Οι εργαζόμενοι είναι πιο δυστυχισμένοι τώρα από ό,τι ήταν στο απόγειο της πανδημίας. Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα της BambooHR, η οποία διαπίστωσε ότι η ικανοποίηση από την εργασία  υποχωρεί σημαντικά από το 2020. Η πλατφόρμα λογισμικού HR ανέλυσε δεδομένα από σχεδόν 60.000 υπαλλήλους σε περισσότερες από 1.600 εταιρείες σε όλο τον κόσμο μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Ιουνίου 2023.

«Οι εργαζόμενοι δεν βιώνουν υψηλά ή χαμηλά [στη διάθεσή τους]– αντίθετα, εκφράζουν ένα αίσθημα παραίτησης ή ακόμα και απάθειας», σημειώνει η έκθεση. «Οι περισσότεροι απλά αποδέχονται ότι η κατάσταση χειροτερεύει».

Αν και είναι αλήθεια ότι περισσότερες εταιρείες έχουν αναγνωρίσει τη σημασία της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής στον απόηχο της πανδημίας και εφάρμοσαν πολιτικές – παρατεταμένη άδεια, επιλογή εξ αποστάσεως εργασίας – για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να το επιτύχουν αυτό, δεν είναι μόνο το πότε ή πού εργάζονται που προκαλεί  θλίψη στους εργαζόμενους.

Πώς θα είστε ευτυχισμένοι στη δουλειά – Τι «χακάρει» την ευτυχία σας

Γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι στη δουλειά

Η έρευνα δείχνει ότι η μεγαλύτερη αιτία δυσαρέσκειας από την εργασία είναι η άδικη μεταχείριση στην εργασία: άδικη αποζημίωση, έλλειψη υποστήριξης από τους συναδέλφους και τα αφεντικά ή αδικαιολόγητος φόρτος εργασίας, για να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα.

«Το πιο συνηθισμένο παράπονο που ακούω είναι η απώλεια ελέγχου», λέει στο CNBC Make It ο Σρικουμάρ Ράο, συγγραφέας του «Happiness at Work». «Η πανδημία μας έδειξε, σε πολύ σπλαχνικό επίπεδο, πόσο λίγο έλεγχο έχουμε στις ζωές και τις καριέρες μας… είναι δύσκολο να κάνουμε ειρήνη με αυτό το είδος συνειδητοποίησης».

Ο πληθωρισμός, οι εκτεταμένες απολύσεις και η αβεβαιότητα σχετικά με τις πολιτικές επιστροφής στο γραφείο ανησυχούν τους εργαζόμενους και δημιουργούν μια «βαθιά αίσθηση ανησυχίας» στους χώρους εργασίας, επισημαίνει η Τζεν Λιμ, Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων οργάνωσης Delivering Happiness.

Στις αρχές του 2023, περίπου τα τρία τέταρτα των ενηλίκων δήλωσαν ότι ένιωθαν άγχος για την οικονομία, ενώ σχεδόν οι μισοί ανησυχούσαν για την κακή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, σύμφωνα με έρευνα της Harris Poll/Fast Company σε περισσότερους από 1.000 ενήλικες .

Χωρίς νόημα

Ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί στη δυστυχία των εργαζομένων είναι η έλλειψη νοήματος που νιώθουν οι άνθρωποι στους ρόλους τους, λέει η Έμιλι Λιου, career happiness coach και πρώην υπεύθυνη προσλήψεων.

«Υπήρξε μια πραγματική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν την καριέρα τους χάρη στην πανδημία και τη «μεγάλη παραίτηση»», εξηγεί η Λιου. «Δεν ακούω τόσους πολλούς ανθρώπους να λένε «θέλω να βγάλω περισσότερα χρήματα» ή «θέλω να ανέβω στην ιεραρχία». Τώρα, είναι «θέλω να νιώθω περισσότερο συνδεδεμένος με τη δουλειά μου» και «θέλω να είμαι ενθουσιασμένος με αυτό που κάνω».

Η νέα έρευνα της Gallup δείχνει ότι όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως  ειδικότερα, αισθάνονται όλο και πιο αποσυνδεδεμένοι από την αποστολή και τον σκοπό του χώρου εργασίας τους.

Η έλλειψη κοινής αποστολής και σκοπού μπορεί να είναι επιζήμια για τη συνολική ευτυχία και απόδοση των εργαζομένων.

Ευτυχία ίσον παραγωγικότητα

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο του Wharton, Άνταμ Γκραντ, οι εργαζόμενοι που κατανοούν ότι η δουλειά τους έχει ουσιαστικό, θετικό αντίκτυπο στους άλλους δεν είναι απλώς πιο ευτυχισμένοι, αλλά είναι και πιο παραγωγικοί. Επιπλέον, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι αυξήσεις και οι προαγωγές είναι πιο συχνές μεταξύ των ατόμων που βρίσκουν τη δουλειά τους σημαντική.

Το να κάνεις τους εργαζόμενους ευτυχισμένους αποδίδει καρπούς

Σύμφωνα με το CNBC το να εστιάζει κανείς στη δέσμευση και την ικανοποίηση των εργαζομένων δεν είναι σημαντικό μόνο για την ψυχική υγεία στο χώρο εργασίας – μπορεί επίσης να επηρεάσει σημαντικά τα αποτελέσματα μιας εταιρείας.

Η Gallup διαπίστωσε ότι οι επιχειρήσεις με πιο «πιστούς» και ευτυχισμένους εργαζόμενους καταγράφουν υψηλότερα κέρδη και σημαντικά λιγότερες παραιτήσεις και απουσίες, από ό,τι αυτές που έχουν δυσαρεστημένους εργαζόμενους, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων.

Στην πραγματικότητα, αναφέρει η Gallup , η αποδέσμευση εργαζομένων κοστίζει στον κόσμο 8,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένη παραγωγικότητα, ίσο με το 9% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Αλλά τα νέα δεν είναι όλα άσχημα για τα αφεντικά. Δεν χρειάζονται πολλά για να παρακινηθεί ένας δυστυχισμένος εργαζόμενος, λέει η Λιμ.

«Τα πάντα έχουν να κάνουν με τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που να ανήκεις, να ακούς και να γίνεται κατανοητός», λέει. «Δεν χρειάζεται να διορθώσετε τα προβλήματα όλων σε μια μέρα – ακόμη και το να στοχεύσετε να κάνετε μια ουσιαστική συνομιλία ή να κάνετε check-in με τα άτομα που διαχειρίζεστε, μία φορά την εβδομάδα, μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive