Αν και η ελληνική βιομηχανία την τελευταία δεκαετία έχει βελτιώσει σημαντικά την εξαγωγική της επίδοση, με αρκετές επιχειρήσεις να αναπτύσσουν επιτυχώς την εξωστρέφειά τους σε αγορές του εξωτερικού, μεγάλη πρόκληση αποτελεί η διαφοροποίηση του υφιστάμενου μίγματος εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων, καθώς παρατηρείται περιορισμένη συμμετοχή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας (ποσοστό μικρότερο του 5% των συνολικών εξαγωγών προϊόντων), σύμφωνα με το Special Report του ΣΕΒ.

Το διακύβευμα πλέον για τη βιομηχανία είναι η ανάπτυξη εξωστρεφούς δραστηριότητας σε τομείς τεχνολογιών αιχμής και υψηλής ζήτησης που θα μεταφράζεται σε σημαντική προστιθέμενη αξία για το σύνολο της οικονομίας.

ΣΕΒ: Η βιομηχανία σήμερα και στο μέλλον

Πιο αναλυτικά, ο υπερδιπλασιασμός της αξίας των εξαγωγών μέσα σε 10 χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της συνεισφοράς του εξαγωγικού εμπορίου του κλάδου στο ευρύτερο εξωτερικό εμπόριο και στο εγχώριο προϊόν. Ωστόσο, παρά την εμφανή πρόοδο, η Ελλάδα εξακολουθεί να υπολείπεται σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ σε όρους συμμετοχής της βιομηχανίας σε εξαγωγές (90%) και ΑΕΠ (23,6%).

Αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο στη βιομηχανία, αλλά με σαφή βελτίωση του εξαγωγικού εμπορίου

Ο κλάδος της βιομηχανίας εμφανίζει διαχρονικά εμπορικό έλλειμμα στη χώρα μας, το οποίο βελτιώνεται έως το 2015, για να αυξηθεί ακολούθως έως τα 37 δισ. ευρώ το 2022.

Οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων υπερδιπλασιάζονται από 18 δισ. ευρώ το 2010 σε 49 δισ. ευρώ το τελευταίο έτος (ΜΕΡΜ: 8,7%), όμως οι υψηλές εισαγωγές (+88% vs 2010, στα 86 δισ. ευρώ) επιδεινώνουν το έλλειμμα.

Μάλιστα, το 2022 κατέγραψαν σημαντική επιτάχυνση στον ετήσιο ρυθμό ανόδου τους (+43,5%), κάτι που παρατηρείται στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών.

Σε επίπεδο ΕΕ, μόνο 4 χώρες έχουν θετικό εμπορικό ισοζύγιο, με την Ελλάδα, παρά την αξιοσημείωτη άνοδο των εξαγωγών, να παραμένει διαχρονικά 24η.

Η Πορτογαλία εμφανίζει επίσης υψηλό έλλειμμα (26,1 δισ. ευρώ το 2022, 23η θέση). Δανία και Τσεχία είχαν οριακό έλλειμμα (5η και 6η αντίστοιχα).

Το 90% των ελληνικών εξαγωγών απαρτίζεται από βιομηχανικά προϊόντα

Στην Ελλάδα η βιομηχανία καταλαμβάνει σχεδόν το 90% των συνολικών εξαγωγών προϊόντων, ποσοστό με διαχρονική ενίσχυση (+5 π.μ. σε σχέση με το 2010).

Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο (90,5%), στη 15η θέση, πλησιάζοντάς τον σημαντικά και βελτιώνοντας την κατάταξή της κατά 7 θέσεις από το 2021.

Η Δανία καταγράφει απότομη βελτίωση του ποσοστού της στο 90% (17η θέση). Αντιθέτως, ο κλάδος σε Πορτογαλία και Τσεχία συμμετέχει σε μεγαλύτερο βαθμό στο εξαγωγικό εμπόριο (4η και 9η θέση αντίστοιχα).

Περιορισμένη η συμμετοχή των εξαγωγών της βιομηχανίας στο ΑΕΠ

Η διαχρονική αύξηση των εξαγωγών της εγχώριας βιομηχανίας, έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο της συνεισφοράς τους στο ΑΕΠ στο 23,6% από μόλις 8% το 2010. Μάλιστα, το εν λόγω ποσοστό βελτιώθηκε σημαντικά κατά 4 π.μ. σε σχέση με το 2021.

Ωστόσο, η Ελλάδα απέχει ακόμα αρκετά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (45,7%), καθώς κατατάσσεται –παρά τη βελτίωση- στην 23η θέση.

Η Πορτογαλία και η Δανία εμφανίζουν επιδόσεις άνω του 28%, υστερώντας και αυτές συγκριτικά με τη μέση ευρωπαϊκή επίδοση (15η και 20η θέση αντίστοιχα). Μεγάλη διαφορά έχει η Τσεχία, η βιομηχανία της οποίας διαδραματίζει πολύ πιο σημαίνοντα ρόλο στο εγχώριο προϊόν της χώρας (78,4%, 5η θέση).

Χαμηλή συμμετοχή των βιομηχανικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας

Τα ελληνικά βιομηχανικά προϊόντα που εξάγονται και χαρακτηρίζονται ως υψηλής τεχνολογίας, αποτελούν μόλις το 5% των συνολικών εξαγωγών αγαθών.

Αυτή η χαμηλή επίδοση έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται στην 25η θέση της ΕΕ, απέχοντας ακόμα σημαντικά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 12,1%, αφού βρίσκεται μόλις στο 40% αυτού.

Συγκριτικά με άλλες χώρες, η Πορτογαλία βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την Ελλάδα, κατατασσόμενη 27η. Σε πολύ καλύτερη θέση βρίσκεται τόσο η Δανία (11η, ακριβώς στο μέσο όρο της ΕΕ), όσο και η Τσεχία (4η), οι οποίες μάλιστα έχουν καταφέρει να βελτιώσουν σημαντικά τις επιδόσεις τους διαχρονικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
«Νόμιμη η διαφορετική τιμολόγηση των πολυεθνικών», λέει ο Σκέρτσος – Γιατί στέλνει επιστολή στη φον ντερ Λάιεν ο Μητσοτάκης
Επικαιρότητα |

«Νόμιμη η διαφορετική τιμολόγηση των πολυεθνικών», λέει ο Σκέρτσος - Γιατί στέλνει επιστολή στη φον ντερ Λάιεν ο Μητσοτάκης

Το προεκλογικό όψιμο κυβερνητικό ενδιαφέρον για την ακρίβεια των πολυεθνικών είναι θέμα σημερινής ανάρτησης του υπουργού Επικρατείας

Burnout εργαζομένων: Φουλ οι μηχανές για 6ημερη εργασία
Οικονομία |

Burnout εργαζομένων και φουλ οι μηχανές για 6ημερη εργασία – Η Ελλάδα αλλάζει πίστα και παίζει με τη «φωτιά»

Ενώ στην Ευρώπη συζητούν το μοντέλο της τετραήμερης εργασία με τις ίδιες απολαβές, στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου αλλάζουμε level με την κυβέρνηση να νομοθετεί την εξαήμερη εργασία