Αν και η ελληνική βιομηχανία την τελευταία δεκαετία έχει βελτιώσει σημαντικά την εξαγωγική της επίδοση, με αρκετές επιχειρήσεις να αναπτύσσουν επιτυχώς την εξωστρέφειά τους σε αγορές του εξωτερικού, μεγάλη πρόκληση αποτελεί η διαφοροποίηση του υφιστάμενου μίγματος εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων, καθώς παρατηρείται περιορισμένη συμμετοχή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας (ποσοστό μικρότερο του 5% των συνολικών εξαγωγών προϊόντων), σύμφωνα με το Special Report του ΣΕΒ.
Το διακύβευμα πλέον για τη βιομηχανία είναι η ανάπτυξη εξωστρεφούς δραστηριότητας σε τομείς τεχνολογιών αιχμής και υψηλής ζήτησης που θα μεταφράζεται σε σημαντική προστιθέμενη αξία για το σύνολο της οικονομίας.
ΣΕΒ: Η βιομηχανία σήμερα και στο μέλλον
Πιο αναλυτικά, ο υπερδιπλασιασμός της αξίας των εξαγωγών μέσα σε 10 χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της συνεισφοράς του εξαγωγικού εμπορίου του κλάδου στο ευρύτερο εξωτερικό εμπόριο και στο εγχώριο προϊόν. Ωστόσο, παρά την εμφανή πρόοδο, η Ελλάδα εξακολουθεί να υπολείπεται σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ σε όρους συμμετοχής της βιομηχανίας σε εξαγωγές (90%) και ΑΕΠ (23,6%).
Αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο στη βιομηχανία, αλλά με σαφή βελτίωση του εξαγωγικού εμπορίου
Ο κλάδος της βιομηχανίας εμφανίζει διαχρονικά εμπορικό έλλειμμα στη χώρα μας, το οποίο βελτιώνεται έως το 2015, για να αυξηθεί ακολούθως έως τα 37 δισ. ευρώ το 2022.
Οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων υπερδιπλασιάζονται από 18 δισ. ευρώ το 2010 σε 49 δισ. ευρώ το τελευταίο έτος (ΜΕΡΜ: 8,7%), όμως οι υψηλές εισαγωγές (+88% vs 2010, στα 86 δισ. ευρώ) επιδεινώνουν το έλλειμμα.
Μάλιστα, το 2022 κατέγραψαν σημαντική επιτάχυνση στον ετήσιο ρυθμό ανόδου τους (+43,5%), κάτι που παρατηρείται στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών.
Σε επίπεδο ΕΕ, μόνο 4 χώρες έχουν θετικό εμπορικό ισοζύγιο, με την Ελλάδα, παρά την αξιοσημείωτη άνοδο των εξαγωγών, να παραμένει διαχρονικά 24η.
Η Πορτογαλία εμφανίζει επίσης υψηλό έλλειμμα (26,1 δισ. ευρώ το 2022, 23η θέση). Δανία και Τσεχία είχαν οριακό έλλειμμα (5η και 6η αντίστοιχα).
Το 90% των ελληνικών εξαγωγών απαρτίζεται από βιομηχανικά προϊόντα
Στην Ελλάδα η βιομηχανία καταλαμβάνει σχεδόν το 90% των συνολικών εξαγωγών προϊόντων, ποσοστό με διαχρονική ενίσχυση (+5 π.μ. σε σχέση με το 2010).
Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο (90,5%), στη 15η θέση, πλησιάζοντάς τον σημαντικά και βελτιώνοντας την κατάταξή της κατά 7 θέσεις από το 2021.
Η Δανία καταγράφει απότομη βελτίωση του ποσοστού της στο 90% (17η θέση). Αντιθέτως, ο κλάδος σε Πορτογαλία και Τσεχία συμμετέχει σε μεγαλύτερο βαθμό στο εξαγωγικό εμπόριο (4η και 9η θέση αντίστοιχα).
Περιορισμένη η συμμετοχή των εξαγωγών της βιομηχανίας στο ΑΕΠ
Η διαχρονική αύξηση των εξαγωγών της εγχώριας βιομηχανίας, έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο της συνεισφοράς τους στο ΑΕΠ στο 23,6% από μόλις 8% το 2010. Μάλιστα, το εν λόγω ποσοστό βελτιώθηκε σημαντικά κατά 4 π.μ. σε σχέση με το 2021.
Ωστόσο, η Ελλάδα απέχει ακόμα αρκετά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (45,7%), καθώς κατατάσσεται –παρά τη βελτίωση- στην 23η θέση.
Η Πορτογαλία και η Δανία εμφανίζουν επιδόσεις άνω του 28%, υστερώντας και αυτές συγκριτικά με τη μέση ευρωπαϊκή επίδοση (15η και 20η θέση αντίστοιχα). Μεγάλη διαφορά έχει η Τσεχία, η βιομηχανία της οποίας διαδραματίζει πολύ πιο σημαίνοντα ρόλο στο εγχώριο προϊόν της χώρας (78,4%, 5η θέση).
Χαμηλή συμμετοχή των βιομηχανικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας
Τα ελληνικά βιομηχανικά προϊόντα που εξάγονται και χαρακτηρίζονται ως υψηλής τεχνολογίας, αποτελούν μόλις το 5% των συνολικών εξαγωγών αγαθών.
Αυτή η χαμηλή επίδοση έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται στην 25η θέση της ΕΕ, απέχοντας ακόμα σημαντικά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 12,1%, αφού βρίσκεται μόλις στο 40% αυτού.
Συγκριτικά με άλλες χώρες, η Πορτογαλία βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την Ελλάδα, κατατασσόμενη 27η. Σε πολύ καλύτερη θέση βρίσκεται τόσο η Δανία (11η, ακριβώς στο μέσο όρο της ΕΕ), όσο και η Τσεχία (4η), οι οποίες μάλιστα έχουν καταφέρει να βελτιώσουν σημαντικά τις επιδόσεις τους διαχρονικά.
Latest News
Στα 20 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το δημογραφικό
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θα έχει δεκαετή χρονικό ορίζοντα και θα περιλαμβάνει περισσότερες από 100 δράσεις, ενώ η κυβέρνηση το έχει προϋπολογίσει σε 20 δισ. ευρώ.
Σήμερα αποπληρώνονται 7,9 δισ. για μνημονιακό χρέος
H Ελλάδα έχει ήδη προπληρώσει 5,29 δισ. ευρώ το 2023 από την Δανειακή Διευκόλυνση (Greek Loan Facility – GLF), ενώ εξόφλησε πλήρως το ΔΝΤ το 2022
Την Κυριακή οι ανακοινώσεις για τις τράπεζες - Ερχεται δέσμη μέτρων
Eίναι μια συνολική δέσμη παρεμβάσεων που θα ανακοινώσει πρωθυπουργός που έχει να κάνει και με τις προμήθειες, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΟΙΚ σχετικά με τις αναμενόμενες πρωθυπουργικές ανακοινώσεις
Τι ζητά η Κομισιόν για τους πλειστηριασμούς – Πώς προχωράει ο Φορέας Επαναμίσθωσης Ακινήτων
Μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2024 οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί αυξήθηκαν κατά 7%
Βενζινάδικα: Πρόστιμα – φωτιά και διετές «λουκέτο» για πειραγμένες αντλίες
Τι προβλέπει το νέο ποινολόγιο της ΑΑΔΕ για όσα βενζινάδικα κλέβουν καταναλωτές και κράτος
Γερμανικά ΜΜΕ εξαίρουν τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας
Την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης στην Ελλάδα υψηλότερων από ό,τι στη Γερμανία επισημαίνουν Zeit και δίκτυο RND με δημοσιεύματά τους
Παραμένει το χάσμα στην παραγωγικότητα σε Ελλάδα και ευρωζώνη - Έκθεση ΚΕΠΕ
Παρουσίαση από το ΚΕΠΕ της Ετήσιας Έκθεσης του Εθνικού Συμβουλίου για την παραγωγικότητα στην Ελλάδα
Δήμας για προϋπολογισμό: Τα 12+1 σημεία που δείχνουν τη βελτίωση της οικονομίας
Κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε πως «η Ελλάδα του 2025 είναι πολύ καλύτερη από την Ελλάδα του 2019»
«Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας: Αυτό που δεν περίμενε κανείς» - Άρθρο της ZEIT
Επισημαίνεται το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση μειώνει το χρέος της πιο γρήγορα από ό,τι είχε προγραμματιστεί - Άρθρο και από το RND για την ελληνική οικονομία
ΤΕΕ για το «φρένο» του ΣτΕ στον ΝΟΚ - «Σεβαστές οι αποφάσεις, όχι a priori σωστές»
Στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, θέτει τέσσερα ερωτήματα που τίθενται μετά την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του ΝΟΚ