητα στις παρατάξεις να φέρνουν θέματα και ψηφίσματα εκτός ημερήσιας διάταξης, αλλά μόνο ένα θέμα – και αυτό, αν το δεχτεί η πλειοψηφία του συνόλου των μελών του Συμβουλίου.

– Η αξιολόγηση των επιδόσεων θα γίνεται «με βάση τη σχέση κόστους οφέλους, αφορά και τη διαχείριση και αξιοποίηση των απορριμμάτων από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, την παραχώρηση της δημόσιας γης, των ακτών, των δασών για επιχειρηματική δράση, αφορά την ανταποδοτική διαχείριση των αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται στους τομείς της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας, που ο λαός θα τα ξαναπληρώνει για ακόμη πιο υποδεέστερες υπηρεσίες που προσφέρονται».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα